rantu ochornnego w zimowkach nie mam... różnią się tylko szerokością, opona 215 wydaje się jakby za szeroka do felgi ,dzieki temu nie wadze o krawezniki felgami chociaz. Niewyobrazam sobie jak wygladac bedzie 225 na 7j
rantu ochornnego w zimowkach nie mam... różnią się tylko szerokością, opona 215 wydaje się jakby za szeroka do felgi ,dzieki temu nie wadze o krawezniki felgami chociaz. Niewyobrazam sobie jak wygladac bedzie 225 na 7j
Jeszcze gorzejnie zaleca się szerszych opon niż "jedno oczko +/-" w stosunku do szerokości. Chociaż znam i takich co na 8j zakładają 205 i twierdzą że jest super
![]()
7 cali to ok 180 woec nic dziwnego ze jak wrzucisz az 215 to jest szeroko a 225 to juz w pgole, nawet na letnich 18 8cali wygladaja na szerokie a co dopierp na stalowce 16
"naciąg" optycznie wyglada dobrze. Wiec 205 na 8j fajny...tylko ze do jazdy o d. potluc.
Ale kto mowi o 8 calach. Na 7 cali powinno byc 205
Marek napomnial o zakladaniu 205 na 8j. Dawno dawno temu mialem 185 na 7,5 i wygladalo fajnie ale umialo sobie rzucic , tak to jest jak chce sie obnizac i trzeba tak naciagac by dalo sie jezdzic. Widziałem znacznie wiekszych hardcorowcow... a co do 225 na 7 to mus byc na prawde dramat...ja bym sie nie zdecydowal...w sumie pierwszy raz slysze by ktos chcial szerszą opone zakladac... przeciez 225 w 16 jest pewnie sporo drozsza niz klasyczna 205
Ostatnio edytowane przez aj1990 ; 25-12-2015 o 00:41
215 to już sporo, na zimówkę to z reguły węższa - lepsza, ale katalogowo tak było, że jak ma się felgę 7J x16, to wtedy opona 215/55, a jak się ma 6.5J x16 to opona 205/55.
Na fotce 7J x16, opona 215/55. Uważam, że sporo wystaje poza felgę
![]()
do tego nie wiem jak u ciebie ale u mnie nawet jak jest powietrza tyle co trzeba to sie jeszcze plaszcza te opony i jeszcze bardziej stercza pod obciazeniem....moze juz drutyw srodku slabe ...ale wyglada smiesznie![]()
Myślę, że to zależy od opon. Na fotce poniżej z przodu jest dość miękkie Conti, ciśnienie 2.3 i lekko siadły, natomiast tył prawie nie ma bańki. Opony 3 letnie, ale raczej tutaj twardość samej opony ma znaczenie.
Obecnie na lato mam 17'' i opony Bridgestone, które są strasznie twarde - bańki nie widać nawet przy ciśnieniu 2.4-2.5, a katalogowo ma podane 2.7, przy czym się jeździć nie da na dziurach![]()
u mnie niestety bardziej siada....ale opony po poprzendiku ,bieżnik jest ,trzymac trzymaja wiec przetulam ten sezon... z tego co pamietam 5 letnie micheliny a leza jakby troche flaki