Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Temat: 159: 1.7 50 TBi 16v 200KM vs 2.4 JTDM 20v 200KM

Użytkownik Rowerzysta Avatar porterneon
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Stelvio Veloce

Domyślnie

Diesel 2.4 ma za krotka jedyke do scigania sie spod swiatel. Po prostu nie da sie odjechac na pierwszym biegu. No chyba ze ktos ruszy z dwojki ale wtedy sprzeglo i polosie dlugo nie pociagna. Tak naprawde fajda z jazdy tym silnikiem zaczyna sie od trzeciego biegu. Jest to typowy pozeracz autostrad a nie samochod do scigania na cwiartke.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Bez przesady ze ściganiem tym 2.4. W życiu Diesel nie pociągnie tak jak benzyna o tej samej mocy. Co z tego, że ma w ciul momentu jak odcięcie jest prawie o połowę niżej i wszystko zjada przełożenie.

2.4 to jest samochód który swój prawdziwy potencjał pokazuje w trasie - tam jest miejsce, gdzie naprawdę może pokazać na co go stać. Po mieście spokojnie można go objechać o wiele słabszym samochodem.

Użytkownik Romeo Avatar .Andrzej.
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

porterneon, no to masz problem, bo IMO jedyne słuszne połącznie to 2.4 i automat

pushq, może żeby wyjaśnić, w mieście to nikt nikogo nie obejdzie, bo jest limit 50km/h. Ale często trafia mi się obwodnica i start na niej od 0. Nie ukrywam jest to przyjemne. Nie wiem jak u Ciebie, ale moja zbiera się o ponad 1s lepiej (różnica pomiaru przed i po wirusie) niż fabrczyne 8,6s. Więc jeśli 1.75 Tbi 200KM, robi 0-100km w 7,7s (podawane przez producenta), to w najgorszym przypadku mi nie odjedzie, a w optymalnej sytuacji ją łyknę.
    Ostatnio edytowane przez .Andrzej. ; 10-01-2016 o 12:20

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

.Andrzej. i wszystko w temacie Diesel i automat - jak dla mnie takie połączenie ujdzie, chociaż nie przepadam z automatami. Manual daje więcej "wolności"
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Pasjonat Avatar misiu7911
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    156 19 JTDm byla,159SW JTDm 2007 była:(,147 QV Bianco jest,Passat cc 2011byl. Jest Macan.C5.Berling

Domyślnie

Kolega zadał proste pytanie.Chciał uzyskac odpowiedz np. TBI 7,7 a 2,4 np. 8,5 a Wy już jakies kużwa ideologie i mądrości wypisujecie.

Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Magil, mam (niestety) manuala w Gtv'ce i strasznie mnie to wkurza, bo jedynę muszę zmieniać niemal zaraz po ruszeniu. Coraz mniej mi się to podoba

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Dlatego ja się diesla pozbyłem
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał darkghost Zobacz post
    I nie ma czegoś takiego jak "szybsze przyspieszenie"
    Nie zaczyna się też zdania od "I".
    Wszędzie w folderach jest napisane: "przyśpieszenie 0-100km/h" co oczywiście jest niezasadne, bowiem auto nie przyśpiesza a jedynie się rozpędza, zatem właściwie winno być: "czas rozpędzania 0-100km/h".
    To tak w ramach OT, natomiast co do porównania to wbrew pozorom dla mnie jest zasadne
    Ja w tej sytuacji wybrałbym tbi, tym bardziej, że podobnie jak w przypadku JTDm można zrobić fajny program. Osobiście znam jednego z forumowiczów, który to zrobił i ma 240KM.
    Inną kwestią jest to, że tbi to nie jest silnik wysykoobrotowy do czego przyzwyczaiła nas Alfa Romeo w przypadku jednostek benzynowych.
    Tbi to taki diesel na benzynę jak to określił mój kolega, co nie zmienia faktu, że rozpędzanie się nim jest łatwiejsze niż JTDm. Byłoby zupełnie inaczej, gdyby w przypadku diesla pierwsze przynajmniej dwa przełożenia były nieco dłuższe. Pomijam już sam fakt problemów z trakcją, ale tak jak ktoś napisał powyżej przy dynamicznym rozpędzaniu trzeba zbyt często ruszać lewarkiem, no, ale przecież nie kupujemy ciężkiej 159 JTDm po to by być mistrzem prostej spod świateł, a jeśli ktoś kupił 159 JTDm w tym celu to moim zdaniem jest to błąd, bo oczekiwanych efektów nie będzie mimo, że moc i moment na to by wskazywały. Zupełnie inaczej będzie już przy zabawie z tzw rolki, tutaj moment zrobi swoje i auto potrafi się wręcz katapultować mile zaskakując kierowcę.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Mieszka w
    Opole
    Auto
    wiele

Domyślnie

Ja nie sądzę żeby ktokolwiek kupował jakieś auto aby ścigać się spod świateł. A parametr 0-100 jest jedynie jakimś wyznacznikiem możliwości i tak to taktuję. Być może autor tematu założył, że skoto moce te same to auta będą, tak samo przyśpieszać, albo wręcz odwrotnie - chciał potwierdzić, że w przytoczonym przypadku TBi będzie lepsze.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 2.0 JTDm 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał alces1 Zobacz post
    Wszędzie w folderach jest napisane: "przyśpieszenie 0-100km/h" co oczywiście jest niezasadne, bowiem auto nie przyśpiesza a jedynie się rozpędza, zatem właściwie winno być: "czas rozpędzania 0-100km/h".
    - Rafał
    Jak się już tak mamy bawić, to tu się nie zgodze, bo w fizyce masz coś takiego jak "przyspieszenie". Co prawda podaje je się m/s^2, jednak to inna sprawa. No i bardziej nabiera pędu Nie szybsze przyspieszenie a większe/lepsze.

Ogólnie prawda jest taka, że kolega jest strasznie leniwy i zamiast poświęcić 15 sekund w google postanowił ten czas zużyć na napisanie postu i czekanie na odpowiedź, a tu się zrobiło jedno wielkie pitu pitu i mega offtop