Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Temat: Nowy zakup - moja 3.0 GTV

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

[QUOTE=pawel olszewski;1714303].Przepływomierz zawsze można wymienić ./QUOTE]

Tak jak napisalem Wasza sprawa, ale tego typu podejscie to delikatnie mowiac dla mnie dziwne...
    Nie bede juz wspominal o tym ze do niektorych wersji to koszt 1000pln i sa duze problemy z dostepnoscia.

Uwazam ze tego typu patenty - zakładanie jakis stozkow itd to kombinowanie na siłę i nie patrzac nawet na mozliwe negatywne skutki, wstydziłbym się otworzyć maskę aby to pozniej pokazywać. Nie ma to najmniejszego sensu i nic nie wnosi do dzialania/mocy silnika. A w przypadku V6 sam dzwiek wystarczy

Zreszta dolot w V6 jest dosc dobrze pomyslany, bo bierze powietrze z dolu, mozliwe jak najzimniejsze.

Lepiej pieniadze wydac na dopieszczenie auta, bo wiekszosc egzemplarzy jakie ogladam to ciezko porownac do samochodow....
    Ostatnio edytowane przez piorek ; 29-10-2015 o 09:32

Użytkownik Maniak resoraków Avatar maras37
    Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

Cytat Napisał jaromag77 Zobacz post
    Gratuluje zakupu , nie jestem pewien ale jeśli ona z żoliborza była to chcieli za nią 6tyś zeszli na 5tyś jakieś 2 tygodnie temu ,kolega był ją kupować ale się nie zdecydował. Póżniej z olx zniknęło i chyba 14tyś ktoś wystawiał.
    Na olx była 3,0 za 6 tysi?przeglądam często ogłoszenia ,ale nie widziałem w tej cenie chyba że znikła w moment ,za te pieniądze to nie dziwi.... jażeli to ta to ktoś nieżle zarobił....

Czasem można trafić okazję nie wiem czy ten egzemplaż jest godzien tej nazwy ,ale dwa lata temu ,zanim kupiłem moją też była taka czarna 3,0 za chyba 6 tysi bardzo blisko mnie ,ja juz nie zdąrzyłem podono okazało się że tylko przepływomierz był walnięty ,tak jak to opisywał sprzedający wymienił go nowy właściciel i śmigał nią dalej.Podobno
    Ostatnio edytowane przez maras37 ; 29-10-2015 o 17:26

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Morspl
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    GTV Spider 3.0 V6, Infiniti QX50, Volvo xc60

Domyślnie

Cytat Napisał piorek Zobacz post

Tak jak napisalem Wasza sprawa, ale tego typu podejscie to delikatnie mowiac dla mnie dziwne...
    Nie bede juz wspominal o tym ze do niektorych wersji to koszt 1000pln i sa duze problemy z dostepnoscia.

Uwazam ze tego typu patenty - zakładanie jakis stozkow itd to kombinowanie na siłę i nie patrzac nawet na mozliwe negatywne skutki, wstydziłbym się otworzyć maskę aby to pozniej pokazywać. Nie ma to

Lepiej pieniadze wydac na dopieszczenie auta, bo wiekszosc egzemplarzy jakie ogladam to ciezko porownac do samochodow....
    Najwyraźniej nie słyszales jak może brzmieć ten silnik z otwartym dolotem.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Cytat Napisał Morspl Zobacz post
    Najwyraźniej nie słyszales jak może brzmieć ten silnik z otwartym dolotem.
    Uwierz mi ze slyszalem, rozebralem ten silnik do najmniejszej srubki i zlozylem samodzielnie od nowa takze uważam (a moze wydaje mi sie) ze znam go bardzo dobrze
    Co nie zmienia faktu, iz uwazam ze moga takie akcje przyniesc wiecej zlego niz pozytku.
    A poza tym kojarza mi sie z tzw. pseudo tuningiem -ale to tylko moja opinia Silniki V6 Alfy to dla mnie dzieła sztuki o które trzeba dbać.
    Ostatnio edytowane przez piorek ; 29-10-2015 o 19:52

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

To genialne silniki.. przy okazji kolego piotrek jaki lejesz olej ? ,bo cały czas mam dylemat przed zmianą.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Spider 3.0 V6 12v

Domyślnie

Cytat Napisał maras37 Zobacz post
    To genialne silniki.. przy okazji kolego piotrek jaki lejesz olej ? ,bo cały czas mam dylemat przed zmianą.
    Od początku 10W40, czyli zalecany wg manuala do 3.0 V6 12v i wszystko jest idealne - w srodku zadnych osadów czy problemów z zatykaniem się kanałów. Tylko ze ja zimą ani w czasie deszczu nigdy nie jeżdze.
    Ciesze sie Maras37 że chociaż Ty mnie rozumiesz

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

No to mamy podobnie ,żona pyta czemu nie jedziemy alfą? odp nie widzisz ,że asfalt jest troche mokry... sytuacja z zaszłego tygodnia..
    Rozumiem twoje zdanie na temat stożków .Tym bardziej kogoś kto sam włożył tyle pracy w swój silnik .Szacun.
    Przy innym aucie miałem kiedyś wkładkę KN i ciągle to diabelstwo czyściłem jak widziałem ile tego łapie.Dźwięk owszem był super i po wyczyszczeniu przez krótki czas było nawet czuć trochę lepszy moment obr. ale szału nie było żadnego ,powróciłem do ori., nie ma co krytykować każdy ma swoje zdanie i może zrobić jak uważa wiadomo..
    Ostatnio edytowane przez maras37 ; 29-10-2015 o 20:23

Użytkownik Znawca Avatar kubicze
    Mieszka w
    Wrocław, Poland
    Auto
    AR Spider 3.0 V6 98 rok Hardtop

Domyślnie

Niestety fabryczny dźwięk jest słaby. Po otwarciu dolotu robi się ciekawie. Zresztą auto Pawła wygrało na najlepszy dżwięk na tegorocznym zlocie, więc chyba nie tylko on to docenia.

Silnik też uważam za dzieło sztuki, ale dolot zepsuli, po za tym się trochę nie popisali z mocą, bo te silniki mają duże większe możliwości.

A dla czego nie jeździcie tymi autami jak jest mokro?? Zimą jeżdżę rzadko bo cabrio z zamkniętym dachem to nie to samo.

A jeszcze takie pytanie ile macie przebiegu w tych autach??
    Była AR 166 3.0 V6 24V, 156 GTA, 164 3.0 V6 12V
    Jest Spider 3.0 V6

Mieszka w
    Poznan
    Auto
    AR GTV 3.0 V6 24V

Domyślnie

Nasze zimy raczej nie s łużą bellą ,ale gdy jest sucho to i nawet zimą wyjeżdżam .W zeszłym roku zimy prawie nie było więc sporo jeżdziłem.Tak naprawdę unikam jazdy gdy jest mokro ,bo nie mam jeszcze zrobionego zabezpieczenia antykorozyjnego podłogi ,jest zdrowa i zanim to zrobię chcę żeby taka pozostała.Wiadomo nie raz deszcz mnie zaskoczył nie jestem aż tak pszesadnie szurnięty żeby do tunelu wjeżdżać żeby pszeczekać deszcz.. przepieg coś 170 tys z hakiem.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA ROMEO 3.0 GTV

Domyślnie

Cytat Napisał pawel olszewski Zobacz post
    Seryjny dolot jest pomyślany na wyciszenie rasowego dzwięku v6 ,po wywaleniu puszki seryjnego filtra moc odrobinę spadnie ale dzwięk będzie boski.Przepływomierz zawsze można wymienić .Jakby co mam poczwórne końcówki wydechu do sprzedania.
    .. czemu moc spadnie ? Możesz mi przesłać zdjęcie tych końcówek ?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał piorek Zobacz post
    Zreszta dolot w V6 jest dosc dobrze pomyslany, bo bierze powietrze z dolu, mozliwe jak najzimniejsze
    Z tym przemyślanym dolotem miałem kiedyś problem w 156 jak przejeżdżałem prze większą kałużę i zassało wodę do silnika