Alfa Romeo
145 2.0 TS --> 156 2.0 TS --> 156 lift 2.0 JTS --> 159 1.9 JTDM
Kolego, Gdyby to było łożysko oporowe, to hałasowało by po wciśnięciu sprzęgła, a tutaj, po wciśnięciu szum ustaje, więc to nie łożysko oporowe. Na 80% łożysko w skrzyni biegów, na wałku zdawczym, albo którejś z "choinek"
A więc sumując i kończąc temat:
Problem:
Słyszalny szum na biegu jałowym. Po wciśnięciu sprzęgła szum znacznie malał lecz też był słyszalny.
Naprawa:
A więc jestem po wymianie dwumasy ze sprzęgłem i łożyskiem oraz nowym olejem w skrzyni. Nie było podobno potrzeby rozpoławiania skrzyni - szum ustał... I teraz nie wiem czy to szumiało łożysku w sprzęgle - czy szum ustał dzięki nowemu olejowi w skrzyni.
Ważne że jest cisza.
Ostatnio edytowane przez takpoprostu ; 25-03-2016 o 15:46
Alfa Romeo
Kolego ile zapłaciłeś za komplet i za robotę i jakie koło wstawiles
A więc kupiłem tak:
-Komplet VALEO (dwumas, sprzęgło, docisk, wysprzęglik) - 1699zł
http://allegro.pl/sprzeglo-kolo-dwum...063849915.html
(zapłaciłem mniej bo poza Allegro)
Mechanikowi zapłaciłem 770zł ale w tym było jeszcze:
Kupił i wymienił Simering przy skrzyni,
Kupił i wlał olej do skrzyni Carlube 75w90 (ehhh)
Kupił i wymienił linki ręcznego L+P
Więc za bardzo mnie nie ukrzywdził.
Alfa Romeo
No tak wszystko przyszło z fakturką i gwarancją... Zamontowane i jeżdżę... Nie ma już przy gaszeniu tego stuku metalicznego... Przestało też łożysko szumieć... Jeszcze tylko został taki defekt że jak jest zimny bardzo silnik po nocy i stoi auto odpalone na jałowym, to słychać jak by coś drżało - postukiwało. Gdy wcisnę sprzegło cichnie - gdy puszczę sprzęgła coś pukająco drży. Tylko się to dzieje gdy auto stoi odpalone na biegu jałowym jak jest zimne. Ale ujadę kilometr auto się troszkę rozgrzeje i wszystko cichnie.
A co do zestawu to niebo a ziema do tego co było na starej dwumasie.
Alfa Romeo