Strona 2 z 11 PierwszyPierwszy 1234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 101

Temat: Skrzypiące zawieszenie

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy Zobacz post
    Czy ten problem przypadkiem całkowicie nie dotyczy Alfy 156? Gdzieś mi się obiło o uszy.
    Dokładnie tak,w 156 nie ma zmaczenia w jakim połozeniu dokreci sie wahacz.
    Oczywiscie zgadzam sie z Belfer27...ja tez nie lubie partyzantki-jak skrzypi to wymieniam...Przpomniała mi sie akcja z wahaczami górnymi które org. w ASO kosztowały mniej niz Vemy na allegro-gdzies 3 lata temu w aso -115zł.a Vema 140

Użytkownik Romeo Avatar michal87tg
    Mieszka w
    Tarnowskie Góry
    Auto
    AR 156 po FL SportWagon 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Nie rozumiem, jak można smarować gumę, która nie ma prawa w zasadzie się ruszać!? Przecież wszelakie tuleje mają za zadanie twardo siedzieć i po to są w nich zalewane gumą elementy metalowe zawieszenia, żeby to tłumiło drgania ale jednocześnie było w miarę twarde,bez luzów i skłonne do ugięć podczas pracy zawieszenia . Jeśli ktoś smaruje zerwane lub luźne tuleje to robi sobie poduszkowiec z auta pogarszając jeszcze bardziej jego właściwości jezdne, zamiast wymienić zużyte elementy. Przecież za sprężystość zawieszenia są odpowiedzialne nie tylko sprężyny i amortyzatory, ale wszystkie łączniki, tuleje, sworznie itp.

Poza tym co to znaczy, że skrzypienie to typowa przypadłość nowych samochodów??!! Wedle tej zasady moja alfa powinna skrzypieć na każdym zakręcie a nowe auta z salonu nawet stojąc musiały by skrzypieć... Proponuję może czasem wymienić zużyte podzespoły a nie pogarszać sprawy np magicznym WD40.

Konkretnie w tym przypadku podejrzewał bym najszybciej zerwane lub luźne tuleje wahaczy górnych lub czasem też stabilizator lubi tak skrzypieć na środkowych mocowaniach (będących też tulejami gumowymi).

Kolego powiem tak nie jestem głupi i wiem że takie rzeczy się wymienia jak jest to zużyte ja chcę wiedzieć to co może skrzypieć a nie co mam z tym zrobić bo już sobie kupiłem wahacze i będę je wymieniał w sobotę więc proszę nie filozofuj na temat co trzeba zrobić bo to wiem a nie jest jest magiczny środek tylko coś co może doraźnie pomóc na 2-3 dni a nie na to że to jest zużyte i że tego wymienić nie chcę no ale trzeba trochę pomyśleć a nie od razu mówić czego się nie robi :/ wiesz jest takie coś jak stacja kontroli pojazdów a słoń na mi uszu nie przydepł więc słyszę że coś puka i do tego skrzypi i że na stacji kontroli mi powie co jest nie tak i tak też zrobiłem i wiem że to są górne wahacze bo nawet już zdążyłem je kupić ale dzięki za rade...

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał ozzy Zobacz post
    Czy ten problem przypadkiem całkowicie nie dotyczy Alfy 156? Gdzieś mi się obiło o uszy.
    Problem ten występuje też w hondach civic np (bodajże roczniki od 94 do 97 choć dokładnie nie wiem kiedy one były produkowane, ale też na to trzeba było uważać.) oraz zapewne jeszcze w innych autach.
    Natomiast ja cały czas piszę właśnie o AR 156 ponieważ sam byłem ofiarą niedouczonych speców, którzy dokręcili na maks wahacz będący w dolnym położeniu (koła wisiały bo auto było w powietrzu) i potem po pierwszym ostrym hamowaniu auto zaczęło dziwnie nurkować i skrzypieć jak przed wymianą i dopiero dystrybutor TRW wyjaśnił mi to przy okazji reklamacji, która zresztą nie została uznana "z powodu błędnego cyklu montażowego" i dopiero w ASO zmieniłem z pozytywnym skutkiem. Przy czym zaznaczam, ze oni nie wymontowywali mocowania całego z wahaczem z karoserii, jak to jest w manual'u na forum a robili to na aucie na podnośniku. Podejrzewam, że da się uniknąć kwestii dokręcenia błędnego tak, jak piszecie, ale widać ja nie trafiłem na znających tą metodę... COLOR="Silver"]

--------- Post dodany o godzinie 21:49 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 21:35 ----------

[/COLOR]
    Cytat Napisał michal87tg Zobacz post
    Kolego powiem tak nie jestem głupi i wiem że takie rzeczy się wymienia jak jest to zużyte ja chcę wiedzieć to co może skrzypieć a nie co mam z tym zrobić bo już sobie kupiłem wahacze i będę je wymieniał w sobotę więc proszę nie filozofuj na temat co trzeba zrobić bo to wiem a nie jest jest magiczny środek tylko coś co może doraźnie pomóc na 2-3 dni a nie na to że to jest zużyte i że tego wymienić nie chcę no ale trzeba trochę pomyśleć a nie od razu mówić czego się nie robi :/ wiesz jest takie coś jak stacja kontroli pojazdów a słoń na mi uszu nie przydepł więc słyszę że coś puka i do tego skrzypi i że na stacji kontroli mi powie co jest nie tak i tak też zrobiłem i wiem że to są górne wahacze bo nawet już zdążyłem je kupić ale dzięki za rade...

Ja nie filozofuję, tylko staram się łamać stereotypy i błędne myślenie prowadzące nieraz nawet do wypadków (przecież łatwiej stracić kontrolę nad autem ze zużytym zwieszeniem...)
    Poza tym sam napisałeś, że już posmarowałeś wszystkie tuleje, więc nie bardzo wiem czemu to miało służyć? Dopiero po moim poście zmieniłeś zdanie i twierdzisz, że to miała być doraźna pomoc. Zresztą traktuj to jako radę a nie krytykę, bo w sumie masz teraz już diagnozę i mam nadzieję, że choć trochę moje namiary Ci pomogły. W końcu nikt od razu nie stał się inżynierem i znawcą a wiedza jaką posiadam też mnie kosztowała trochę pieniędzy i czasu (niestety nauka na błędach też miała miejsce) W tej chwili co nieco wiem a AR, ale nie jest to też wiedza kompletna i zawsze mogę się też mylić. Jednakże po to jesteśmy na forum, żeby sobie pomagać a nie pogarszać sytuację (a tak by było gdybyś pozostał tylko przy radach innych odnośnie smarowania). Więc myślę, że niepotrzebnie się unosisz i twierdzisz, że ja Cię uważam za głupiego.

Pozdrawiam i Wesołych Świąt na nowych wahaczach życzę.
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 09-04-2009 o 23:22

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Wodzisław Śląśki
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 2007 r. Alfa Romeo 147 JTD 8V 2001r

Domyślnie

Siemka miałem to samo wymiana górnego wahacza załatwiła sprawę !!
    Krzysiek
    Alfa Romeo 156
    2.4 20V JTD 175 km

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Kolego Belfrze27 - radzę jednak zobaczyć jak są skonstruowane tuleje gumowo - metalowe i w czym "siedzi" śruba, a potem dopiero pouczaj innych, co o co się trze.

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Wymieniłem cale zawieszenie przód i już nie skrzypi

Użytkownik Maniak resoraków Avatar martinpl
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    Alfa 156 2.0 TS

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    i ile Ciebie ta przyjemnosc kosztowala? Jakie czesci? Ile robocizna?

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Starogard Gdański / Gdańsk
    Auto
    Giulietta 2014 2,0 JTD

Domyślnie

Witam!
    Niestety jest to typowa dolegliwość w naszych autkach...
    Gdy pierwszy raz to mnie dopadło wymieniłem wahacze i miałem spokój prawie na 2 lat ~40 kkm.
    W tym roku postanowiłem zawalczyć i sprawa wygląda tak;
    Jeżeli odkręcisz sworzeń górnego wahacza to będziesz mógł nim poruszać góra- dół, zobaczysz wtedy która tuleja, w którym miejscu trzeszczy.
    Tuleja gumowa zapewne obraca się na tulei metalowej i to powoduje przeraźliwe trzeszczenie prawie jak kwiczenie zarzynanej świni... tak było u mnie.
    Niestety smarowanie tylko z zewnątrz różnymi silikonowymi wynalazkami nie pomagało. Użyłem smaru do gumowych elementów Johansona, który jest używany do smarowania form pprzy produkcji uszczelek. Smar jest w postaci wodnistej mazi, która głęboko penteruje...
    Poluzowałem śrubę gónego wahacza, w zasadzie całą odkręciłem, ale żeby wyjąć wahacz to niestety trzeba się nagimnstykować i wyjąc kolumnę... Tuleje nie siedzą zbyt ciasno i delikatnie podważając można wymusić delikatną szczelinę, w którą wstrzyknąłem specyfiku. Oczywiście wielokrotnie ruszając wahaczem rozsmarowałem smar i narazie wydaje się, że przyniosło to oczekiwany efekt... Zobaczymy na jak długo.
    Tak zrobiłem z lewym, prawy z braku czasu pryskałem "z wierzchu" i niestety skrzypi nadal... Po świętach przymierzam się ponownie do tematu.
    Pozdrawiam.

BENNY
    Gość

Domyślnie

A u mnie w 147 trzeszczy przód w okolicach amortyzatorów, ale tylko chwilę rano, gdy pokonam kilka pierwszych, poprzecznych nierówności. Potem wszystko się ucisza, jak ręką odjął.
    Dodam, że auto proawdzi się super, nie ma żadnych niepokojących objawów. W zakręty wchodzi jak po szynach, nic nie stuka i nie puka.
    Czy wobec tego wymianiać za kupę siana górne wahacze, jeszcze do tego nie mając pewności co do rezultatu ( nowe też, jak czytam potrafią trzeszczeć ), skoro wszystko poza tą chwilą rano gra?

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    No tak, wymienić na nowe zawsze można. Ale chyba tutaj koledzy szukają jakiejś rozsądniejszej opcji

Ale w sumie od kiedy można kupić cały zestaw na przód FAST (2 wah. górne, 2 dolne, 2 łączniki), który ma jak na razie dobre opinie, za niecałe 500zł to może jest to dobra alternatywa wymienić całość niż szukać i naprawiać, bo roboczogodzina min. 100zł
    Więc naprawa może w robociźnie wynieść niewiele mniej niż wymiana całości. Tyle że jeszcze zbieżność dochodzi.

Ale to już każdy musi sobie sam przeliczyć.
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.