Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: demontaż oświetlenia sufitowego

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Bassotronic
    Mieszka w
    Kalisz
    Auto
    1.9 16v JTDM o mocy 150KM Kombi

Domyślnie

Co tu do podpowiedzi, na załączonym obrazku powyżej widzimy 6 blaszek (3 po lewo 3 po prawo), które trzeba jakimś małym płaskim śrubokrętem docisnąć w stronę "lampy". Ot to cała filozofia.
    Niby proste ale w rzeczywistości można dostać z tym kur..cy
    Tylnej jak na razie nie ruszałem.

PS.
    Umyć łapy przed demontażem, żeby nie uwalić sobie podsufitki !!

A i nie bać się mocniej szarpać, po dobroci nigdy nie wyciągniecie

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Przy wyciąganiu mogą się blaszki trochę pogiąć. Wystarczy delkiatnie potem je "naprawić" i wszystko gra.
    Ja swoją ściągałem bo była luźna- po odpowiędnim nagięciu blaszek wszystko jest OK.

Na dniach i tak muszę ją zdemontować bo muszę mikrofon od Blue&Me zainstalować...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Pirat drogowy Avatar oleksy00
    Mieszka w
    Wrocław/Ostrzeszów, Poland
    Auto
    Giulietta QV 280HP/434Nm

Domyślnie

Podpowie mi ktoś czy da się jakoś zastąpić oryginalny mikrofon od blue&me? Beznadziejnie mnie słychać, nie wiem jak to poprawić...

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał oleksy00 Zobacz post
    Podpowie mi ktoś czy da się jakoś zastąpić oryginalny mikrofon od blue&me? Beznadziejnie mnie słychać, nie wiem jak to poprawić...
    opcją jest upgrade softu - ponoć bo mi ciągle wywala error 10 a też mnie beznadziejnie słychać. ew można ten mikrofon wyjąć i założyć nad daszkiem przeciwsłonecznym ale to będzie paskudnie wyglądało.

Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Zdejmij lampkę i opatul mikrofon jakąś gąbką... a właściwie nie sam mikrofon co po prostu wyściełaj dach i okolicę mikrofonu- zabieg polecany na AlfaOwners.
    Ja u siebie dokładałem B&M i od razu zrobiłem taki zabieg- wszyscy są w szoku, że rozmawiam przez zestaw głośnomówiący.
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

Mieszka w
    TBU
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Zdejmij lampkę i opatul mikrofon jakąś gąbką... a właściwie nie sam mikrofon co po prostu wyściełaj dach i okolicę mikrofonu- zabieg polecany na AlfaOwners.
    Ja u siebie dokładałem B&M i od razu zrobiłem taki zabieg- wszyscy są w szoku, że rozmawiam przez zestaw głośnomówiący.
    możesz ten temat rozwinąć nieco dokładniej??

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

No ale co tu rozwijać? Demontujesz oświetlenie wg wcześniejszych wskazówek. Patrzysz sobie w ktorym miejscu jest mikrofon- to taka czarna prostokatna kostka z boku lampki z kabelkiem na dwa piny.
    Tam gdzie masz mikrofon w suficie wciskasz gąbki ile się da tak, żeby wygłuszyć szumy wiatru.

Tam jest tak zrobione, że po demontażu jest tylko taka plastikowa ramka i od razu blaszany dach, od którego najpewniej wszystkie zakłócenia pochodzą. Między plastikową lampkę a blachę wciskamy gąbkę (z głową... nie wciskać na siłę, gąbka ma być troszkę wciśnięta żeby nie latała, a nie na maksa sprasowana i na siłę wsadzona).

Ja porównania nie mam, bo od razu przy montażu B&M sobie to zrobiłem, ale tak jak pisałem- na AlfaOwners tak ludzie robią i mówią, że jest duża różnica.

Mieszka w
    TBU
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    No ale co tu rozwijać? Demontujesz oświetlenie wg wcześniejszych wskazówek. Patrzysz sobie w ktorym miejscu jest mikrofon- to taka czarna prostokatna kostka z boku lampki z kabelkiem na dwa piny.
    Tam gdzie masz mikrofon w suficie wciskasz gąbki ile się da tak, żeby wygłuszyć szumy wiatru.

Tam jest tak zrobione, że po demontażu jest tylko taka plastikowa ramka i od razu blaszany dach, od którego najpewniej wszystkie zakłócenia pochodzą. Między plastikową lampkę a blachę wciskamy gąbkę (z głową... nie wciskać na siłę, gąbka ma być troszkę wciśnięta żeby nie latała, a nie na maksa sprasowana i na siłę wsadzona).

Ja porównania nie mam, bo od razu przy montażu B&M sobie to zrobiłem, ale tak jak pisałem- na AlfaOwners tak ludzie robią i mówią, że jest duża różnica.

Mega dzieki. Dzis to zrobilem I jakosc rozmowy poraza
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Mieszka w
    Lubin
    Auto

Domyślnie

Ciesze się
    Znaczy się mój wysiłek też nie poszedł na marne

Użytkownik Świeżak Avatar AxeD
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR Stelvio Veloce Ti 2021

Domyślnie

Cześć, mam pytanie dotyczące tych dwóch czerwonych ledów świecących na kokpit - ktoś z Was je podmieniał? Jeden u mnie nie świeci (albo nie zawsze świeci).
    Ostatnio edytowane przez AxeD ; 10-10-2015 o 22:28