Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: 156 - 2.4 jtd - mam juz dośc i proszę o pomoc !!!

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

kolega po naprawie podobnej do twojej miał to samo, u niego okazało się (nie jestem fachowcem więc opiszę to własnymi słowami), że przesunnąło się lub przysłaniało to coś na wale korbowym co daje impuls odczytywany przez czujnik położenia wału korbowego.Auto zapalało na chwilę i gasło w serwisie podmieniali rózne rzeczy łącznie z komputerem i nic. Dopiero jeden z mechaników odkręcił misę olejową coś pogrzebał wkrętakiem i auto odpaliło i chodzi do dzisiaj.

Użytkownik Znawca Avatar sedici
    Mieszka w
    OPL & (ANsbach) DE
    Auto
    Bravo1,6Mj , Astra J

Domyślnie

trzeba sprawdzić czy rozrząd nie jest przestawiony
    this is my truth tell me yours
    "Polityka została wymyślona po to, aby kłamstwo brzmiało jak prawda." G.Orwell
    http://www.youtube.com/watch?v=liSxjtd16xQ - bastard

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Są dwa czujni9ki położenia kątowego:
    -wałka rozrządu (przy jego awarii auto pali tylko dłużej trzeba kręcić)
    -wału korbowego (w tym przypadu auto nie pali)
    coś mi się zdaje że ten twój mechanik sprawdzał nie ten czujnik - tak to jest jak błędy czytuje się domowym laptopem
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

pollo89
    Gość

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi, apropo rozrządu na pewno nie jest przestawiony bo by sprawdzany przy mnie, jeśli chodzi o resztę auto normalnie jeździlo, przyspieszalo podczas jazdy próbnej i później - wiec moze rzeczywiscie dalem sie wkopac ale chcialbym zrobic to auto do porzadku i cieszyc sie jazdą... A chcialbym żeby byl zrobiony dobrze bo sporo jeżdze. Jeśli chodzi o tą miskę olejową to wczoraj wieczorem mechanik dzwonil i cos o tym mowil, mowil też że po rozebraniu silnika i stanie nieuszkodzonych częsci można uwierzyc w ten przebieg.

Pozdrawiam

norbiwolow
    Gość

Domyślnie

czujnik położenia wału korbowego - jest z tyłu silnika - dostepny z kanału - zacznij od niego - ja tez miałem z nim problem dodatkowo posprawdzaj czy auto ma dobrze dokręcone przewody od masy u mnie przez to auto gasło i zachowywało sie jak przy walniętym czujniku - już mieli mi instalacje elektryczna pruć ( szukac zwarcia ) ale znaleźli podobno gdzies luźną masę - dokręcili i skasowali 200 zł auto lata jak ta lala

pollo89
    Gość

Red face

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    kolega po naprawie podobnej do twojej miał to samo, u niego okazało się (nie jestem fachowcem więc opiszę to własnymi słowami), że przesunnąło się lub przysłaniało to coś na wale korbowym co daje impuls odczytywany przez czujnik położenia wału korbowego.Auto zapalało na chwilę i gasło w serwisie podmieniali rózne rzeczy łącznie z komputerem i nic. Dopiero jeden z mechaników odkręcił misę olejową coś pogrzebał wkrętakiem i auto odpaliło i chodzi do dzisiaj.

Dzięki bardzo za odpowiedzi i pomysły. Przekazałem mechanikowi kilka uwag i okazało sie że trafił kolega Kaz156. Finał taki że po ponad trzech tygodniach, kilka minut temu dostałem telefon że auto pali i chodzi bez problemu. Więc po wymianie kilku częsci, wyczyszczeniu, naprawach, kupie nerwów i przy okazji zmianie filtrów i oleju auto jest do odbioru ;]

kaiowas
    Gość

Domyślnie

To znaczy co było przyczyna???według mnie cos spierdzielił ten fachowiec.Zycze Ci bezproblemowych kilosów i wiele radosci z beli

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

To bylo przyczyną:
    Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Są dwa czujniki położenia kątowego:
    ...
    -wału korbowego (w tym przypadu auto nie pali)
    ...
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    To bylo przyczyną:
    Macku ja wiem,ze sa 2 czujniki,wiem tez jak zachowuje sie autko gdy którys z nich jest uszkodzony-interesuje mnie grzebanie śrubokrętem po zdjeciu miski,bo pollo napisał,iz to własnie kolega kaz trafił w 10.

pollo89
    Gość

Domyślnie

Oba czujniki były sprawdzane (były ok) i właśnie coś w tej misce olejowej (nie potrafie powiedziec dokładnie co) powodowało dwie rzeczy - odpalanie auta i od razu jego gaśnięcie oraz te błędy na komputerze wskazujące na te właśnie dwa czujniki wałka rozrządu i wału korbowego. Po zrobieniu czegoś z miską olejową auto odpaliło i błędy przestały się pokazywac na komputerze