Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Temperatura silnika ..... TS

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Cytat Napisał Angelo Zobacz post
    Panowie
    Chłodnica nówka sztuka, termostat nówka sztuka, nowy płyn.....zanim pochwaliłem się usterką popracowałem trochę w.g własnych pomysłów, a jeszcze kolektor wydechowy otuliłem bandażem... chciałem zrobić ceramikę na kolektorze ale zakupiony okazał się być z innym podejściem do kata...więc na szybko walnołem bandaż ... co poprawiło sytuację ale nie wyeliminowało....
    Przy wymianie płynu przepłukałeś układ? Jak wygląda nowy płyn po kilku cyklach porządnego nagrzania i puszczenia przez nagrzewnicę? Jest duże prawdopodobieństwo, że poprzedni właściciel wlał jakiś uszczelniacz do układu.

Użytkownik Świeżak Avatar .Michał.
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo Gtv '02r. 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał piorek Zobacz post
    Jaki to dokladnie model silnika? Wiesz które konkretnie sruby sa zapieczone i na ktore wisi kawałek klucza?
    2.0 TS na 3 sondach. Niestety całość znam tylko z relacji ponieważ nie byłem przy próbie wyjęcia pompy. Udało mi się tylko dowiedzieć, że poprzedni właściciel ułamał klucz przy próbie odkręcenia śruby i tak to już zostało póki co.
    Ostatnio edytowane przez .Michał. ; 09-06-2015 o 07:41

Użytkownik Świeżak Avatar Angelo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    spider 916 / Giulia Ti

Domyślnie

Z tym odpowietrzeniem to dobry temat dzięki za info, ale jak to zrobić perfekt ?

- - - Updated - - -

Układ był porządnie przepłukany...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał stanlizak Zobacz post
    Kolego, pompa chłodzenia w silniku pracuje prawidłowo?
    Jeśli chłodnica jest nowa, termostat wymieniony to pozostała pompa wody (uszkodzony wirnik).
    Pompy nie wymieniałem ale na ucho pracuje cicho....

Użytkownik Maniak resoraków Avatar esco1982
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    AR 166 3.0 V6 99r.,Fiat Tipo 1.4 T JET 2017

Domyślnie

Cytat Napisał Angelo Zobacz post
    Z tym odpowietrzeniem to dobry temat dzięki za info, ale jak to zrobić perfekt ?

- - - Updated - - -

Układ był porządnie przepłukany...

- - - Updated - - -

Pompy nie wymieniałem ale na ucho pracuje cicho....
    Ja zrobiłem tak (2 tyg. temu wymieniałem termostat):
    - po wymianie zalewam do max
    - odpalam silnik i ustawiam nawiew na max gorące powietrze
    - odkręcam lekko korek na zborniczku wyrównawczym (tak żeby lekko rozszczelnić)
    Po jakiś 15min gasze silnik i dolewam płynu znowu do max. - procedurę powtarzam do momentu kiedy stan w zbiorniczku wyrównawczym nie będzie się zmieniał
    Napisałem o tym odpowietrzaniu bo ostatnio po wymianie miałem podobny objaw mimo tego że myślałem że już odpowietrzyłem do końca a tu po powrocie z przejażdżki na postoju nagle zaczeła ostro rosnąć temp. płynu?, zgasiłem silnik i powoli zacząłem odkręcać korek zbiorniczka (uwaga na gorący płyn szczególnie jak jest powietrze w układzie) i po pełnym odkręceniu okazało się że muszę dolać jeszcze 0,5l i od tamtej pory jest ok.
    Pzdr
    AR 146 1.4 BOXER, AR 147TI 1.6 TS, AR 166 3.0 V6

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Cytat Napisał .Michał. Zobacz post
    2.0 TS na 3 sondach. Niestety całość znam tylko z relacji ponieważ nie byłem przy próbie wyjęcia pompy. Udało mi się tylko dowiedzieć, że poprzedni właściciel ułamał klucz przy próbie odkręcenia śruby i tak to już zostało póki co.
    W tym modelu pompa jest przykrecana na dwie sruby. Moim zdaniem nie ma mozliwosci aby nie dalo sie ich odkręcić - chyba ze ktos mial kiepskie narzedzia lub wkleił śrubę na jakiś klej...W sumie ciekawe, ale na odległość cięzko mi cos poradzić - wg mnie porządne klucze(koniecznie nasadki sześciokątne) i powinno puścić.

Użytkownik Znawca Avatar supa_adam
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Gtv Sport Limited Edition 2002, 156 SW 2.4 JTDm, GT 3.2

Domyślnie

Tak jak Piorek napisał - nie ma możliwości, żeby nie dało się czegoś odkręcić. Przecież odkręcanie zapieczonych śrub to podstawowa umiejętność każdego mechanika Nawet gdyby była wklejona - w co wątpię - to przecież można ją rozwiercić i nagwintować.

Użytkownik Świeżak Avatar .Michał.
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa Romeo Gtv '02r. 2.0 TS

Domyślnie

No to nie wiem co mu jest... Może chodzi o trudne podejście? Wspominał coś o wyjmowaniu silnika albo demontażu głowicy, czy to nie aby już "odmęty szaleństwa"?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Cytat Napisał .Michał. Zobacz post
    No to nie wiem co mu jest... Może chodzi o trudne podejście? Wspominał coś o wyjmowaniu silnika albo demontażu głowicy, czy to nie aby już "odmęty szaleństwa"?
    Dostepnosc jest ciezka bo z boku, przeszkadza karoseria. Mechanik moze miec troche racji bo jak ktos kombinowal to moze byc problem z odkreceniem, ale...osobiscie jak napisał Supabache watpie - zazwyczaj pompa jest przykrecana do bloku silnika dosc "lekko" i raczej mechanik boi sie co zastanie...
    Ktos mogl np. uzyc kleju poniewaz wczesniej zerwał gwint w głowicy i wtedy zostaje rozwiercenie i gwintowanie a tego bez wyjecia silnika sie zrobic nie da

Użytkownik Świeżak Avatar Angelo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    spider 916 / Giulia Ti

Domyślnie

Cytat Napisał esco1982 Zobacz post
    Ja zrobiłem tak (2 tyg. temu wymieniałem termostat):
    - po wymianie zalewam do max
    - odpalam silnik i ustawiam nawiew na max gorące powietrze
    - odkręcam lekko korek na zborniczku wyrównawczym (tak żeby lekko rozszczelnić)
    Po jakiś 15min gasze silnik i dolewam płynu znowu do max. - procedurę powtarzam do momentu kiedy stan w zbiorniczku wyrównawczym nie będzie się zmieniał
    Napisałem o tym odpowietrzaniu bo ostatnio po wymianie miałem podobny objaw mimo tego że myślałem że już odpowietrzyłem do końca a tu po powrocie z przejażdżki na postoju nagle zaczeła ostro rosnąć temp. płynu?, zgasiłem silnik i powoli zacząłem odkręcać korek zbiorniczka (uwaga na gorący płyn szczególnie jak jest powietrze w układzie) i po pełnym odkręceniu okazało się że muszę dolać jeszcze 0,5l i od tamtej pory jest ok.
    Pzdr
    Dzięki za info...odpowietrzałem trochę podobnie ale w innym wymiarze czasowym, spróbuję przedłużyć całą procedurę....