Jak urwiesz świeczkę to pojedziesz do zakładu, gdzie Ci ją wykręcą. Jest ryzyko, jest zabawa
Mechanik nie cudotwórca i zapieczoną też urwie.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Czy jest wyznaczona siła dokręcania swiec zarowych bo juz nie wiem a to ważne ????
Jasne. Jeśli nie ma podane na opakowaniu to na stronie producenta. Ostrożnie ze stosowaniem smaru na gwint.
Przed wykręceniem świecy kapnij w gniazdo WD40, niech trochę popracuje.
159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10
Szukam szukam i nie mogę znaleźć mam świece z firmy Magneti Morelli i nie mogę nigdzie znaleźć z jaką siła je odkręcić i dokrecac a świecę które wymieniłem naprawdę mi się sprawdziły bo 3 lata temu założyli mi wszystkie te świece i jestem z nich bardzo zadowolony bo prawie 80 tys. Na nich przejechałem a do tego cena odpowiednia 33 zł od szt.
pierwsza z brzegu
Świeca żarowa od MAGNETI MARELLI Rozmiar klucza: 10
Wymiar gwintu: M4
Długożć 2 [mm]: 27
Długożć 1 [mm]: 63,5
Moment dokręcenia do [Nm]: 15
Moment dokręcenia od [Nm]: 10
Natężenie prądu [A]: 10
Napięcie [V]: 11
Kąt nachylenia: 63
Konstrukcja żwiec żarowych: zdolny do nagrzewania wtórnego
Nie miałem kiedy napisać wiec tak mimo ostrzeżeń zrobiłem to sam jest ciężkie podejście do swiec ale jest !! Idzie to spokojnie samemu zrobić jeśli ma się odpowiednie narzędzie mi zajęło to troszkę więcej cześć bo miałem za kurtką przedłużkę wszystko musi być robione na kluczach 1/4 to znaczy mała grzechotka są po robione specjalne rowki wiec niema problemu z dojściem do nichco do klucza dynamometrycznego miałem go użyć ale wolałem zaufać swojej ręce co do wkręcenia wiec wystarczy mała grzechotka i wyczucie w dłoni i będzie ok ! Teraz czas jechać i oddać klucz bo jest mi zbędny pozdrawiam
![]()
To problem masz z głowy. Jak trzeba to też lubię pogrzebać przy aucie. Sam np. wymieniałem wahacz górny,swiece zarowe, zaślepka EGR,klocki,filtry oleje i inne pierdoły.Poważniejsze sprawy u mnie - rozrząd,skrzynia,sprzęgło, turbo, czyszczenie kolektora robił sprawdzony mechanik w zakładzie szwagra. Mam o tyle dobrze,że w zasadzie każde potrzebne narzędzie, którego brak wyniknie w czasie dłubania, w każdej chwili pożyczam od szwagra
Jeśli chodzi o wymienione przez ciebie rzeczy które robiłeś po części tez mogę się nimi pochwalić to co idzie samemu zrobić to robieplus troszkę zabawy w elektryce a możesz kolego pochwalić się jaki motor masz w swojej alfie bo w tej mojej 8 v faktycznie nieraz trzeba dużo cierpliwości
![]()