Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Wycena Auta

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał mamel Zobacz post
    Ceny części są wysokie? Ja tam się nie zgdzam Porównanie mam do innych aut i nie twierdze, że części są turbo tanie, ale nie są też jakoś bardzo drogie - w końcu to fiat
    Części są dość drogie, a zamienników wielu nie ma. Obudowa filtra powietrza do 159 (kawałek plastiku z uszczelką + filtr) - 850zł (do Giulietty 350), podnośnik tylnej szyby (straszne badziewie, kruchy plastik, stąd pęka wielu ludziom), 750zł, felga aluminiowa 18" podkowa 1szt 2300zł (bez dekielka), wiązka do klapy bagażnika sedan ok 800zł (ze 4 wtyki + 1m długości, z 10 kabli), czujnik poziomowania xenon - ok 500zł (potencjometr w plastikowej obudowie), wąż turbo + 4 węże układu chłodniczego (kuny zeżarły) zapłaciłem coś ok 1100zł, trójnik do instalacji sprysków świateł ok 100zł, nadkole przednie plastikowe 450zł i tak by można było wymieniać. Wiele z tych części mogłoby kosztować 2-5 razy mniej, po prostu liczą sobie za to że auto jest bardziej niszowe i nie ma zamienników.

Piszesz że nie drogie bo fiat. OK, halogen do 159 ma dodatkowo wyprofilowane szkło względem halogenów z bodajże Cromy/Punto/156 ten sam producent (Trust), ten drugi też pasuje tylko minimalnie inaczej wygląda, cena wersji do 159 parę lat temu była 250zł a tego drugiego 50zł. Zakładałem te tańsze.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 08-01-2016 o 21:49

Użytkownik Rowerzysta Avatar mamel
    Auto
    AR 159 1.9 JTDM 8v

Domyślnie

ale ja mówie o eksploatacji;p chyba nie wymieniasz co roku rur, podnośników, wiązek itd. Przecież kolega mówił, że części drogie i dlatego sprzedaje, a wnioskuję, że chodzi mu o części, które wymiennia się częściej, czyli części eksploatacyjne. Do mojego poprzedniego auta głupia pompka do spryskiwaczy kosztowała ponad 200zł, a zamiast niej pasuje pompka od jakiego daewoo do alfy widzę, że pomka aż 2 stówy nie kosztuje...
    Ostatnio edytowane przez mamel ; 08-01-2016 o 23:31

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał mamel Zobacz post
    ale ja mówie o eksploatacji;p chyba nie wymieniasz co roku rur, podnośników, wiązek itd. Przecież kolega mówił, że części drogie i dlatego sprzedaje, a wnioskuję, że chodzi mu o części, które wymiennia się częściej, czyli części eksploatacyjne. Do mojego poprzedniego auta głupia pompka do spryskiwaczy kosztowała ponad 200zł, a zamiast niej pasuje pompka od jakiego daewoo do alfy widzę, że pomka aż 2 stówy nie kosztuje...
    Myślisz że skąd ceny znam - trzeba było wymieniać, alebo się interesowałem a po szoku naprawiałem lub zdobywałem używkę. Części które wymieniłem więc to też część eksploatacji auta, obudowę filtra powietrza idzie bardzo łatwo uszkodzić udeżając choćby lekko spodem zdeżaka lub osłoną silnika w coś twardego, podnośnik szyb mi już padł w poprzedniej 159 (tylna szyba, żadko używana) a zdążył już w nowszej (czyli na 95tys km 6 lat jeżdżone 159 2 razy wymiany), wiązki są zrobione z gównianych kabli, u wielu są popękane te do bagażnika, naprawa albo wymiana - wtedy ceny ASO - u mnie ta wiązka padła, ale kupiłem używkę (ciekawe ile pociągnie), trójnik do spryskiwaczy reflektorów padł jak złapały wcześniej niż zwykle mrozy a ja miałem jeszcze letni płyn (wielu miało też ten problem), węże ukł chłodniczego i turbo wymieniałem dwukrotnie bo tak mam przesrane z kunami (mimo odstraszaczy, płynów, kostek domestos i sierści psa w komorze silnika), halogen i w poprzedniej i w nowej jeden oblazł. gdzie tu nie widzisz eksploatacji? czym to się różni od wymiany klocków co 80tys km?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Myślisz że skąd ceny znam - trzeba było wymieniać, alebo się interesowałem a po szoku naprawiałem lub zdobywałem używkę. Części które wymieniłem więc to też część eksploatacji auta, obudowę filtra powietrza idzie bardzo łatwo uszkodzić udeżając choćby lekko spodem zdeżaka lub osłoną silnika w coś twardego, podnośnik szyb mi już padł w poprzedniej 159 (tylna szyba, żadko używana) a zdążył już w nowszej (czyli na 95tys km 6 lat jeżdżone 159 2 razy wymiany), wiązki są zrobione z gównianych kabli, u wielu są popękane te do bagażnika, naprawa albo wymiana - wtedy ceny ASO - u mnie ta wiązka padła, ale kupiłem używkę (ciekawe ile pociągnie), trójnik do spryskiwaczy reflektorów padł jak złapały wcześniej niż zwykle mrozy a ja miałem jeszcze letni płyn (wielu miało też ten problem), węże ukł chłodniczego i turbo wymieniałem dwukrotnie bo tak mam przesrane z kunami (mimo odstraszaczy, płynów, kostek domestos i sierści psa w komorze silnika), halogen i w poprzedniej i w nowej jeden oblazł. gdzie tu nie widzisz eksploatacji? czym to się różni od wymiany klocków co 80tys km?
    Doookładnie, w Mercedesie też skrzyni nie wymieniasz co rok a paść zawsze może właśnie Tobie i swoje kosztuje. Ale to jak w każdym aucie. Dajmy na to podnośnik szyb epsonix wymieniał już 2 razy a Ty czy ja przez 10 lat nie wymienisz ani razu. Więc moim zdaniem chuchanie na zimne jest bezsensowne. Kupując auto siadasz przy laptopie wchodzisz na takie forum jak to i zaraz wiesz że w 16v robimy po zakupie porządek z kolektorem bo inaczej bida ,a m32 to g*wno . I mając już jako tako obeznanie wchodzisz nawet na takie alledrogo sprawdzasz ceny m32 i powinieneś wiedzieć czy jak klapnie to stać Cię na utrzymanie 159 czy nie.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar Adamek24
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM 07r.

Domyślnie

Nie pomagacie mi [MENTION=53775]darkghost[/MENTION] nie jeżdżę po gruntówkach, nawet staram się unikać jakichkolwiek krawężników bo boję się, że prze szoruje, ale Gorzowskie drogi to katastrofa.. o tych osiedlowych nie wspomnę..
    [MENTION=27217]taczka464[/MENTION] gdyby moje zachcianki się spełniły sprawy techniczne przede wszystkim, ale nowe dużo większe aluski to mi się marzą po prostu

Kocham ten samochód, ale boję się, że będę musiał w niego ciągle wkładać

- - - Updated - - -

Nie znam się zbytnio na autach, sprawy techniczne te wszystkie wymiany wszystkiego, wiem tyle co sam wymieniam, albo u kogos tyle co sie ucze.. np. ten kolektor ssacy slyszalem, szczerze pojecia nie mam po co to jest. Cena 800 dupy nie urywa, ale to sie zbiera tu kolektor, opony, wtryskiwacze, swiece, rozrzad, wachacze, poduszki, pierdoly wizualne jak glupia listwa chrom 120 pln no sorry kawalek gownianego plastiku

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Cytat Napisał Adamek24 Zobacz post
    Nie pomagacie mi @darkghost nie jeżdżę po gruntówkach, nawet staram się unikać jakichkolwiek krawężników bo boję się, że prze szoruje, ale Gorzowskie drogi to katastrofa.. o tych osiedlowych nie wspomnę..
    @taczka464 gdyby moje zachcianki się spełniły sprawy techniczne przede wszystkim, ale nowe dużo większe aluski to mi się marzą po prostu

Kocham ten samochód, ale boję się, że będę musiał w niego ciągle wkładać
    Wjedź na Lubelszczyznę, zaścianek Polski a wtedy możesz ponarzekać na jakim polu bitewnym tu jeździmy. Na krawężniki mam sposób - parkowanie tyłem , czasem tylko tłumikom się obrywa . U mnie osłona pod silnikiem wisi jakies 10cm od miski więc jak już szoruje osłoną to już wtedy wyostrzam czujność

Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto

Domyślnie

mi tez osłona juz wisi takze wiem o co chodzi ile cali mają twoje felgi?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

A w jakim mieście nie ma beznadziejnych dróg osiedlowych? Ja kupiłem alfę w lutym 2015. Robiłem hamulce przód i tył (tarcza, klocki), musiałem kupić zimówki 17'. Do tego w między czasie olej, filtry. Wymieniłęm zbiorniczek spryskiwaczy z małego na duży, bo te 2,5 litra to żart. Teraz czekaja na zakup letnie, bo stare poszłe na śmietnik, musze wyczyścić dolot, ogarnąć uszczelkę od smoka olejowego i prawdopodobnie wymienić poduszki silnika i skrzyni biegów. Sprzegło też się chyba kończy i nie wiem w jakim stanie jest dwumas. Nawet nie chce liczyć

Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto

Domyślnie

Eh.. Polska .. Jestem mniej wiecej na tym samym etapie wymian co ty. Udało mi się kupić wachacz za normalna cene, w warsztacie facet chcial 370 +167 tuleja ..

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

powiem tak ,zeby nikomu nie dopiec , jestescie zabawni , kupujecie auto 5- 10 letnie i myslicie ,ze ono dopiero co wyjechalo z fabryki , myslicie ze dlaczego ktos przed wami sie go pozbywa , bo zaczyna sie wkladanie kasy , wiec jak mówia , widzialy galy co braly i czas byl przywyknac , auto ktore stoi sie nie psuje ,wiec nie mowcie ,ze chcecie pojezdzic ze trzy lata i nie włożyć zł, trzeba było w umowie zapisac ze ,poprzedni wlaciciel myje i tankuje auto raz w tygodniu , wtedy bylo by super .