Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Jaki olej do 2.0 jts?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Kiedyś pisano, że Selenia zapewnia niższy pobór oleju i cichszą pracę silnika. Ale chyba niewiele zmieni wymiana producenta oleju.

Jeździłam ponad 4 lata na selenii 10W60, którą kupowałam z pewnego źródła. Poprzedni właściciel też jeździł na Seleni. Jak zaczęła brać dużo oleju, to brała Selenię i Shella tak samo.
    Po remoncie:
    - jeżdżę na Shellu ze względu na łatwiejszą dostępność, kupuję w sklepie, gdzie mają stale nowe dostawy, parametry ciśnienia i temperatury oleju są niezmienne.
    - dwa razy na początku, zalewałam ją Millersem, raz Liqui Moly, raz Motulem, ale różnic w w/w parametrach nie było, ani w poborze oleju.
    - ponieważ mój samochód osiąga na wyższych rpm, b.wysokie temp. oleju to mogę tylko napisać, że każdy z w/w w tych temp. robi się jak woda.
    - temp. oleju są sporo niższe, przy zachowaniu pełnej szczelności układu wodnego.
    - jak współpracuje shell vs Selenia z elementami silnika (ochrona) – nie wiem, bo silnik jest po nieudanym remoncie i źle pali, wymieniam częściej, ale samochód nadal jeździ, a podczas ostatniej wymiany rozrządu wałki i czystość głowicy nie budziły zastrzeżeń. Reszta, to nie wiem.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Wcześniej miałem GULF-a 10W60.
    Teraz Castrola 10W60 i na Castrolu bardzo spadło zużycie oleju.
    Aż mi trudno było uwierzyć że może być tak mocno na plus.
    Jaki to będzie miało wpływ na silnik ????????? pewnie najstarsi górale nie wiedzą.
    Moja Bella

Użytkownik Maniak resoraków Avatar YankesGT
    Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Dzięki za porady. W takim razie zostaję przy Shellu...mam dostęp u siebie w sklepie taniej wiec i dolewki też będą po pieniądzach xD
    A co do Castrola to mam bardzo mieszane uczucia...dla mnie jest strasznie przereklamowany , to nieważne w jakiej lepkości Ale sam dwie wymiany jeździłem na nim przed remontem i było w sumie ok..na pewno jest bardzo czysty. Tak ,że chyba faktycznie nie ma to tak wielkiego znaczenia...zwłaszcza ,że olej teraz wymieniam po roku bo może robię z 6 tys km rocznie...Ale jak wskoczy LPG będzie więcej

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    Wcześniej
    Jaki to będzie miało wpływ na silnik ????????? pewnie najstarsi górale nie wiedzą.
    Darek, jak na Twoich oczach umrze nowy katalizator i rozpuścisz silnik, to wtedy zaczynasz się zastanawiać, także nad olejem i jego parametrami. To miał być remont pod hamownię. Konsultowałam oleje, docieranie z różnymi osobami, w tym z Panami z subaraka. Przerosło mnie to, nie dałam sobie rady w warsztacie, w Zakładach, nie byłam w ogóle przygotowana.
    Zwracam uwagę na parametry oleju. Cuorventi pisał dawno, że ma wyprowadzone, itd… Żałuję, że wcześniej ich nie wyprowadziłam. Mając te wskaźniki zupełnie inaczej się jeździ. I to nie chodzi o chwilowe wzrosty temp. oleju, ale o wzrosty stałe, długotrwałe, w stałej jeździe, które trudno obniżyć.