Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 58

Temat: Spryskiwacze reflektorwów

Użytkownik Romeo Avatar Arturek
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm , kiedyś była AR 156 2.0TS a jeszcze wcześniej TIPO 2.0ie 16V

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    sporo osób to odłącza bo pożera niekończące się ilości płynu
    Tak jest. Jeden siur to około ćwierć litra czyli pojemność "małpki"

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AlfaRomeo Brera 2.4 / Stelvio MY20

Domyślnie

Ja dodałem czasowy przekaźnik -> oryginalny chyba był zwalony, bo spryski świateł cały czas pompowały razem z szybą przednią.
    Po założeniu nowego przekaźnika czasowego, przy krótkim pociągnięciu, spryskuje się tylko szyba przednia. Jak przytrzymam spryskiwacz dłużej (ustawiłem sobie ~2 sekundy?), to dostaję dawkę na światła. Przy takim rozwiązaniu płynu nie ubywa szczególnie dużo, a często myję szybę i światła.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar marqo
    Mieszka w
    Grodzisk Maz.
    Auto
    AR 159 SW 1.9JTDM Q-Tronic 08'2007

Domyślnie

Cytat Napisał mateuszszar Zobacz post
    Ja dodałem czasowy przekaźnik
    Można prosić o więcej szczegołów, ewentualnie jakiś link do owego sprawdzonego przekaźnika?
    La bellezza non basta

10% zniżki dla alfaholików - szczegóły w dziale RABATY

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ja dodałem czasowy przekaźnik -> oryginalny chyba był zwalony, bo spryski świateł cały czas pompowały razem z szybą przednią.
    Po założeniu nowego przekaźnika czasowego, przy krótkim pociągnięciu, spryskuje się tylko szyba przednia. Jak przytrzymam spryskiwacz dłużej (ustawiłem sobie ~2 sekundy?), to dostaję dawkę na światła. Przy takim rozwiązaniu płynu nie ubywa szczególnie dużo, a często myję szybę i światła.
    To zalezy chyba od rocznika - w mojej z 2005 walily caly czas I plyn wykanczalo czasem w jedna trase. W nowszej z 2010 tylko ze 2 razy krotko prysnie I tyle - zbiornik starcza na kilka tygodni a nawet miesiecy w zaleznosci od pogody.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marqo Zobacz post
    Można prosić o więcej szczegołów, ewentualnie jakiś link do owego sprawdzonego przekaźnika?
    Poszukaj. Jest watek u nas na forum gdzie bylo to dokladniej rozpisywane kilka miesiecy temu, rozne warianty, byly linki do jakis przekaznikow, wklejalem schematy, dawalem opisy jak by to mozna bylo zrobic itp. Przekazniki przynajmniej te z linkow byly troche inne wymiarowo, trzeba bylo robic na kabelkach, ale bez problemu sie to ogarnialo.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał marqo Zobacz post
    Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    To zalezy chyba od rocznika - w mojej z 2005 walily caly czas I plyn wykanczalo czasem w jedna trase. W nowszej z 2010 tylko ze 2 razy krotko prysnie I tyle - zbiornik starcza na kilka tygodni a nawet miesiecy w zaleznosci od pogody.
    Ja mam Brerę (końcówka 2007). U mnie spryskiwacze xenonów waliły cały czas płynem. Nie wiem teraz, czy to wina przekaźnika, czy nie, ale po założeniu czasówki z alledrogo (typ: 1TP30), który ma opóźnienie startu (tylko startu), komputer wyłącza prąd na przekaźnik po ~2sekundach.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	0202m.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	8.9 KB
ID:	207036
    Po założeniu spodziewałem się, że jak ustawię np. 1 sekundę, to po sekundzie spryskiwacz xenonów zacznie pompować ciągle. Tak też pokazuje opis działania przekaźnika.
    Ale jednak po założeniu, zdziwiłem się trochę. Bo po pociągnięciu za wajchę od wycieraczek, zaczynają pryskać dysze na szybę, a po sekundzie mam w sumie impuls sprysku na xenony - krócej jak sekundę; po czym spryskiwacz szyby przedniej dalej pompuje, a xenony już nie. Wychodzi na to, że jednak komputer przestaje podawać prąd na przekaźnik, bo ten powinien był załączony do momentu, aż ręcznie nie wyłączę spryskiwacza (przypominam - przekaźnik jest zwłoczny - tylko z opóźnieniem startu).

Dla mnie jest to super rozwiązanie.

Przy krótkim pociągnięciu wajchy - mam tylko sprysk szyby.
    Po przytrzymaniu dłużej - myją się również światła, ale tylko jednorazową małą dawką płynu (jedno psiknięcie).

Wróciłem nawet do starego przekaźnika, żeby sprawdzić -> i znów ciągły sprysk na xenony więc chyba walnięty przekaźnik.
    Ostatnio edytowane przez mateuszszar ; 02-08-2016 o 12:51

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

1TP30 to typ przekaźnika jaki był tam fabrycznie?
    Czy można założyć 1TP5? Też zadziała? (Skoro ustawiamy opóźnienie 1-2 sek.)

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Różnica między tymi przekaźnikami jest jedynie w zakresie regulacji zwłoki.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał bobby Zobacz post
    1TP30 to typ przekaźnika jaki był tam fabrycznie?
    Nie. Fabryczne są inne (bez zwłoki). Napisałem: "po założeniu czasówki z alledrogo (typ: 1TP30)", więc zamieniłem oryginalny INNYM przekaźnikiem (z allegro).

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Ja mam Brerę (końcówka 2007). U mnie spryskiwacze xenonów waliły cały czas płynem. Nie wiem teraz, czy to wina przekaźnika, czy nie, ale po założeniu czasówki z alledrogo (typ: 1TP30), który ma opóźnienie startu (tylko startu), komputer wyłącza prąd na przekaźnik po ~2sekundach.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	0202m.jpg
Wyświetleń:	113
Rozmiar:	8.9 KB
ID:	207036
    Po założeniu spodziewałem się, że jak ustawię np. 1 sekundę, to po sekundzie spryskiwacz xenonów zacznie pompować ciągle. Tak też pokazuje opis działania przekaźnika.
    Ale jednak po założeniu, zdziwiłem się trochę. Bo po pociągnięciu za wajchę od wycieraczek, zaczynają pryskać dysze na szybę, a po sekundzie mam w sumie impuls sprysku na xenony - krócej jak sekundę; po czym spryskiwacz szyby przedniej dalej pompuje, a xenony już nie. Wychodzi na to, że jednak komputer przestaje podawać prąd na przekaźnik, bo ten powinien był załączony do momentu, aż ręcznie nie wyłączę spryskiwacza (przypominam - przekaźnik jest zwłoczny - tylko z opóźnieniem startu).

Dla mnie jest to super rozwiązanie.

Przy krótkim pociągnięciu wajchy - mam tylko sprysk szyby.
    Po przytrzymaniu dłużej - myją się również światła, ale tylko jednorazową małą dawką płynu (jedno psiknięcie).

Wróciłem nawet do starego przekaźnika, żeby sprawdzić -> i znów ciągły sprysk na xenony więc chyba walnięty przekaźnik.
    mysle ze nie walniety, ale moze w starszych autach to dzialalo tak ze pierwsze kilka sekund byl ciagly prysk a potem przerywany krotkie psikniecia(ale moze to nie byc az takie widoczne), dlatego zwloczny juz ich nie lapie? jak komus sie chce niech sprawdzi.,ale szczegoly nie sa az takie wazne jeslu taki przekaznik jak wybrales w takim ustawieniu robi robote. czy ten przekaznik pasuje w gniazdo czy trzeba go laczyc na kabelkach?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

[MENTION=20089]epsonix[/MENTION] - tylko jak włożę poprzedni (oryginalny - czerwony) przekaźnik, to sprysk lamp pompuje ciągle. Cały czas, a nie tylko na początku (tak zresztą napisałem w poście wyżej). Sprawdzałem, żeby się upewnić.

Niestety przekaźnik nie pasuje. Trzeba na kabelkach go zamocować. Ale jest na nim opis. Na oryginalnym też, więc łatwo się połapać. Trzeba tylko dokupić odpowiednie złączki.