Witam
Pytanie kieruje do użytkowników Alfy z silnikiem diesla starej generacji. Jaką macie temperature silnika w okresie jesienno zimowym oraz jak długo rozgrzewają się serca waszych belli.
Pozdrawiam
Witam
Pytanie kieruje do użytkowników Alfy z silnikiem diesla starej generacji. Jaką macie temperature silnika w okresie jesienno zimowym oraz jak długo rozgrzewają się serca waszych belli.
Pozdrawiam
Hej,
co prawda 1.9td.s mam w Lanci , (Delta 1.9td.s `95 ,168tkm) - przed wymianą termostatu max 60-65st, jak postała to dochodziła do 80-90 - nie czekając na niższe temp,zmieniłem termostat (jest klika typów,zależy czy jest klimatronik itd) i teraz jak jest 3-5 stopni na dworzu,to po paru km dochodzi do ok 80st. I tak trzyma,najwyżej jak dostanie ,to podejdzie do 85st.
Jak masz za niską temp,to termostat, tektura na chłodnice wiele nie da
pozdr.
dawno temu i nieprawda: 33 1.8td rosso - 146 1.6ts nero - GTV 1.8ts nero - 156sw 2.4Jtd nero - 156sw 20v grigio luce di amalfi - GT ts blu chiaia di Luna - 156sw 20v grigio metalico - 166 Jtd cf3 nero volcano - 166 2.5V6fl - 159fl sw jtdm 16v grey indigo
Jak sie nagrzeje to trzyma 88-90 stopni![]()
Il cuore ha sempre ragione.
Senza cuore saremmo solo macchina...
U mnie to tak wygląda że dochodzi do 50-60, dopiero jak go przycisne np na autostradzie to dochodzi do 80
W każdym razie dzięki za odpowiedz, musze zmienić termostat.
Witam
Mam podobny problem , moja nagrzewa się tak do max 70 stopni . nawet po 30 minutowej jeździe . Wiec wydaje mi się ze to za mała temp. bo powinien nagrzewać się do około 90 - wydaje mi się ze termostat się zawiesił i idzie wszystko na największym obiegu . Pytanie takie : kombinował ktoś z termostatami ? które pasują do starej konstrukcji 1,9TD (2,0TD - bo to ten sam silnik ) . PO specyfikacji widzę ze mam niby inny a generalnie mam wsadzony z Tipo. Z czego wy podpasowaliscie Termostat ?
Termostatu nie podpasujesz bo z reguły jest dedykowany do wersji silnikowej i wyposażenia. W samochodach tipo, tempra, dedra AR155, 145,146 były te same silniki 1,9TD (2.0TD, to ten sam silnik jest). Jak masz oryginalny termostat to na nim są numery OE, ale lepiej to Eper i szukaj - on ci pokaże dokładnie jaki masz termostat a jest ich kilka i nie są współzamienne mimo ze są podobne. Wersja silnikowa różni się od sterowania przyspieszenia wtrysku na pompie wtryskowej czy jest na linkę czy na czujnik elektryczny, nie wiem dokładnie jak z K.S.B ale powinno być wszędzie takie same oraz czy masz wyposażoną AR w klimatyzację czy nie (do klimy jest dodatkowy czujnik wkręcany w termostat).
Skoro termostat otwiera się przy 82 st. to taka powinna by temp pracy silnika więc co poniżej to na pewno jest do wymiany (oczywiście też może się też nie otwierać więc będzie przegrzewał się).
Ja z mechaniki kiepski jestem, dopiero za kółko człowiek wsiadł to kombinuje. Alfa też mało śmigana, i troche mnie mimo tej jesiennej, a teraz troche ziomwej aury temp dziwiła. Dobrze poczytać bo teraz juz wiem, że temp dedykowana termostatowi, powinna przenosic się na temp silnika. Moj diesel kupiony niedawno więc jak lato nie mam pojęcia, ale grzeje się wolniutko. Jak kolegom, 70 heh to chyba max, bo nizej to na pewno .
Czy to złe, co grozi takim jazdą ? . Jak pisałem pojęcia nie mam bo nigdy w autach nie kombinowałem wiedze łatwo przyswajam i chce wiedzieć co i jak, żeby się do tego zabrać.
Co grozi ? Masz poprostu niedogrzany silik.
Spalanie jest większe , oraz olej inaczej się zachowuje
Ja niestety pod choinkę zasponsoruje termostacik![]()
Po kilku dniach poszukiwań udało mi się kupić termostat, niestety cena jest zabujcza 190zł (ale dostałem kilka % upustu). W mojej alfie jest taki
http://allegro.pl/item813519859_term..._1_9_d_td.html