taczka464, ja poszedłem na kompromis i zainstalowałem te niebieskie postojówki Philipsa i nie wygląda to źle. Oczywiście nie jest tak biało jak LED, ale z xenonem tak źle nie wygląda
LEDy zostawiłem jedynie w podświetleniu tablicy i o dziwo już długo są i nie migają nawet. Sądzę jednak, że to kwestia czasu![]()
Temat mojej Franczeski:
http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...gon_goora.html
Jak juz o ledach mowa. .. które wkładać by błędu nie było? Ostatnio kupiłem porządne w hurtowni z can busem a i tak błąd wyskoczył
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
Heh, dzięki za porady, ruszam na połowy!![]()
Miałem i poszły w tablicę. A domówię sobie parę sztuk (10) dodatkowo co mi tamdziwne że na can busie masz błąd , a nie mruga żadna z diod? ewentualnie słabiej świeci? Problem leży w przegrzewaniu się ledów i wtedy mrugają=błąd żarówki.
Kupiłem 2 jedna ok a druga dawała błąd. Może walnieta była ... bo to sprawdzona i dobra hurtownia mają dobre ledy
Włoszka
![]()
Tam jest po prostu dodatkowy rezystor, który ma symulować rezystancję włókna żarówki. Może po prostu miał zbyt małą wartość i jedna działała aby aby a druga już nie mieściła się w zakresie tolerancji bodycompa i dawała błąd. Trochę to dziwne, bo jeśli to były takie same LEDy to spodziewałbym się w nich takiego samego rezystora - może w jednej się urwał od wibracji czy upadku...
Swoją drogą ciekawe, czy taki LED daje jakąkolwiek oszczędność energii. Skoro musi tam być dodatkowy rezystor, który łącznie z rezystancją własną LEDa daje wartość zbliżoną do zwykłej żarówki, to z prawa Oma wynika, że przez taki LED jak i przez zwykłą żarówkę będzie płynął taki sam prąd. Chyba, że tolerancja bodycompa jest na tyle duża, że można dać bardzo dużą wartość tego rezystora dodatkowego i prąd płynie wtedy malutki.
Ostatnio edytowane przez anAlfaBeta ; 22-08-2015 o 16:05
Nie ja je tylko założyłem i od razu po włączeniu świateł błąd wyskakiwak. .. to raczej wina żarówki niestety. Az szkoda było oddawać fajne światło dawało a była z soczewka
Włoszka
![]()
Co Ci z oszczędności energii jak wymieniasz co 2 msc , bo bląd, bo mruga![]()