Panowie.... wszystkie paliwa dostępne na stacjach w PL pochodzą albo od Orlenu albo od Lotosu. Jeśli myślicie że np. taki statoil czy inny shell ma jakieś cudowne paliwa to jesteście w błędzie - to to samo co u reszty.
Panowie.... wszystkie paliwa dostępne na stacjach w PL pochodzą albo od Orlenu albo od Lotosu. Jeśli myślicie że np. taki statoil czy inny shell ma jakieś cudowne paliwa to jesteście w błędzie - to to samo co u reszty.
Najlepiej popróbować najbliższe stacje i wybrać tą, na której jak zatankujesz nie występują spadki mocy, szarpania. Generalnie nie ma reguły jaka marka, byle znana. Równie dobrze Pan Stasiu, kombinator, może znaleźć się pod szyldem Orlenu, Statoilu, Shella itp.
Ja tankuje zwykły ON ze względu na to, że dodatki dodawane do paliw premium obniżają właściwości smarne paliwa które przechodzi przez pompe paliwa (paliwo jest bardziej "suche").
Jeżeli chodzi o dodatek to stosuję raz w roku profilaktycznie dodatek HDI Unik+ dostępny w dowolnym ASO Citroena lub Peugeota. Kosztuje ok 79zł (za 1 puszkę, zalewa się całą na 1 bak - czasami dają 10% upustu) i jest produkowany przez bardzo solidną firmę Bardahl. Specyfik bardzo porządnie czyści układ wtryskowy, zauważalnie poprawiają się korekcje wtrysków oraz czyści z osadów w górnej części silnika. Można go lać do wszystkich dieslów, nie tylko z rodziny francuskich HDI. Jak ktoś będzie chętny to wstawię fotkę jak wygląda puszka.
To, że zwykły ON na niepolskich stacjach jest polski to żadna tajemnica. Można nawet znaleźć informacje kto skąd bierze. Różnica tkwi w dodatkach do tych paliw, które tak wzbogacone nazywamy "premium". Co z kolei nie zawsze jest takie "premium" :-)
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Ja po kupnie zalałem do paliwa AR 6400d i Ar 6500 a teraz do każdego tankowania dodaje ar 6200 eu i tankuje zwykły on u mnie się na razie sprawdza a mam egr i dpf i jazda głównie miasto.
Na początku roku był artykuł gdzie jakie staje się zaopatrują (podpisały kontrakty na dostawę paliw).
Orlen (Bliska) dostarcza do BP, Shell, no i nawet jakiś tam procent do Łukoila. Lotos dostarcza tylko dla Statoil.
Już kiedyś o tym pisałem. Test niezależny od jakiekolwiek organizacji, lobby producentów
https://www.youtube.com/watch?v=QeFF0PfFyi4
Kolejna sprawa. Znajomy wozi ma flotę i wozi Diesla dla Orlenu i Lotosu. Mówi że po dieslu Orlenu jest masakra w cysternie za każdym razem. Po Lotosie nie ma takich rzeczy.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!
To ja jeszcze dodam swoje 5 groszy.
Tankuje wyłącznie na Lotosie, latem zwykły ON, zimą "premium".
Auto z tym paliwem nie miało żadnego problemu i dużo znajomych mi poleca paliwa ON lotos.
Na parkingu przed hipermarketem. Rodzina pakuje zakupy do pancerwagena. Dziecko, chłopiec około 5-6 lat:
-Mamo co to za auto?
-Przeczytaj. Na rejestracji jest napisane
-A-L-F-A R-O-M-E-O. Dlaczego muszę jeździć VW albo Audi?
Matka patrzy na ojca, a ojciec na mnie.
Mina ojca BEZCENNA !!!