Spokojnie o ile to faktycznie kwestia tego czujnika to sprawa jest tania. Ale po kolei. Żeby to dobrze zdiagnozować wystarczy kabel elm327 i te programy które wspomniałaś czyli fiat ecu scan lub multi ecu scan. Z alfadiag nie wiem bo nie korzystałem, ale pewnie tez bedzie. Co do czujnika to jak najbardziej mógł być uszkodzony przy wymianie ale równie dobrze mogła to byc wiązka przewodów które prowadzą do owego czujnika. Takie czujniki są trzy. Dwa odpowiadają za wybieranie biegu a trzeci za pozycję sprzęgła. Jeśli okaże się konieczna wymiana to wszystkie trzy sa takie same i identyczne z czujnikiem bodaj położenia pedału gazu w seicento. Kosztuje około 60,-. Więcej o tym znajdziesz w moim temacie o selespeed, nie mam jak teraz podlinkować bo z komórki pisze. Tam sa oznaczenia tych które są u mnie plus opisana charakterystyka, na jej podstawie mechanik powinien być w stanie je sprawdzić. Opisałem tam problem który jednak ustał po ich wyciagnięciu i włożeniu wiec mniemam ze winna byla luźna kostka czujnika zakresu a same czujniki są OK.
Powodzenia![]()