Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Temat: Odczytanie przebiegu 159 komputerem

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie Odczytanie przebiegu 159 komputerem

Hej. Mam na oku 9 całkiem fajną, jednak wiem, że na pierdyliard % jest skręcona. Chciałbym chociaż dowiedzieć się tak +/- ile przekrecone zostało. W aso tylko potwierdziłem ze jest cofnięty licznik ale na ile to tego nie wiadomo. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy istnieje szansa, żeby przez kompa sprawdzić (jeżeli Mirki nieumiejętnie skręcili oczywiscie) ile autko może mieć km? Jeżeli tak, to gdzie patrzeć po podłączeniu? Kupiłem kabel od viakena, który się na pewno połączy z silnikiem i abs i mam MES na kompie. Da rade coś wykombinować? Jeżeli niepotrzebnie zakładałem nowy temat to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar roberto34wawa
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW "WŁOSZKA" 30.06.2010

Domyślnie

A długo auto w Polsce? To może najprościej najpierw podjechać na stacje diagnostyczna od 2013 wpisują przy badaniu technicznych przebieg. .. a i w necie może coś znajdziesz
    Włoszka

1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto
    159 1.9 JTDm 16V 150 KM 2008 r.

Domyślnie

Jak kupione od handlarza to pewnie zza granicy. Ja jak kupowałem niedawno swoją AR to też wiedziałem tylko kiedy było cofnięte - wskazywała na to data ingerencji w komputer i coś co nie do końca rozumiem - brak różnicy w km. pomiędzy przebiegiem, a serwisem.

Czytałem o możliwości sczytania przebiegu z różnych centralek, ale nie wiem jak się to robi - też chętnie posłucham, jeśli ma ktoś taką wiedzę.

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Cytat Napisał czaromacz Zobacz post
    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy istnieje szansa, żeby przez kompa sprawdzić (jeżeli Mirki nieumiejętnie skręcili oczywiscie) ile autko może mieć km? Jeżeli tak, to gdzie patrzeć po podłączeniu?
    Pierwsza sprawa to podłączenie się do wszystkich komputerów samochodu i szukanie przebiegów. Ja np w ECU wykryłem niedawno takie rozbieżności jak poniżej (pacjent to czarna Alfa 159 2.0 jtdm sedan wystawiona na sprzedaż we Wrocławiu za okolice 40 kzł). Oczywiście, gdyby "mirek" głębiej sięgnął, zmienił przebieg w ECU i zresetował liczniki DPF i oleju, to bym nic nie wykrył.

Dodatkowo – sprawdzasz liczbę wymian oleju i liczbę wypaleń DPF.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	4.jpg
Wyświetleń:	297
Rozmiar:	70.5 KB
ID:	175946

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.JPG
Wyświetleń:	373
Rozmiar:	45.4 KB
ID:	175947
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 20-08-2015 o 12:40

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Te wartości rozumiem można sczytać po podłączeniu do samego ECU? - są w oknie z wszystkimi parametrami do śledzenia, czy trzeba gdzieś głębiej wejść?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Tak, te powyżej są w ECU. Auto na liczniku miało ~195.000 km

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

W moim przypadku handlarz zmienił też wartości odometru, ale poszperam jak wrócę do domu czy zresetował też wartości związane z wymianami oleju i wypalaniami DPF.

Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

W polskiej bazie sprawdziłem. Przy ostatnim badaniu wyszło 120 tys, wiec wiadomo... gość zrobił 14 tysi. Z tego co wiem to ono było sprowadzone z Włoch, Mirosław pewnie skręcił a jakiś polaczyna kupił. Potem w/w polaczyna sprzedał drugiemu, który również nie sprawdzał i ten oto teraz sprzedaje. Auto we włoszech miała firma w leasingu i przy 128tys pompa wody robiona w aso (tylko tyle aso ma w bazie) w 2009, więc pewnie rozrząd wtedy robiony. Sprzedający nie kryje faktu, że wg niego też jest skręcona, ale nie ma pojecia ile, dlatego chciałbym to jakoś wywęszyć. Auto mi się podoba, fajnie jeździ i chciałbym do aso zabrać ale jeżeli sie okaże, że ma to nastukane 500tys to bez przesady 200 czy 250 tysiecy a nawet i wiecej to wg mnie normalna sprawa, ale też nie ukrywam, że pół miliona to lekka przesada, dlatego szukam sposobu żeby wyczaić na ile tam wałek poszedł.

Użytkownik Pirat drogowy
    Auto

Domyślnie

Jak dobrze skręcone i dawno, to ciężko będzie. Lepiej obadaj wizualnie zużycie wnętrza, gałki zmiany biegów i kierownicy, tapicerki przy pedałach, sprawdź korekty wtrysków i popatrz czy nie ma wycieków, jedź na sprawdzenie do dobrego ASO, w jakim mieście stoi auto?

Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

Wizualnie z zewnatrz bardzo ładnie i dużo lepiej niż niejedna z przebiegeim 220tys Gałka wytarta dość mocno, korekty dopiero bede sprawdzał i do aso też chciałem jechać tylko najpierw jak najwięcej chciałem sam sprawdzić. Auto w Częstochowie stoi.Jedyne co zauważyłem to zapocony wąż od turbo (chyba od turbo) - na zdjęciu zaznaczyłem, ale mokre weze w okolicach turbo to standard z tego co wiem - dmucha bardzo ładnie, nie ma "karetki". Klima działa tylko cos brzęczy jak włączy ją, ale to kwestia do sprawdzenia i negocjacji Na zdjęciu zaznaczyłem to na zielono, tam dokłądnie tej rury nie widać bo to dużo niżej/głębiej jest ale pewnie wiadomo o którą chodzi Foto:
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa_159_silnik.jpg
Wyświetleń:	693
Rozmiar:	178.9 KB
ID:	175948