Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Płyn chłodzący duże ciśnienie w zbiorniku

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Dzisiaj wymieniłem korek na nowy(lżej się zakręcał w przeciwieństwie do starego którego ciężko było zakręcić bo jakoś nie można było wycelować na gwint), auto zagrzało się do 90st poziom podniósł się o 1cm następnie jeszcze się podniósł o 0,5cm i w ten czas włączył się wentylator po czym płyn obniżył się o 0,5cm. Także chyba miałem zepsuty korek, bo w ostatnich dniach płyn chłodniczy w zbiorniczku podnosił się pod sam korek i płynem smarkało po obudowie zbiorniczka a odkręcenie korka przyśpieszało ten proces. Martwi mnie tylko iż na wskazówce temp cieczy cały czas było 90st oraz węże są trochę twardsze ale może dlatego że już ciśnienie nie uchodzi ponad nadmiar...

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

A ile ma mieć temperatury ? 90 stopni to optymalna temperatura.

http://www.abs.org.pl/truck/index.php?aid=57

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

90 to optymalna pracy silnika ale mi chodzi o pierwszy bieg wentylatora który pewnie włącza się przy około 95st(dokładnie nie wiem jak jest w tej marce aż wstyd) i właśnie chodzi o to że wskazówka podczas tego załączenia też była na 90 ani nawet lekko ponad ale możliwe, że pod kompem będzie bardziej dokładniejsze wskazanie. Jak będzie mi się chciało to sprawdzę na razie będę obserwował czy wszystko w porządku w zbiorniczku. Dzięki za sugestię, mój mechanik też tak zasugerował sam od siebie w sprawie wymiany korka.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    159SW 2.4 QTronic

Domyślnie

Niestety praca wskaźnika temperatury w 159 tak wygląda - wskazówka staje sztywno na 90 już przy około 84 st, i trzyma tak chyba do 95 albo i więcej (wyżej sam nie sprawdzałem).

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    90 to optymalna pracy silnika ale mi chodzi o pierwszy bieg wentylatora który pewnie włącza się przy około 95st(dokładnie nie wiem jak jest w tej marce aż wstyd) i właśnie chodzi o to że wskazówka podczas tego załączenia też była na 90 ani nawet lekko ponad ale możliwe, że pod kompem będzie bardziej dokładniejsze wskazanie. Jak będzie mi się chciało to sprawdzę na razie będę obserwował czy wszystko w porządku w zbiorniczku. Dzięki za sugestię, mój mechanik też tak zasugerował sam od siebie w sprawie wymiany korka.
    U mnie temperatura nigdy nie wychodzi poza 90 stopni nawet jak stoję w korku. Dla pewności trzeba zobaczyć czy nie masz wszystko w porządku z ilością płynu. Możesz spróbować na zimnym silniku odkręcić korek zapalić auto i poczekać a ż się nagrzeje i zobaczysz co z płynem sie dzieje jak nic gasisz auto zakręcasz mocno korek i wsio. Pierwszy bieg powinien sie załaczać przy :

dla silnika Diesla
    I bieg 92st.C
    II bieg 94st.C
    Termostat
    temperatura otwarcia 78-82st.C
    temperatura pełnego otwarcia: 88-92st.C

Użytkownik Embrion
    Auto
    159 SW 1.9 16v

Domyślnie płyn chłodniczy

witam, mam pytanie i zarazem problem, jak powinno się odpowiednio odpowietrzyć układ? czy wystarczy odkręcić ten mały zaworek i czekać aż zejdzie powietrze? w zbiorniczku robi się duże ciśnienie i wciąga płyn do minimum, po odkręceniu poziom wraca. ogólnie w oleju nic nie ma, wycieków żadnych też nie widać, aczkolwiek w serwisie w krk powiedzieli że przez jakąś nieszczelność pewnie się zapowietrza...