Powod wymian, tak sie naprawia napraiwaj samochody w niemczech, jesli wyskoczyl blad jakiejs czesci to nowe,nowe,nowe i jeszcze raz now. I wyszlo na to ze 90% czesci jest nowych.
Powod wymian, tak sie naprawia napraiwaj samochody w niemczech, jesli wyskoczyl blad jakiejs czesci to nowe,nowe,nowe i jeszcze raz now. I wyszlo na to ze 90% czesci jest nowych.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Z chęcią powiem. W ASO z reguły nie mierzą kompresji. Podpinają komputer do auta i kręcą rozrusznikiem - na podstawie odczytów napięcia w funkcji obrotów porównują sobie odczyty i jeśli któryś waha się o więcej niż 10% względem innego to wynik pomiaru jest nieprawidłowy.
W bezwzględnym ujęciu nie zmierzą nigdy kompresji - ciśnienia sprężania (wynik nie jest ujęty w jednostkach układu SI), ale na tej podstawie są w stanie porównać (przewidywać) kompresję na jednym cylindrze względem innych.
Ostatnio edytowane przez bobby ; 23-12-2015 o 12:34
Powracam do tematu ze zdiagnozowaniem problemu. I mam pytanie odnosnie tego ,,obracania walem" mianowicie czy wal ma sie tak delikatnie obracac czy ma ,,stawiac opór". Panowie wiem ze w Polsce zrobi sie wszystko, sa nasi Polscy ,,Magicy" ale zrozumcie ze w Niemczech nie ma ,,Mechaników" nawet takich jak polski Pan Mietek ;/.
Kolejny raz dalem samochod do innego zakladu to juz 8 zaklad. Diagnoza ,,jedz Pan do ASO" ...... Brak słów.
A i jeszcze jedna sprawa. Po wymianie EGR na nowy (nie zakladajac zaslepki tej z 4 dziurkami) po odpaleniu silnik strasznie terkotał, koszmar od 1.5tys do 3tys tak jakby wszystkie korbowody sie urwały i obijały w cylindrach ( wiadomo zaslepilem od nowa EGR) problem ustał na 2 minuty i od nowa ten koszmarny dzwiek, na nastepny dzien Alfa juz nie odpalila.
Sprawdź dokładnie rozrząd na 2 blokady na walkach rozrzadu a nie na 1 jak wszyscy robia. Koła zębate są plywajace i potrafią się przestawić względem siebie.
Co do kompresji to niech ktoś inny zmierzy.
Alfa Romeo Giulietta 2.0 TCT <- Jest
Alfa Romeo 147 1.6 T.S <- Jest
Alfa Romeo Mito 1.6 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 147 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 156 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW Ti 2.4 JTDm Q-tronic <- Byla
Alfa Romeo GT 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDm <- Byla
Alfa Romeo 156 Selespeed <- Byla
Alfa Romeo 145 1.8 T.S <- Byla
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Tak wiem. Tylko przy pelnym zaslepieniu EGR trzeba go wyprogramowac z kompa. Po za tym teraz najwazniejsze jest urochomienie tego szrotu. Jutro mam wolne to bede cos dzialal.
Co do ustawienia rozrzadu. Nie mam tych blokad co sie przy sciaganiu paska zaklada zeby sie nie przestawil. A w okolicznych warsztatach nie wiedza nawet co to jest ....
Ostatnio edytowane przez max1525 ; 15-01-2016 o 17:35
Egr możesz zaślepić całkiem bez żadnych obaw. Błąd który się wyświetli nie będzie miał żadnego wpływu na pracę silnika.