Cześć!
Od 3 lat śmigam 166'tką w V6
Wcześniej latałem GTV, z 2.0 TS....
Nie będę ukrywał, że sprzedaż GTV śni mi się po nocach, a 166 już mi się znudziła.
Zacząłem zastanawiać się grubo nad Brerą. O tym aucie nie wiem praktycznie nic, oprócz tego, że jest ładne i z pod znaku AR![]()
Tak na poważnie, to interesuje mnie jakiś model z rocznika 2007-2008.
Chciałbym przede wszystkim poznać jakie są koszta eksploatacji? Części? - Brera to trochę "egzotyczny model" i boje się o dostępność różnych rzeczy. W 166 już jest problem, a co dopiero w "Brerze"
Druga rzecz - to silnik. Wiem, że kwintesencja Brery to 3.2 V6 4x4 aczkolwiek myślę, że koszt utrzymania takiej wersji byłby olbrzymi. Nie myślę tutaj o samym spalaniu jednak boję się napędu 4x4, ewentualnych usterek itp.
Silniki 2.2 JTS jakoś też do mnie nie przemawiają. Niby spoko 2.2 litra, 185 koni ale.. no właśnie - to ciągle wolnossący silniczek... a ... chyba mam już dość benzyn bez turbo - ale nie ukrywam - nie jechałem 2.2 JTS
Tak więc - wybiorę chyba Diesla 2.4 JTDm - nie mialem nigdy diesla i w sumie.. tez sie go boje - turbo, dwumasa, wtryski itp itd no ale... to chyba mniejsze zło..
Na co zwrócić uwagę przy zakupie? Oczywiście z wybranym modelem wybrałbym się do ASO na kontrolę, aczkolwiek może jest coś co pomoże mi zdecydować się na dany egzemplarz lub go odrzucić?