Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Temat: Ksenony - poziom "0"

Użytkownik Świeżak Avatar Lich
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 2.4 200KM

Domyślnie

Hej,

Dzięki za odpowiedzi, postaram się w najbliższym czasie wszystko posprawdzać.
    Ksenony są fabryczne i świeciły dobrze. Ok tydzień temu zauważyłem, że poziom jest trochę za wysoko i mogę oślepiać ludzi.

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 2.4 200KM

Domyślnie

Czołem,

Wracam do tematu, jako że zebrałem się ostatecznie i podłączyłem MES, dodatkowo przy okazji wymiany wahacza lewego górnego został założony nowy łącznik.
    W sterowniku lewej lampy uruchomiłem testy - OK, następnie włączyłem kalibrację. Niestety - pojawiła się informacja, że kalibracja nie może zostać zrobiona, ale wysokość świateł jest teraz na niższym poziomie.
    W sterowniku prawej lampy przy uruchamianiu testów wywala z kolei informację, że nie może wykonać zadania. Łączę problem tego testu z problemem kalibracji, może coś z prawą lampą?
    Błędów w obu sterownikach nie ma żadnych.
    Z dodatkowych informacji: poziom napięcia przy ostatniej kalibracji ok. 1,8V w obu czujnikach, aktualne napięcia z przodu ok. 4V, z tyłu 1,7v
    Macie jakieś pomysły?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Z przodu 4V? To jest coś źle złożone.

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Lich Zobacz post
    Czołem,

Wracam do tematu, jako że zebrałem się ostatecznie i podłączyłem MES, dodatkowo przy okazji wymiany wahacza lewego górnego został założony nowy łącznik.
    W sterowniku lewej lampy uruchomiłem testy - OK, następnie włączyłem kalibrację. Niestety - pojawiła się informacja, że kalibracja nie może zostać zrobiona, ale wysokość świateł jest teraz na niższym poziomie.
    W sterowniku prawej lampy przy uruchamianiu testów wywala z kolei informację, że nie może wykonać zadania. Łączę problem tego testu z problemem kalibracji, może coś z prawą lampą?
    Błędów w obu sterownikach nie ma żadnych.
    Z dodatkowych informacji: poziom napięcia przy ostatniej kalibracji ok. 1,8V w obu czujnikach, aktualne napięcia z przodu ok. 4V, z tyłu 1,7v
    Macie jakieś pomysły?
    Milion razy było pisane co i jak, no ale znaj moją dobroć skrótowo napiszę.
    Lewa lampa to master, w niej robisz kalibrację która działa dla obu. Z prawej się nie da.
    4V to już trochę poza zakresem myślę (cały zakres pracy czujnika to ok 0.5-4.5V). Przedni czujnik dodatkowo ma wymuszoną pozycję (nie jak tylny) więc napięcie powinno być OK 2.5, powiedzmy +-0.5V. Rozumiem że łącznik jest właściwy (taki sam?). Może przykręciłeś odwronie ten kątowniczek do wahacza? Popatrz do wątku o czujnikach poziomowania - tam są zdjęcia co i jak ma być.
    Kalibrację robisz wg instrukcji z MESa, auto postawione na płaskim, Ty poza autem z tego co pamiętam. Po kalibracji regulujesz wysokość śrubami na lampach (samemu z grubsza, dokładnie za free zrobią Ci na każdej SKP).

Mieszka w
    Bydgoszcz
    Auto
    AR 159 2.4 200KM

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi.
    Tak epsonix, pamiętam, że prawa to slave i nie ma nawet dla niej opcji do kalibracji (kalibracja widoczna jest tylko po podłączeniu się do sterownika lewej lampy). Zdziwił mnie tylko efekt próby uruchomienia testów lampy prawej, gdyż te opcje są aktywne w MES. Niemniej, jeśli w grę wchodzi wszystko na masterze, to nie było tematu.
    Łącznik jest nowy, oryginalny, numery zgodne z EPER, a samą kalibrację robiłem zgodnie z wytycznymi i nie siedząc w samochodzie.
    Sprawdzę jeszcze jak wygląda połączenie tego łącznika z wahaczem.

Pozdrawiam