A w ASO Opla pytał ktoś? Ja ostatnio uszczelkę od pompy vacum kupiłem w ASO Opla 3 razy taniej od ASO Alfy.
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
A w ASO Opla pytał ktoś? Ja ostatnio uszczelkę od pompy vacum kupiłem w ASO Opla 3 razy taniej od ASO Alfy.
Wysłane z mojego C1505 przy użyciu Tapatalka
2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione
Cholera, po wymianie opasek i przejechaniu na nich 300km nadal kolanko odmy poci się olejem :/ Zobaczę jeszcze raz, bo może je za słabo dokręciłem, ale gdyby nadal się nic nie poprawiło - co może być przyczyną i jak z nią walczyć?
Jedyną przyczyną jest niestety nieszczelność tego połączenia - musisz tak zrobić, żeby było dobrze![]()
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
A nie może być winna uszczelka pomiędzy przepustnicą a kolektorem?
U mnie co prawda w Saabie 9-3 ale przy tym samym sercu była jednorazowa metalowa. Dla świętego spokoju dorobiłem z kryngielitu samemu tą uszczelkę, żeby mi więcej czyszczeń EGR-u wytrzymała.
Z tym się raczej nie zgodzę. Olej spływający po przepustnicy na zewnątrz obudowy raczej się nie dostanie do jej wnętrza i elektroniki. Olej w jej elektronice oczywiście jest problemem ale dostaje się od środka po ośce przepustnicy, która chyba celowo została zaprojektowana pionowo, albo przez naprutego inżyniera.
Kolega wyraźnie napisał, że poci się kolanko od odmy. Ale czego nie widzimy, nie możemy być pewni :-)
A co do oleju w przepustnicy to nie musisz się ze mną zgadzać, jednak ja nadal uważam, że jest to prawdopodobne.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Tak wygląda dekiel na zatrzaskach od elektroniki przepustnicy.
Powiedz mi jak, którędy dostanie się do niego olej w przypadku jak mamy zapocenie na zewnątrz?
Ten dekiel jest szczelny z uszczelką. No chyba że jej ktoś nie ma.Olej w elektronice przepustnicy to problem z nieszczelnością wewnątrz samego urządzenia i jak się pojawi to koniecznie wymaga regeneracji lub wymiany przepustnicy.
To że koledze poci się kolanko to jedna sprawa. Jak założył nową opaskę i dobrze dokręcił to problem ma jeszcze gdzieś indziej. Moim zdaniem warto spojrzeć na uszczelkę pomiędzy przepustnicą i kolektorem, bo tam jest metalowa jednorazowa. Powinna być po każdym odkręceniu wymieniona. I tu właśnie nieszczelność jest bardzo prawdopodobna ze względu na to, że mamy z taką a nie inną uszczelką do czynienia.
Na pewno prawdopodobieństwo tego, ze to własnie tam się sączy jest większe niż z nowej dobrze dokręconej opaski na wężu gumowym.
![]()
Ostatnio edytowane przez syfon ; 28-07-2015 o 12:57
Nieszczelność pod rurą dolotową została już wyeliminowana - nowa, grubsza uszczelka załatwiła sprawęBardziej mnie martwi kolanko odmy, bo nadal lekko się poci. Skręciłem maksymalnie jak tylko mogłem i zobaczymy za jakieś 100km czy nadal problem wystąpi.
Teoretycznie przepustnica powinna być z tej strony szczelna, ale uszczelka z czasem może stracić swoje właściwości i zacznie przepuszczać. Może to nastąpić w wyniku niekorzystnych warunków atmosferycznych, w jakich przebywa auto itp itd. Skończmy jałową dyskusję.