Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Brak ciepłego nawiewu

Użytkownik Świeżak Avatar Sky~
    Mieszka w
    domu
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS 144KM B+G

Domyślnie

Śledzę również uważnie Twój temat, z nadzieją dowiedzenia się czegoś ciekawego
    Pytanie tylko gdzie zlokalizowane są owe klapy?

Ostatnio czyściłem także filtr kabinowy, przeglądałem jak to wszystko tam wygląda, ale to chyba raczej nie tam?

Moje silniczki wyglądają tak:
    screenshooter.net/102783460/hormvay

Górny i dolny jest taki sam, jednak najpierw chciałbym sprawdzić bezpieczniki do nich. Czy ktoś orientuje się może gdzie ich szukać?
    Ostatnio edytowane przez Sky~ ; 14-04-2016 o 20:34

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

To pisz na regionalnym i podłącz MES

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

Z racji iż było dzisiaj trochę ciepło, odpowietrzyłem układ rurek biegnących do nagrzewnicy, były fest zapowietrzone... 10 minut stałem i trzymałem wentyl. Jeśli rurki w środku gorące, na zewnątrz letnie- od razu odpowietrzyć. U mnie zadziałało.

I znowu problem...
    Bo zamiast normalnie reagować na zadane temperatury potencjometrem, czy jest zimno+klima czy ciepło, wali gorącym :/
    I bądź tu mądry. Poszperam tu po forum szukając podobnych przypadków, chyba, że ktoś z Was od razu mógłby mi ukrócić, zaglądając z nudów.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Sprawdź silniczek odpowiedzialny za sterowanie ciepło zimno z tylu za konsolą.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Wałkowane już tu nie raz.
    1.Wyjmij kluczyk ze stacyjki
    2. Odłącz akumulator
    3. Odczekaj około 2min.
    4. Podłącz akumulator.
    5.Odczekaj około 1-2min w tym czasie powinieneś słyszeć różne odgłosy z okolic podszybia tak powinno być
    6. Włóż kluczyk do stacyjki i odpal auto.
    Moja Bella

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

Reset komputera nic nie pomógł. Dalej bije tylko ciepłem.
    Zanim ostatecznie zdecyduje się wymienić silniczki, chce sprawdzić jeszcze bezpieczniki, tylko teraz się zastanawiam czy to są te 40A od elektro ogrzewania wnętrza czy 15A od klimatyzacji...?

Nie mam profesjonalnego sprzętu do badania czy działają, mam swój układzik z niewielkim źródłem i żarówką, jak to ktoś na spryciarzach pokazywał, temu nie badam z miejsca wszystkich i pytam.

Ew, jak sprawdzić konkretnie czy działa silniczek? Mogę go wyjąć i to jakoś sprawdzić?

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Jak wyjmiesz to i tak go nie sprawdzisz. Zaryzykuj i kup nowe. 1szt dostaniesz od 10zl więc dużo nie stracisz.

Wysłane z mojego GT-I9060 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

Panowie.

1. Wykręciłem silniczek, potraktowałem go 4,5V, 500mA z odrębnego źródła w domu. Działa.
    2. Resetowałem komputer kilkukrotnie. Kręci się tylko silniczek drugi (od pozycji nawiewu).

Wszystkie kabelki pod schowkiem mają swoje przeznaczenie (tzn są wpięte). Nie wiem gdzie mogę już szukać problemu. W instrukcji dla całego panelu jest chyba tylko 1 bezpiecznik (o ile dobrze to czytam). Nie wiem w którym miejscu może jeszcze być problem. Po odpowietrzeniu układu grzało tylko gorące, po resecie komputera leci tylko zimne (zawór w pozycji otwartej, ten ze sprężynką, która odbija po wyłączeniu silniczka "ciepło/zimno"). Jakieś wskazówki? Sugestie?

Mieszka w
    domu
    Auto

Domyślnie

Rozwiązane!

Problem banalnie banalny, jak się spodziewałem. Jak tylko doszedłem do tego że silniczek działa, od razu poszedłem sprawdzać (na leżąco przez jakieś 20 minut) jego mechanikę. I co się okazało? Okazało się, że najprawdopodobniej silniczek zablokował się w pozycji zamkniętej (że waliło tylko zimne). Mechanizm działa tak, że jest tam taki klin jeżdżący po prowadnicy w kształcie półokręgu i gdy dojeżdża do końca blokuje koła zębate i w efekcie wzrostu oporu, silnik się zatrzymuje. U mnie stało się tak, iż silnik zatrzymał się prawdopodobnie zbyt późno i lekko podniosło mi wszystkie koła zębate w nim do góry przez co powrót na inną pozycję był niemożliwy. Silnik się zwyczajnie mówiąc wprost zaciął. W taki felerny sposób, że sprężyna nie mogła go cofnąć... no bo wybite koła w górę, przyjęły lekki kąt i zębatki się zacięły.

Jakie rozwiązanie? Rozkręcamy dolny silniczek (nawet nie musimy go wyciągać, odkręcać)- 4 małe krzyżakowe- i wyciągamy najwyżej zamocowane koło zębate (nie da się nie zauważyć, które to, kiedy leży się pod schowkiem). Luzujemy koło zębate z metalową kształtką startującą zaworem ciepło/zimno i wkładamy wyjęte wcześniej koło zębate. Następnie uruchamiamy stacyjkę i badamy położenia skrajne (tzn tylko zimne i tylko ciepłe). U mnie było tak, że w jednej z pozycji, przeskoczyły 3-4 zębatki, i później już chodziło ładnie. Nie mogłem być pewny czy znów nie będzie przeskakiwało, więc dokładnie kręciłem, sprawdzałem, przez dobre 10-15 minut. Gra. Na sam koniec skręcamy silniczek i powinno działać. Po całej operacji odpaliłem samochód, nagrzałem i sprawdziłem. Wszystko gra, ogrzewanie super, klima też

Wszystkim z podobnym problemem życzę wytrwałości w badaniu swojego samochodu. I polecam sprawdzać krok po kroku instalację zamiast pchać się w koszta.
    1. Odpowietrzenie
    2. Reset komputera (2 min. bez aku)
    3. Sprawdzenie czy silniczek działa elektrycznie na innym źródle (od wejścia prądu na płytkę! żeby ktoś nie sprawdzał samego napędu!)
    4. Sprawdzenie mechanicznej pracy silniczka w miejscu gdzie powinien pracować.

Tyle. Przy okazji wyszło mi, że klimę mam do przeglądu, bo pewnie na wykończeniu bo powoli działa.

Mieszka w
    Racibórz
    Auto

Domyślnie

Noo mówiłem, że silniczek. W moim przypadku, mnie się bawić nie chciało, kupiłem za 10zł nowy i zamontowałem. Nie trzeba było nić resetować.