Pierwszy raz słyszę żeby szklanki tak waliły, a poza tym czemu tylko przy ruszania.
Pierwszy raz słyszę żeby szklanki tak waliły, a poza tym czemu tylko przy ruszania.
To się dzieje przy spadku obrotów silnika w momencie jak ma prawie zgasnąć. I tylko jak jest dobrze rozgrzany. Łatwo to wywołać u mechanika trzymając hamulec, wrzucić jedynkę lub wsteczny i puszczać sprzęgło, żeby przydusić silnik. Jak się dobrze rozgrzeje to nawet podczas jazdy przy zmianie biegów np. z 3 na 4 po puszczeniu sprzęgła też to słychać czasami przez jakieś 1-2 sek. Dodam, że przy zmianie biegów na niskim zakresie obrotów - jak silnik jest kręcony wyżej to nie ma tego.
Bardziej bym kombinował od strony skrzyni i wału. A z jakiego jesteś miasta??? Może ktoś coś poleci.
Ostatnio edytowane przez sleyer3 ; 19-06-2015 o 11:16
Katowice
To do cze-wy masz niedaleko zagadaj do Qby z forum.
Przez myśl mi przesło jeszcze spalanie stukowe. z tyłu na bloku jest czujnik.
ale czemu tylko przy ruszaniu jest taki dźwięk?
Kiedyś po wymianie rozrządu z wariatorem podczas jazdy miałem dźwięk spalania stukowego. Po resecie parmetrów adaptacyjnych nie było problemu.
Alfa Romeo Brera 3.2 V6 JTS Q4
Wcześniej:
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 8V 160KM
Alfa Romeo 156 Crosswagon Q4
Alfa Romeo 156 1.9 JTD 110CV
Alfa Romeo 147 2.0 16V Selespeed
Alfa Romeo Spider 916 1.8 16V
Alfa Romeo 166 3.0 V6
Alfa Romeo 147 1.9 8V JTD
Lancia Delta 1.8 8V
Alfa Romeo 156 SW 1.8 16V M1.5.5
Alfa Romeo 164 2.5 TD VM
Alfa Romeo 146 1.6 Boxer
Lancia Dedra Kombi 1996 1,6 MPI
Alfa Romeo 155 2.5 V6
Alfa Romeo 33 1.7 Boxer
Umówiony już jestem z Qbą z Cz-wy, mam nadzieję, że ten dziwny przypadek zostanie rozpracowanysleyer3, dziękuję za polecenie!
A z której to strony słychać. Bo to brzmi jak jakby w sprzęgle bardziej był problem. Albo kolo zamachowe.
witam.
z tego co słyszę to silnik pracuje jak rasowy stary diesel podczas ruszania. gdzie występuje spalanie detonacyjne mieszanki.
może na początek sprawdzić układ doprowadzenia powietrza możliwe ze leży przepływka i podaje błędne dane do komputera lub błędne wskazania podaje sama sonda lambda .
możliwe ze dlatego masz zbyt uboga mieszankę paliwowo-powietrzną w powietrze i stąd te stuki.
Ostatnio edytowane przez tomek19830519 ; 22-06-2015 o 19:09
A czy przy poruszaniu jak na filmiku widać że telepie silnikiem. Można zrobić taki test z otwartą maską. Wtedy jedna osoba rusza przód tył a druga obserwuje czy silnik i skrzynia telepie