Strona 2 z 18 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 171

Temat: Brera dylematy zakupowe ;)

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał maarkuss Zobacz post
    problem z ciśnieniem oleju, termostat, pompa wody, kontrola regulacja zaworów
    Co za problem z ciśnieniem oleju czy pompą wody? Mogą wystąpić jak w każdym innym silniku, JTS pod tym względem się nie wyróżnia.

Poza tym chcesz regulować hydrauliczne popychacze zaworów?

Rozrząd jak napisał mesque można ogarnąć za kilka stówek. Jedyny poważny koszt mogą stworzyć wariatory, ale te są w JTS raczej pancerne.

Zadbany JTS to bardzo wdzięczny silnik. Jedyny minus to mała populacja dostępnych samochodów.
    Ostatnio edytowane przez magil ; 04-02-2016 o 22:15
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Potwierdzę to co piszą koledzy, chociaż nie jeździłem 2.2JTS, to w tym budżecie i szczególnie przy tych przebiegach rocznych skłaniałbym się właśnie ku temu. Sam zastanawiałem się nad taką jak szukałem ostatnio auta dla siebie. Rozrząd zrobić (dziś już wiadomo jak to tanio ogarnąć), a potem pilnować żeby było raczej 3/4 do 4/4 poziom oleju niż mniej - ponoć przy niższych poziomach właśnie szybciej się naciąga łańcuch.
    Nie wiem czy Brery 2.2 wychodziły z automatem jak 159, w 159 w 2.2JTS był Selespeed (zrobotyzowany manual, nie typowy automat), którego wielu się boi bo przy 200k zaczynają się duże problemy (mało kto ogarnie, z częściami kłopot itp). Niby go dopracowali wg tych ze Stilo/156, ale i tak to trochę ryzyko (choć mnie akurat korciła taka jedna 159 z selespeedem, tyle że okazała się z przebiegiem ponad 2x większym więc ją sobie darowałem)
    Brera 1.75TBi to rodzynki - swoją 159 TBi szukałem 3 miesiące po całej Europie. Któryś kolega optymistycznie polecał brerę 1.75 i to żeby brać tylko w TI - jasne, znajdź taką, brera to było niszowe auto, a jeszcze przestali je produkować w 2010, to 1.75TBI jest jak na lekarstwo (bo te silniki wkładali od 2009r). Poza tym 1.75 potrafi spalić, mi po mieście wychodzi ok 13-14L/100km, jak bardziej poszaleję to ponad 15 a w pierwszy dzień to było 18.6L... Na trasach gdzie czasem są światła ok 11L i to jak raczej nie przekraczam 130km/h.

Do brery diesel w ogóle nie pasuje, a tym bardziej nie ma sensu przy przebiegach typu 8tys/rok.

Z tego co pamiętam to Brera jest bodajże 50kg lżejsza od 159 sedana (w ramach negacji jednej z wypowiedzi)

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    :)

Domyślnie

Dziękuję za rady! Nie spodziewałam się tak licznego odzewu. Bedę szukać jakiejs sensownej 2.2.

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Dozbieraj i/lub poczekaj (na niższe ceny) i uderz w 2.0 lub 1750. Brera 2.4 jeździ jak czołg, a 2.2 (jak już trafisz na zadbany silnik) nie pali mało, jak na swoje możliwości - wciąga praktycznie tyle co TBi, a frajdy nawet nie ma co porównywać. No i akcyza, która mocno podnosiła ceny bolidów z tymi jednostkami.
    W tym momencie wyrzucenie 35 kafli na 2.4 lub jtsa jest trochę słabym pomysłem. Naprawdę lepiej trochę poczekać. Wszak czekanie jest najlepsze.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    Od 04.2021 159 SW 2.0 jtdm+, WCZEŚNIEJ; 159 2.2 JTS , 159 1.9 jtdm 8v, soft @sdero

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Dozbieraj i/lub poczekaj (na niższe ceny) i uderz w 2.0 lub 1750. Brera 2.4 jeździ jak czołg, a 2.2 (jak już trafisz na zadbany silnik) nie pali mało, jak na swoje możliwości - wciąga praktycznie tyle co TBi, a frajdy nawet nie ma co porównywać. No i akcyza, która mocno podnosiła ceny bolidów z tymi jednostkami.
    W tym momencie wyrzucenie 35 kafli na 2.4 lub jtsa jest trochę słabym pomysłem. Naprawdę lepiej trochę poczekać. Wszak czekanie jest najlepsze.
    Racja kolego....lepiej kupić za 60 koła 1750 lub diesla 2.0 żeby nim robić 8 tys km rocznie...albo czekać (nie wiadomo po co) jeszcze ze 2-3 lata...zamiast cieszyć się możliwością jazdy fajnym autem. Tym bardziej, że osoba zainteresowana zakupem w pierwszym poście napisała, czym jeździ i jaka moc ją zadowala poza tym jak widać jts pali mniej niż tbi...najważniejsze to podejść do zakupu z głowa i spełniać marzenia, bo kiedy jak nie teraz!

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał szerszeń Zobacz post
    Już autor wątku odpisywał że TBi są za drogie dla niego. Co ma rok czekać - można tak całe życie tylko czekać i czekać, zawsze za rok dwa będzie model po FL albo następca z bajerami. Co ma zbierać czy jak - chce sobie kupić dziś auto czy za miesiąc, a to pewnie nie sprawi że nagle TBI stanie się dla niego tanie.
    Poza tym jaki masz wybór TBI w brerze?Proszę na całym autoscoucie24 : http://fahrzeuge.autoscout24.de/?aty...ent=sort&dtr=s
    masz 31 Brer TBI w całej Europie, niektóre Hiszpania czy południe Włoch, więc pewnie połowa za daleko żeby rozważać, zostaje kilkanaście. Inne szpetni oklejone/pomalowane - też odpadają.
    Najtańsza za 10tys EUR, wycieczka tam na oględziny, sprowadzenie, opłaty, lekko dodatkowo 1tys EUR i to jak wrócisz na kołach, a z tym jest teraz chyba problem z niektórych krajów (Włochy, bo wyrejestrowuje się auto z tego co wiem(ja tak musiałem zrobić bo odliczałem VAT tam, płaciłem w polsce, szło na lawecie), a niemieckich czasowych tablic tez nie idzie używać (niektórzy próbowali tak omijać wyrejestrowanie, ale Polizia ładnie ponoć łapie na autostradach delikwentów i robi się nifajni i drogo)), tak więc koszty i komplikacje mogą jeszcze wzrosnąć. Pewnie też tej najtańszej nie warto kupować, może wyposażnie lub kolor nie ten albo przebieg itp. zaraz ceny kolejnych ofert robią się 11-12-13-15tys.

Ja jak kupowałem swoją TBI w jesieni, to też niby były na autoscoucie takie za 7500EUR (OK, rok starsze), a ja po 3 miesiącach szukania kupiłem swoją 2010r we Włoszech za za 12500 (po targowaniu, bo była wystawiona za 13500, ale że była opona do wymiany(bąbel z boku, choć opona była nówka z połowy 2015), przerysowana felga i wgniecenie w progu za tym kołem (świeże uderzenie podczas jazdy testowej)) więc łatwiej było targować), do tego koszty sprowadzenia/akcyza/tłumaczenia, tanio nie wyszło (ok 56tys). Mam co chciałem (kolor/tapicerki/większość wyposażenia), choć xenony, 18" alu, i PDC przód dokładałem, to też dobrych parę tys więcej (mniej więcej 6tys po sprzedaży oryginalnych reflektorów, zderzaka i PDC). Do tego wkład początkowy - rozrządy, oleje(silnik i skrzynia+Archoil), filtry (łącznie z tym turbiny), przeczyszczenie zacisków, ciekło lekko spod uszczelki pod kopułą zaworów, serwis klimatyzacji, wymiana płyn chłodniczy/hamulcowy, aktualizacja softu ECU do najnowszego, pióra wycieraczek - łącznie dodatkowe 4tys. Do tego doszły opony zimowe 17", kolejne 2tys. Łącznie zrobiło się szybciutko 68tys zł. W Brerze skonczy się na tym samym. Oszczędzić to jedynie można jak się przywiezie coś do roboty - dlatego w Polsce auta kosztują ze sprowadzeniem i zarobkiem handlarza mniej niz na "zachodzie", tyle że auta naprawiane są na częściach używkach, w jakiejś stodole często a nie w ASO, stąd u nas to się opłaca.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 05-02-2016 o 00:00

Auto

Domyślnie

Tbi rocznik 2009 55tyś na znanym portalu

- - - Updated - - -

Musiałabym czekać jeszcze ze dwa lata i ją potem jeszcze watpliwie zagazować.
    Mój staruszek jest już na wyczerpaniu. Najpoźniej do końca roku musze go zastąpić.
    2.2jts w zupełnosci mi wystarczy :-> po 75km to bedzie dla mnie skok cywilizacyjny

- - - Updated - - -

Obecny stan mnie nie zadawala :-P

Użytkownik Rowerzysta Avatar menczydupa
    Mieszka w
    Tam gdzie ptaszki zawracają :)
    Auto
    159

Domyślnie

Za 35k dizla raczej nie znajdziesz, predzej 2.2 jts.
    Ja bym celowal w Tbi ale cena znacznie przerasta Twoj budzet.
    Mam 2.4 na kulture pracy i moc nie narzekalem. Też kupilem brere 2.4 za mniej wiecej 35 i coz..
    musze wlozyc przeszlo 10k na silnik
    Z ciekawosci zapytam skąd dokladnie jestes ?

Auto

Domyślnie

Z Zabrza

Użytkownik Fachowiec Avatar szerszeń
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Astroserati | 407 coupe | Quattroporte

Domyślnie

Cytat Napisał mesque Zobacz post
    Racja kolego....lepiej kupić za 60 koła 1750 lub diesla 2.0 żeby nim robić 8 tys km rocznie...albo czekać (nie wiadomo po co) jeszcze ze 2-3 lata...zamiast cieszyć się możliwością jazdy fajnym autem. Tym bardziej, że osoba zainteresowana zakupem w pierwszym poście napisała, czym jeździ i jaka moc ją zadowala poza tym jak widać jts pali mniej niż tbi...najważniejsze to podejść do zakupu z głowa i spełniać marzenia, bo kiedy jak nie teraz!
    Zapytała więc odpowiedziałem, zgodnie ze swoim stanem wiedzy i doświadczeniem.
    Brera 2.4 jeździ najgorzej ze wszystkich opcji silnikowych w tym aucie - dociążony przód 5 cylindrową jednostką w aucie od którego oczekujemy finezji to nieporozumienie. Natomiast 1750 jest wręcz stworzony do Brerrrki. 2.2 nie spala mniej niż 1750 - wiem, bo miałem obie jednostki, i o ile wiele wiadomo o problemach z jts (sam przez nie przechodziłem), to na razie nie ma żadnej powtarzalnej wady TBi, przynajmniej nigdzie o niej nie piszą.
    Poza tym 2.2 i 2.4 obciąża akcyza w wysokości 1/5 ceny - ktoś ją kiedyś zapłacił i nawet w postaci szczątkowej ciągnie się za autem. Jeżeli będzie to pojazd sprowadzony (samodzielnie, czy kupiony od handlarza), to ta akcyza będzie ciążyła od razu.
    Czasem lepiej kupić 1750 lub 2.0 dokładając do auta, by później zaoszczędzić na akcyzie - finalna suma będzie taka sama. Opisywałem to kiedyś w jakimś wątku.
    Za pół roku z sumą 10-11kE będzie można wystartować po TBi lub 2.0, a marzenia można spełniać z głową.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Już autor wątku odpisywał że TBi są za drogie dla niego. Co ma rok czekać - można tak całe życie tylko czekać i czekać, zawsze za rok dwa będzie model po FL albo następca z bajerami. Co ma zbierać czy jak - chce sobie kupić dziś auto czy za miesiąc, a to pewnie nie sprawi że nagle TBI stanie się dla niego tanie.
    Poza tym jaki masz wybór TBI w brerze?Proszę na całym autoscoucie24 : http://fahrzeuge.autoscout24.de/?aty...ent=sort&dtr=s
    masz 31 Brer TBI w całej Europie, niektóre Hiszpania czy południe Włoch, więc pewnie połowa za daleko żeby rozważać, zostaje kilkanaście. Inne szpetni oklejone/pomalowane - też odpadają.
    Najtańsza za 10tys EUR, wycieczka tam na oględziny, sprowadzenie, opłaty, lekko dodatkowo 1tys EUR i to jak wrócisz na kołach, a z tym jest teraz chyba problem z niektórych krajów (Włochy, bo wyrejestrowuje się auto z tego co wiem(ja tak musiałem zrobić bo odliczałem VAT tam, płaciłem w polsce, szło na lawecie), a niemieckich czasowych tablic tez nie idzie używać (niektórzy próbowali tak omijać wyrejestrowanie, ale Polizia ładnie ponoć łapie na autostradach delikwentów i robi się nifajni i drogo)), tak więc koszty i komplikacje mogą jeszcze wzrosnąć. Pewnie też tej najtańszej nie warto kupować, może wyposażnie lub kolor nie ten albo przebieg itp. zaraz ceny kolejnych ofert robią się 11-12-13-15tys.

Ja jak kupowałem swoją TBI w jesieni, to też niby były na autoscoucie takie za 7500EUR (OK, rok starsze), a ja po 3 miesiącach szukania kupiłem swoją 2010r we Włoszech za za 12500 (po targowaniu, bo była wystawiona za 13500, ale że była opona do wymiany(bąbel z boku, choć opona była nówka z połowy 2015), przerysowana felga i wgniecenie w progu za tym kołem (świeże uderzenie podczas jazdy testowej)) więc łatwiej było targować), do tego koszty sprowadzenia/akcyza/tłumaczenia, tanio nie wyszło (ok 56tys). Mam co chciałem (kolor/tapicerki/większość wyposażenia), choć xenony, 18" alu, i PDC przód dokładałem, to też dobrych parę tys więcej (mniej więcej 6tys po sprzedaży oryginalnych reflektorów, zderzaka i PDC). Do tego wkład początkowy - rozrządy, oleje(silnik i skrzynia+Archoil), filtry (łącznie z tym turbiny), przeczyszczenie zacisków, ciekło lekko spod uszczelki pod kopułą zaworów, serwis klimatyzacji, wymiana płyn chłodniczy/hamulcowy, aktualizacja softu ECU do najnowszego, pióra wycieraczek - łącznie dodatkowe 4tys. Do tego doszły opony zimowe 17", kolejne 2tys. Łącznie zrobiło się szybciutko 68tys zł. W Brerze skonczy się na tym samym. Oszczędzić to jedynie można jak się przywiezie coś do roboty - dlatego w Polsce auta kosztują ze sprowadzeniem i zarobkiem handlarza mniej niz na "zachodzie", tyle że auta naprawiane są na częściach używkach, w jakiejś stodole często a nie w ASO, stąd u nas to się opłaca.

Właśnie o tym piszę, jak pojawi się Giulia, to być może grupa docelowa, która kiedyś kupiła Brerkę zechce się przesiąść na coś nowszego.

Nikt nie mówił, że będzie łatwo. Ale jak to mawia bubu - "jak chce się jeździć Alfą..."

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Puella Zobacz post
    Tbi rocznik 2009 55tyś na znanym portalu

- - - Updated - - -

Musiałabym czekać jeszcze ze dwa lata i ją potem jeszcze watpliwie zagazować.
    Mój staruszek jest już na wyczerpaniu. Najpoźniej do końca roku musze go zastąpić.
    2.2jts w zupełnosci mi wystarczy :-> po 75km to bedzie dla mnie skok cywilizacyjny

- - - Updated - - -

Obecny stan mnie nie zadawala :-P

Jeżeli myślisz o gazowaniu TBi, to o gazowaniu 2.2 też będziesz musiała pomyśleć, bo te jednostki pochłaniają porównywalne ilości paliwa. Jedno i drugie Cię przerośnie - wybulisz kupę siana, które wcale nie gwarantuje, że będziesz zadowolona.
    W tej sytuacji moim zdaniem jedyne rozsądne rozwiązanie to 2.0 - reszta to będą półśrodki.
    Było: 166 2.4JTD x5, 166 2.0TS x3, 166 3.0 V6 x2, 166 3.0 V6 Sportronic x2, 166 2.5 V6, 156 2.4JTD x3, 156 2.4JTD SW, 156 2.5 V6 x2, 156 1.9JTD, Kappa Coupe 2.0T