Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Temat: Brak ciepłego nawiewu

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie Zimny nawiew alfa 156 polift

Witam
    Mam problem z nawiewem w mojej alfie. Otóż z nawiewu leci caly czas zimne powietrze. Nawet gdy ustawie 32 stopnie. Ustawianie klimatyzacji czy innych ustawien nawiewu niczego nie zmienia. Wyjatkiem jest wyłacznie wiatraka ( srodkową gałką ) aż zgasna stopnie itd ogolnie całkowite wyłączenie nawiewu. Po jakis 2/3 min i ponownym właczniu powietrze nie jest zimne a wydaje sie takie jakie ustawiłem np 28 stopni ale znow po jakiś 2/3 min powietrze zimne
    Co moze byc przyczyną ?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał kamil_98 Zobacz post
    Witam
    Mam problem z nawiewem w mojej alfie. Otóż z nawiewu leci caly czas zimne powietrze. Nawet gdy ustawie 32 stopnie. Ustawianie klimatyzacji czy innych ustawien nawiewu niczego nie zmienia. Wyjatkiem jest wyłacznie wiatraka ( srodkową gałką ) aż zgasna stopnie itd ogolnie całkowite wyłączenie nawiewu. Po jakis 2/3 min i ponownym właczniu powietrze nie jest zimne a wydaje sie takie jakie ustawiłem np 28 stopni ale znow po jakiś 2/3 min powietrze zimne
    Co moze byc przyczyną ?
    Ewidentny problem z klimą, trzeba podjechać do dobrego serwisu bo przyczyn może być wiele, może masz niesprawną nagrzewnicę albo zapowietrzony układ.

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Już było nie raz. Najpierw zacznij od sprawdzenia silniczka nawiewu, może się zepsuł. To najprostszy sposób. koszt z 10zł. Następnie linki...

Użytkownik Świeżak Avatar Sky~
    Mieszka w
    domu
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS 144KM B+G

Domyślnie Brak ciepłego nawiewu

Witam serdecznie.

Historia
    Kilka miesięcy temu zakupiłem Alfę. Wszystko działało pięknie- z samochodu wyciekał tylko olej. U mechanika dałem 2 tysiące zł za naprawy z częściami, których gro sam szukałem. Wymieniono:

1) standardowo po kupnie samochodu- rozrząd (całość)
    2) koło rozrządu wału (bo w środku był bolec wysłużony i podobno mógł przeskakiwać)
    3) obudowę łącznie z pompą wody
    4) zbiorniczek wyrównawczy na płyn chłodniczy
    5) pokrywę zaworów silnika

Poglądowo, tak wyglądały moje części:
    screenshooter.net/102783460/otuygwa

Całkowicie przestało cieknąć (olej+płyn chłodniczy, który lał się strugami...).

I tutaj zaczyna się problem. Wyjeżdżam od mechanika, były dwa ciepłe dni po 15-20 stopni. Trzeciego dnia było zimno, kobieta mówi mi, że jej zimno, żebym włączył ogrzewanie (a jest fanką alfy jak ja, tak trafiłem z zakupem) i kicha. Wieje tylko zimne. Przed naprawą ogrzewanie chodziło idealnie pod stopień zadany potencjometrem. Możecie sobie wyobrazić jak źle się czułem... a do domu daleko.

Wyniki moich obserwacji:

1. Chłodnica odpowietrzona.
    2. Natężenia nawiewów sprawne jak i pozycje nawiewów.
    3. Schowek odkręcony- po odpaleniu samochodu, przez krótszy czas coś tam szeleści (jakby liść, czy coś lekkiego tam buszowało, ale mija). Słychać ładnie pracę mechanizmów nastawiających pozycje nadmuchu, wirnik nadmuchu itp.
    4. Po kilku minutach pracy przy temperaturze 90* wszystko pod schowkiem jest chłodne (nie zmienia temperatury). Jedyną namacalnie gorącą rzeczą są dwie rurki wychodzące na dole mniej więcej na środku, z tyłu za deską (ale na wysokości lewarka). Poszedłem dalej tropem tych dwóch metalowych rurek. Na zewnątrz wybiegają one za silnikiem i biegną wzdłuż deski, obok zbiorniczka płynu chłodniczego, później w dół i wchodzą z przodu silnika. Rurki na zewnątrz są średniej temperatury, tj 35-40* tzn letnie.
    5. Samochód stojący na parkingu z wyłączonym nawiewem sprawia wrażenie jakby grawitacyjnie leciuteńko przebijał gorącym powietrzem (tak było jak byłem któregoś razu w sklepie).

Pytanie i prośba
    Chciałbym się Was poradzić, co może być przyczyną takiego stanu? Nie chcę znowu wymienić połowy silnika. Co powinienem zrobić w kolejności, aby bliżej zdiagnozować problem? Ewentualnie w jaki sposób mogę sprawdzić czy system ogrzewania jest odpowietrzony? Jak sprawdzić czy w przypadku nie działających silniczków to konkretnie one zaszwankowały? Czy to może być ewentualnie bezpiecznik? (po zmianie temperatury z 18-24 i odwrotnie, cisza, całkowita cisza) Proszę o wyrozumiałość, uczę się tego samochodu od podstaw.

Z góry dziękuję za sugestie
    Sky~
    Ostatnio edytowane przez Sky~ ; 14-04-2016 o 18:44

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Silniczek nawiewu? Gdzie go szukac jak sprawdzić ? Czytałałem cos o czujniku temp wewnetrznej ze on moze byc uszkodzony. Jednak dziwne jest to ze przez chwile dmucha dobra temperatura a po chwili ( 1/2 min ) znow zimne i tak cały czas. Jesli znow wylącze wiatraki znowu mam przez chwile ciepło..

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał kamil_98 Zobacz post
    Silniczek nawiewu? Gdzie go szukac jak sprawdzić ? Czytałałem cos o czujniku temp wewnetrznej ze on moze byc uszkodzony. Jednak dziwne jest to ze przez chwile dmucha dobra temperatura a po chwili ( 1/2 min ) znow zimne i tak cały czas. Jesli znow wylącze wiatraki znowu mam przez chwile ciepło..
    Sprawdź przewody elektryczne może coś nie łączy mógł się ukruszyć kabelek.

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Przewody są raczej ok bo wszysko resztę działa bez zarzutów.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Podłącz klimatyzację pod komputer - dowiesz się co czujniki odczytują. Jak nie potrafisz sam to napisz skąd jesteś to może ktoś pomoże.
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Jestem z Rzeszowa. Jakieś 2 dni temu podłączalem Alfe pod komputer aby zobaczyć temp jak pokazuje czujnik wody (bo go wymieniałem ale to już. Inna historia ) robilem to programem Unidag. Jednakże pamiętam ze coś nas zdziwiło mianowicie klikalismy sobie po.kolei na czujniki żeby sprawdzić jaka wskazują temp i.kilka z nich miały temp minusową np -13. Ale niestety nie pamiętam co które to czujniki.były

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Mam podobny problem. Dowiedziałem się ze mam sprawdzic klapy silniczka od nawiewu