Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Temat: Lampa przednia zwisająca kostka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał bonokce Zobacz post
    Żarniki są ok bo sprawdziłem, czyli przetwornica na allegro można znaleźć kilka przetwornic na forum widziałem że oryginalnie jest AL 1 307 329 123 ale znalazlem też przetwornice AL 1 307 329 294 (na allegro pierwszy tym jest używany, natomiast drugi można w tej cenie kupić nowy). Używa ktoś przetwornicy 294? Czy trudna jest wymiana we własnym zakresie? Wiem, że przetwornica przykręcona jest do lampy od dołu i że trzeba zderzak zdejmować. Z góry dzięki za odpowiedz
    Przyznam sie ze nie doczytalem jednego waznego zdania (ze masz xenon I ze Ci nie swieci jeden) w Twoim pierwszym poscie I troche czasem bez sensu odpowiadalem - tak to jest jak na papierosku przeglada sie forum z komórki I na szybko cos tak szkrobnie.

Pierwsze sprawa to bezpiecznik - na kazda lampe jest osobny F12 I F13 w skrzynce w kabinie.
    Looknij sobie tu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...yskiwaczy.html
    punkt 10, trzeci pdf. Posprawdzaj sobie tez w kostkach lamp (tych okraglych, rozpiske masz w 4 pdfie) czy masz wszystkie napiecia/masy - wiesz moze jakas kuna przezarla Ci któras wiazke, albo jakis mechanik urwal (pisales ze w tej plaskiej 6 pinowej miales pourywane kable).

xenony swieca bez podlaczenia tej 6 pinowej plaskiej kostki, tylko sie nie poziomuja. swieca tez bez podlaczenia do body computera - tylko sie nie klaniaja po wlozeniu kluczyka.

Co do przetwornic niestety nie podpowiem, sprawdz jednak najpierw czy wszystko jest OK z elektryka.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SK
    Auto
    Stelvio, 156 SW

Domyślnie

Bezpieczniki sprawdzałem w pierwszej kolejności, żarniki zamieniałem miejscami i lewy świecił podłączony do prawej przetwornicy (wydaje mi się, że przetwornica przestała działać po wizycie na myjni bezdotykowej). Kupie przetwornice w tygodniu i spróbuję ją sam zainstalować. Mam na dzieje, że to pomorze na niedziałający xenon. A, co do kostki to jak będą oba świecić to polutuję kostkę i zobacze czy się poziomują. Ta kostka jest tylko do poziomowania xenonów czy też do spryskiwaczy?
    Ostatnio edytowane przez bonokce ; 26-05-2016 o 19:17

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał bonokce Zobacz post
    Bezpieczniki sprawdzałem w pierwszej kolejności, żarniki zamieniałem miejscami i lewy świecił podłączony do prawej przetwornicy (wydaje mi się, że przetwornica przestała działać po wizycie na myjni bezdotykowej). Kupie przetwornice w tygodniu i spróbuję ją sam zainstalować. Mam na dzieje, że to pomorze na niedziałający xenon. A, co do kostki to jak będą oba świecić to polutuję kostkę i zobacze czy się poziomują. Ta kostka jest tylko do poziomowania xenonów czy też do spryskiwaczy?
    Kostka jest tylko od czujników poziomowania na każdy czujnik po 3 przewody: masa, sygnał zwrotny napięciowy z czujnika , +5V dla czujnika.

Sprawdź napięcia w kostkach zanim zaczniesz wymieniać przetwornice.
    A przetwornica do lewego i prawego jest taka sama (a inaczej podłączona albo skonfigurowana w jakiś sposób - chodzi o master/slave) czy inna? pytam bo gdyby były takie same, to może zanim kupisz to zamień sobie pomiędzy reflektorami, żeby się upewnić że to na pewno przetwornica.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    SK
    Auto
    Stelvio, 156 SW

Domyślnie

W końcu udało mi się znaleźć czas żeby rozebrać auto, potwierdziło się że to była przetwornica, a także zwisająca kostka została polutowana i poziomowanie działa jak marzenie. Takie pytanko na przyszłość da się jakoś dodatkowo zabezpieczyć przetwornice przed zalaniem? Słyszałem, że często zdarza się to na myjniach bezdotykowych

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FullSizeRender (1).jpg
Wyświetleń:	45
Rozmiar:	77.8 KB
ID:	203251