Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Zakup Brery - Co, jak, dlaczego, po co i... czy warto :)

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    Prosze o informacje na temat 2.4 JTDM w brerze. Czemu on jest drogi w utrzymaniu?
    Przejrzyj ostatnie posty Tomka_KRK. Pisał w czym rzecz jest z 2.4. W skrócie: drogie koło dwumasowe i głowica.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Ok dziekuje
    Rzuce okiem.

Pytam poniewaz nie jechalem ani 2.4jtdm ani 2.2 JTS, a pomiedzy tymi 2ma silnikami decyduje. Z jednej strony diesla nie mialem, a 3/4 "brer" ktore sa wystawione maja przebieg ~ 100k km... wiec.. jesli to realny przebieg.. to chyba glowica i 2mas nie sypnie sie szybko?

2.2 JTS - czy ten silnik daje rade w Brerze?

Wiem, ze sa to glupie pytania, ale.. biorac pod uwage fakt, ze jest tylko kilka ciekawych modeli na sprzedaz i to w znacznej odleglosci - prawdopodobnie kupno odbedzie sie przy 1szym modelu, ktore jako tako przejdzie przeglad w ASO

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ernest159
    Mieszka w
    Biała Podlaska
    Auto
    były 156 FL 1.9 JTD, 159 1.9 JTDm ,159 2.4 JTDm,159 2.4 210 Ti

Domyślnie

Bierz 2.4, wywal dpfa, wymieniaj olej na czas, nie przegrzewaj silnika, pilnuj wtrysków a będziesz zadowolony. Myślę ( i nie tylko ja ) że problemy z głowicami w 2.4 pochodzą od dpfa, szybki wzrost temperatury w trakcie wypalania i szybki spadek po ( duża zmiana temperatur w krótkim czasie ), bardzo szkodzi głowicy. Przecież w 2.4 w 156 i 166 silnik jest ten sam a tam problemów nie ma. W ASO natomiast usłyszałem też że lejący wtrysk "podskakuje" w gnieździe i od tego pęka też głowica.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Wawa & okolice
    Auto
    Brera 2.2 JTS, 2006r

Domyślnie

@kobielczak, przebieg ~100kkm w dieslu w 8 letnim samochodzie to odważna teza JTS ma plusy dodatnie i ujemne. Swoje pali, no i demon prędkości z niego nie jest. Ale przyjemnie mruczy Jakiś czas temu stanąłem przed podobnym wyborem i padło na 2.2, ale może po części wynika to z mojej wrodzonej awersji do diesli. Na moje zastosowania wystarczy, ja jestem zadowolony, ale pewnie bez jazdy się nie obejdzie, bo gusta są różne.

Użytkownik Znawca Avatar Zmianowy
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Kodiaq 23' L&K

Domyślnie

Takich tematów było multum, wystarczy poszukać
    "A zatem posiadanie tego samochodu jest jak życie z przepiękną, lecz przy tym zdrowo kopniętą dziewczyną. Bardzo dobrze wiecie, dlaczego się zaangażowaliście. I w tym samym stopniu jesteście świadomi, że wasz związek po prostu nie ma żadnych szans."
    J.Clarkson

Warszawscy Alfaholicy - Facebook Group
    Brera Team Poland - Facebook Group

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał ernest159 Zobacz post
    W ASO natomiast usłyszałem też że lejący wtrysk "podskakuje" w gnieździe i od tego pęka też głowica.

Wtrysk nie ma prawa podskakiwać w gnieździe - konik trzymający jak pęknie to kompresja wywali wtrysk do góry i skończymy jazdę z efektownym "pfu pfu pfu" tak więc ktoś chyba nie ma pojęcia o czym mówi. Inną sprawą jest wypalenie gniazda lub uszczelki pod wtryskiem ale nic i wtedy podskakiwac nie będzie.
    Głowica pęka tylko i wyłącznie z powodu EGT - niesprawność auta, problemy z dpf, stacjonarne wypalania dpfu. Proszę zauważyć, że pęknięcia są zawsze między wydechem a ssaniem oraz przy obsadzie wtrysku w głowicy. Finalne pęknięcie do kanału wodnego to skutek dalszej dewastacji w.w
    I temperatura wentylatorów itp nie ma tu nic do znaczenia - przy stacjonarnym paleniu filtra jeśli ktos takowe stosuje nic nie pomoże - wymiana cieplna po prostu nie istnieje. Przepalenia upg w tym silniku czy 1.9 nigdy nie widziałem
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000

Użytkownik Maniak resoraków Avatar kobielczak
    Mieszka w
    Zabrze
    Auto
    GT 2.0 JTS

Domyślnie

Cinek - jestem z Zabrza i kupując Diesla - chciałem się wybrać do ciebie na usunięcie DPF, zaślepienie EGR i ewentualnie dłubnięcie w mape 2.4 JTD

Zacząłem się jednak niepokoić. Mam rozumieć, że wszystkie Brery z dieslem (2.4) narażone są na pęknięcia głowicy/wypalanie gniazda, przez DPF?
    Każda Brera z tym silnikiem to po prostu tykająca bomba?

heliogabal
    Gość

Domyślnie

The seats have no side support - you're sliding all over the place in corners, there's totally no room in back seats, unless you're a child with no legs, there's no front headroom if you're above 190cm, as Clarkson said - nothing works as you expect it to do, the boot is only good enough for few shoes, and is hardly accessible, the upholstery tears off, rear lights have water inside, and it doesn't really give you the sensation of speed, even with that 3.2 litre engine. Its only (and I mean ONLY) benefit is its gorgeous looks.
    If you're looking for a 2 door coupe - go for BMW 335i. We just finished testing its - brilliant. Everything works, and it's unbelievably fast for non M car.
    może dla pewności przejedź się tą brerą, recenzje w necie są mieszane

Użytkownik Rowerzysta Avatar Jaso
    Mieszka w
    WAW
    Auto
    MiTo 1.4 16V 95km, Brera 2.0jtdm 09' Spider 2.2 JTS 07', 166 3.0 Super BYŁA: AR 156 1.8 T.S. 98'

Domyślnie

2.0 też nie jest wcale takie tanie w użytkowaniu. chłodniczka egr która pęka jak pojebana, niby koszt ok 300-400 zeta więc luz ale drażni. kolejna rzecz zespolenie egr z przepływem cieczy chłodzącej... miałem tę nieprzyjemność że rozwulkanizowała mi się uszczelka pomiędzy przepływem cieczy i EGR zaczął znikać płyn chłodzący, koszt... element kosztuje 2000 zeciszy w ASO i co najlepsze winowajcą jest tylko uszczelka która nie występuje jako element pojedynczy tylko z tym ustrojstwem... mechanior ogarnął mi to "innymi sposobami", ale już widzę że nie obędzie sie bez wymiany bo jednak płynu troszkę ubywa... komplet sprzęgła jak w 2.4 więc ceny zabijają...

ale teraz na +
    tylko chip i masz do ~220 km
    spalanie we Warsiawie pali mi 7-8 L
    trasu tu zależy od nogi ja miałem od 3,5 do 9 L

a no i wnętrze już po FL
    Ostatnio edytowane przez Jaso ; 05-08-2015 o 11:06
    Brera Team Warsaw

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    sląsk
    Auto
    JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kobielczak Zobacz post
    Cinek - jestem z Zabrza i kupując Diesla - chciałem się wybrać do ciebie na usunięcie DPF, zaślepienie EGR i ewentualnie dłubnięcie w mape 2.4 JTD

Zacząłem się jednak niepokoić. Mam rozumieć, że wszystkie Brery z dieslem (2.4) narażone są na pęknięcia głowicy/wypalanie gniazda, przez DPF?
    Każda Brera z tym silnikiem to po prostu tykająca bomba?
    Problemem jest znaleźć dobry i nieupodlony egzemplarz niestety. Niech kolega zauważy że te auta są w PL tańsze niż ogloszenia prywatne z zachodu? Cuda? Ludzie chcą być oszukiwaniu jeśli chodzi i przeszłość i przebieg to mają a kupuje się głównie - cenę, niestety.
    Problemy tych aut to ekologia, ogromne przebiegi, nieprawidłowy serwis itd - kolejność dowolna.

Pozdrawiam
    www.cinsoft.pl; http://www.facebook.com/CINSOFT
    CHIPTUNING, MECHANIKA, MODYFIKACJE
    USUWANIE DPF, EGR, KLAP WIROWYCH
    HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA 4x4 MAHA LPS 3000