Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Temat: Konserwacja podwozia

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Chcesz mieć dobrze zrobione?Zrób to sam.
    To stwierdzenie jest prawdziwe tylko wtedy gdy ma się gdzie i dokładnie się wie co robi. Przede wszystkim dlatego że jak robisz sam to wiesz co robisz. I to nie tak że jak oddasz komuś to zrobi źle. Jak jest polecany i zaufany to zrobi dobrze. Tylko nie można iść za ceną (niezależnie czy jest drogi czy tani) a za jakością

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał misiek_tarnow Zobacz post
    no właśnie, dlatego pytam czy ktoś krok po kroku może mi objaśnić na co zwrócić uwagę, co jest mi potrzebne i co zabezpieczyć i w jaki sposób
    Jak masz dostęp do kanału lub najazdu,do dyspozycji sprężarkę (z pistoletem "ropownicą" i z wężykiem do profili)i wiertarkę,szlifierkę kontową i chęci zrobisz to sam lepiej.Gwarantuję Ci.
    Koszty nie wielkie.Do profili i wzmocnień "Elaskon" podwozie "Bitex.Na oczyszczone miejsca podkład (może być reaktywny lub tlenkowy).Na podkład farba antykorozyjna(wystarczy np. "jedynka")na to "Bitex".
    Wszystkie ogniska rudej muszą być wyczyszczone,nadkola zdjęte. Najważniejsze są wszelkie łączenia(progów,wzmocnień,podłogi itd) .Jeśli tam widzisz troszkę rudej to gwarantuje ci że pod konserwacją jest tego więcej.I nie wyczyszczone a zamalowane nic nie pomoże.Malowanie byle grubiej na rdzę jest bez sensu.A gwarntuje że tak w warsztacie zrobią.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    To stwierdzenie jest prawdziwe tylko wtedy gdy ma się gdzie i dokładnie się wie co robi. Przede wszystkim dlatego że jak robisz sam to wiesz co robisz. I to nie tak że jak oddasz komuś to zrobi źle. Jak jest polecany i zaufany to zrobi dobrze. Tylko nie można iść za ceną (niezależnie czy jest drogi czy tani) a za jakością

Wyryte rantem felgi
    Założyciel tematu pyta czy warsztat czy samemu robić.Więc zakładam że dysponuje miejscem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

Tanio coś ja za konserwację chemia przednich nadkoli i profili zapłaciłem 700zl a gdzie myśleć o całym podwoziu... Chyba że jeszcze zalezy czym to konserwuja ja jednak sam bym się tego nie podejmował...

Użytkownik Rowerzysta Avatar Arbeldes
    Mieszka w
    Rawicz
    Auto
    147 '07 FL 1.9 150KM/ 159 TI 2.0 JTDM Berlina

Domyślnie

Jak wyżej - jak masz warunki czyli dostęp do kanału, pistolet do psikania całości to jesteś w stanie to zrobić 4-8h dokładnej roboty, zdejmowania nadkoli, oczyszczanie z ognisk rdzy no i dokładne zabezpieczenie całości Bitexem ja robiłem sam, cały dzień w plecy ale jestem zadowolony.

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał czosnek1802 Zobacz post
    Tanio coś ja za konserwację chemia przednich nadkoli i profili zapłaciłem 700zl a gdzie myśleć o całym podwoziu... Chyba że jeszcze zalezy czym to konserwuja ja jednak sam bym się tego nie podejmował...
    Nie każdy lubi płacić 650 zł za 2 godziny roboty.Bo tyle wyniosło wtryśnięcie preparatu w profile i pod nadkola.50 zł to materiał.
    Za te pieniądze kupisz już sprężarkę,pistolety i zostanie na materiały i browar po robocie
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 30-08-2015 o 13:18

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Ciekawa teoria. Praktyka taka ze materiały kosztowały 400zl były ściągnięte z Niemiec. Auto spedzilo w warsztacie prawie 10dni. Codziennie nadzorowalem pracę i nie było dnia żeby auto stało nie ruszane. Kwestia też tego że robione było przed zimą, gdzie było już chłodniej i też wszystko musiało trochę schnac. Kupujcie taka "chemię" za 50zl... I co rok-dwa powtarzajcie czynność. Mi by się nie chciało, powodzenia. Jeśli Uważasz że dobrze zrobisz to w 2h... Bez komentarza. U mnie był rozbierany cały przód auta i wiele innych elementów. Nic nie było robione "na pałe" psiknij i juz, według mnie to bez sensu. Jak zrobić to raz, a porządnie.
    Ostatnio edytowane przez czosnek1802 ; 30-08-2015 o 22:34

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Sam robiłem zabezpieczenie - 2 lata temu... Łącznie 3 niecale dni. Koszt ok.300 zl. Ostatnio robiłem delikatne poprawki. Pracy i brudzenia sie jest masa.

Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto

Domyślnie

Dlatego sie zdziwilem ze kolega wyzej napisal 2godzinki i 50zl... TO chyba "hamerajdem" na "pałę" Popsiukane

Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto

Domyślnie

Ciekawa teoria. Praktyka taka ze materiały kosztowały 400zl były ściągnięte z Niemiec. Auto spedzilo w warsztacie prawie 10dni. Codziennie nadzorowalem pracę i nie było dnia żeby auto stało nie ruszane. Kwestia też tego że robione było przed zimą, gdzie było już chłodniej i też wszystko musiało trochę schnac. Kupujcie taka "chemię" za 50zl... I co rok-dwa powtarzajcie czynność. Mi by się nie chciało, powodzenia. Jeśli Uważasz że dobrze zrobisz to w 2h... Bez komentarza. U mnie był rozbierany cały przód auta i wiele innych elementów. Nic nie było robione "na pałe" psiknij i juz, według mnie to bez sensu. Jak zrobić to raz, a porządnie.
    Nikt bogatemu nie zabroni.400 zł materiał???Bo z Niemiec jest???Litr środka do profili kosztuje od 15 do 50 zł.Chcesz mi powiedzieć że wpompowano do Alfy 8 litrów w profile najdroższego z mozliwych ????? Max to dwa litry.I to ilość która aż się wylewa z progów itd. Elaskon który koledze zaproponowałem jest NIEMIECKI kosztuje 25 zł litr.A warsztaty mają go na pewno sporo taniej.

- - - Updated - - -

Dlatego sie zdziwilem ze kolega wyzej napisal 2godzinki i 50zl... TO chyba "hamerajdem" na "pałę" Popsiukane
    Kolego nie jestem teoretykiem z pierwszym autem.
    A dodam Ci jeszcze że im droższy środek nie znaczy lepszy do konkretnego auta.Inne są środki do profili super nowoczesne do nowych aut a inne do aut starszych,w których korozji w profilach wykluczyć nie można.
    Dlatego poleciłem (NIEMIECKI)"Elaskon" bo jest idealny do starszych aut.Jedyny minus jego to że smierdzi w aucie ze dwa tygodnie po operacji.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 31-08-2015 o 14:52

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar drift-r
    Mieszka w
    Szczecin/Łódź (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001

Domyślnie

Praktyka taka ze materiały kosztowały 400zl
    A co konkretnie było używane?