Mam problem z ogrzewaniem bo ja pisałem o sytuacji bez włączonej klimatyzacji.
Mam problem z ogrzewaniem bo ja pisałem o sytuacji bez włączonej klimatyzacji.
Zdecydowanie na rozgrzanym silniku, skąd ma się brać ciepło. Najlepiej by było w ogóle się podpiąć podczas jazdy!
Ja ciągle nie mogę się za to zabrać ale problem mam identyczny.
Panowie mam tak samo, po jakimś czasie leci chłodne powietrze, ale na 99% jest to standardowa sytuacja i wszystko jest ok. Po prostu po nagrzaniu w kabinie z nawiewow zaczyna lecieć powietrze o temp takiej, jaką ustawiliście (20-22st) a takie jak dmuchnie w twarz albo rękę, wydaje się że jest zimne.
Postaram się dzisiaj podpiąć kompa i na wykresie pokazać o co mi chodzi
Obecnie: Alfa Romeo 156 2.5V6 Rosso Proteo
Wcześniej: Alfa Romeo 156 2.0TS Blu Cosmo
A ja ci mówię, żebyś sprawdził na kompie czy na pewno robi się zimno, bo może być tak jak mówię, że w aucie jest cały czas ustawiona temperatura tylko z nawiewow zaczyna lecieć chlodniejsze powietrze i odczucie jest takie, że w całym aucie jest zimniej.
A jeśli faktycznie coś jest nie tak z panelem/czujnikiem to wyjdzie po podpieciu do kompa, jakieś wahania czy dziwne wartości. Silnik po zagrzaniu powinien zacząć wiać ciepłym powietrzem. Później temperatura ma się utrzymywać na zadanym poziomie.
Obecnie: Alfa Romeo 156 2.5V6 Rosso Proteo
Wcześniej: Alfa Romeo 156 2.0TS Blu Cosmo
Podepne sie pod temacik bo mam podobnie jakis czas leci cieple potem chlodniejsze ale jak zwieksze na 28 stopni to pochwili leci cieple moim zdanie tak powinno byc chyba ze jestem w bledzie [emoji1]
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Temp. wody i temp. na wyjściu mieszalnika. Oraz zrób test silniczków regulacji.
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Ja generalnie rozumiem, że po nagrzaniu w kabinie on przestawia i zaczyna dmuchać "chłodnym" powietrzem, ale podczas jazdy ciepłe powietrze szybciej ucieka z kabiny, i trzeba dogrzewać, czego on zdecydowanie nie robi. Poza tym nawet po nastawieniu na szybę, czy nogi, dalej w kabinie jest zimno. Dodatkowo powinien zmniejszać ilość powietrza, która nawiewa do kabiny, skoro zmniejsza temperaturę, żeby tylko podtrzymać temperaturę w kabinie.
Jakoś nie zauważyłem tego problemu w innych autach. Ustawiam 22st. i mnie to gila, czy jadę szybko czy wolno, cały czas w kabinie jest ciepło, a tu w Alfie robi się po prostu zimno. W zimę jest tragedia.
Albo jest problem z czujnikami, albo z silniczkami, albo z samym potencjometrem.
Ostatnio edytowane przez maciaba ; 30-09-2015 o 14:42