Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Ustawienie świateł drogowycj

Użytkownik Romeo Avatar GrzesiuŻar
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002/03 192KM

Domyślnie

Również dla mnie jedyna opcja to źle zamontowana żarówka, albo uszkodzona sama lampa od środka Pierwsza opcja to błąd przy montażu, druga ewidentnie wymagała nakładu siły na samą lampę, może ktoś już ją 'regenerował' na własną rękę i coś się nie udało?
    AR 146ti 2.0 16v '96
    AR 155 1.8 16v '97+ podtlenek LPG
    AR 155 2.0 16v '95
    AR 156 SW 2.4 JTD '01 - biała perła
    AR 156 SW 2.5 V6 192KM '02 + podtlenek LPG

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefosław
    Auto
    Smart 0,8 CDI , Fiat Croma 1,9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    J Po prostu ktoś w nią przywalił i tyle.
    Jak by przywalił to były by ślady klejenia albo rozklejania itd - a nie ma

Dwa że próbujesz nam tu wmówić że lampa sama z siebie się zepsuła - pewnie chcąc Ci zrobić na złość.
    Sama z siebie to napewno nie ale że coś jest zjebane to pewne - dlatego pytam czy czasami te lampy nie maja jakiejś wady i po jakiś czasie coś w nich pęka i odbłyśnik się przestawia.

A odpisując w ten sposób nic dziwnego że masz duzo postów
    Nie widziałeś auta więc po co takie głupie komentarze ??

- - - Updated - - -

Cytat Napisał GrzesiuŻar Zobacz post
    Również dla mnie jedyna opcja to źle zamontowana żarówka, albo uszkodzona sama lampa od środka Pierwsza opcja to błąd przy montażu, druga ewidentnie wymagała nakładu siły na samą lampę, może ktoś już ją 'regenerował' na własną rękę i coś się nie udało?
    Właśnie nie widać ingerencji w lampę dlatego pytam czy ktoś się z czymś takim spotkał . Lampa cała nie klejona . czasami jest wada fabtyczna elementu która ujawnia się za jakiś czas , ale skoro twierdzicie że nie to może ktoś szarpał się w tej dziurze przy wymianie żarówki i coś w środku połamał bo poprzedni właściciel to był miszcz - żarówki świecily gdzie chciały . Aczkolwiek lampa w środku jest sztywna , nic w niej nie lata . Sąsiad ma taka samą - u niego sprawdzę czy świeci prawidłowo , tylko u niego są xenony. Żarówka napewno jest dobrze włożona , bo dla pewności wymieniłem na inna - żarówka OSRAM a nie chińskie dziadostwo.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Cytat Napisał FalconVFR Zobacz post
    napewno dobrze , bo sprawdzałem od zewnątrz i dla pewności wymieniłem żarówkę - pasuje w jednej pozycji więc jest trudno zle włożyć
    Spróbuj w nocy przy włączonych światłach ustawić żarówkę.
    Dopiero tak mi udało się sensownie włożyć żarówkę. Tylko się nie poparz.
    Alfa ma badziewiaste te reflektory.
    Moja Bella

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefosław
    Auto

Domyślnie

Próbowałem ale jak zapiąłem drut to żarówka ustawiała sie w gniezdzie i było pozamiatane . Będę miał chwilę to wydłubię ta lampę jeszcze raz i na stole dokładnie obejrzę - może jest gdzieś wypięta z mocowania . Dam znać jak ogarnę i coś znajdę .

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

To że zapiąłeś sprężynkę wcale nei jest gwarancją dobrze osadzonej żarówki. Da się zapiąć źle wstawioną.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefosław
    Auto

Domyślnie

To że zapiąłeś sprężynkę wcale nei jest gwarancją dobrze osadzonej żarówki. Da się zapiąć źle wstawioną.
    Wiem ale jestem pewny że żarówka jest zapięta prawidłowo - jestem mechanikiem i z samochodami mam do czynienia na co dzień więc prawidłowy montaż żarówki nie jest mi obcy - zreszta żarowkę H1 ciężko jest zle zapiąć bo nie wejdzie w gniazdo i dla pewności jeszcze oglądałem lusterkiem czy siedzi prawidłowo. Myślałem że chińska żarówka ( był osram ) ale dla pewności ( może jest krzywa ) założyłem inną i jest dokładnie to samo . Będę miał chwilę to pooglądam dokładnie albo wyjmę tą lampę . Odbłysnik musi byc podparty w 3 miejscach , skoro obie regulacje działają bez zarzutu to może trzecie podparcie jest w okolicach światła drogowego i wg mnie powinno być na dole. Jak jest tam wypięte to własnie odbłyśnik przekrzywi się w taki sposób że drogowe będzie świeciło do góry . Dam znać jak obadam - pewnie jutro bo będę miał chwilę ogarnąć autko.
    Wracając do zapięcia to wiem że się da bo poprzedniemu właścicielowi mijania H7 udało sie zapiąć tak jak wsadził, natomiast drogowe tez się da tylko to trzeba się mocno postarać żeby sie dało - tutaj żarówka zapina sie bez wysiłku i żadnego naginania drutu- lekkie naciśnięcie sprężynki i zapięte.

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Lustro dorogowych i mijania jest w jednym wspólnym koszu mocowanym w trzech punktach. Jeden stały a dwa regulowane. Które gdzie są to różnie bywa (nie otwierałem lampy od 156).
    Wypięcie z któregokolwiek skutkuje zawsze dwoma objawami. Po pierwsze mijania też są przekoszone a po drugie odbłyśnik i kosz będzie się ruszał.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefosław
    Auto

Domyślnie

Po pierwsze mijania też są przekoszone a po drugie odbłyśnik i kosz będzie się ruszał.
    Masz racje ale niekoniecznie , bo jak odbłyśnik sie przyciął w okolicach mocowania drogowych to nie bedzie latał , a regulacja bez problemu naciągnie - światła sprawdzone w stacji diagnostycznej . Wystarczy że wypieła się z kólki a tam nie ma za bardzo miejsca na ruchy odbłyśnika a to z kolei już wystarczy żeby lampa świeciła psu w dupę. Nie ma co gdybać - wiem już że lampy same sie nie psuja w alfach więc pewnie ktoś jej pomógł - trzeba zajrzeć do środka i obadać . Dam znać co dalej.

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Cytat Napisał FalconVFR Zobacz post
    A Ty oczywiście widziałeś ta lampę na własne oczy jak i samochód i widzę że wszystko wiesz
    A Ty siedzisz w tym 20 lat i pytasz o głupią lampę

Już Ci napisali na początku, jak żarówki dobrze są włożone, to drogowe będzie idealnie ustawione po ustawieniu DOBRZE świateł mijania.
    No chyba że Alfa po fikołkach i dwóch czołówkach to z lampą na pewno coś nie tak, he he

​MM Garage - Naprawy, wymiany. Sprzęgła, rozrządy, hamulce, zawias... dłubie bo lubie.
    https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=hl

Z AR było: 156 Pussy Wagon 1.9 JTD 115KM / 146 1.7 16V Boxer

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Józefosław
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał michal_lc4 Zobacz post
    A Ty siedzisz w tym 20 lat i pytasz o głupią lampę
    Nigdy nie miałem do czynienia a alfą a po 20 latach wiem że są tzw standardowe uszkodzenia - musi się popsuć prędzej czy pózniej ( np skrzynia 6 biegowa M32 np we Fiacie ) więc po co mam zdejmować zderzak z debilnie wymyślonym mocowaniem i pozniej walczyć z lampą żeby się okazało że np. wystarczy wsadzić do niej łapę i gdzies pociągnąć żeby się wpieła na swoje miejsce bo po latach potrafi wyskoczyć z mocowań ??
    Uważam że człowiek uczy się całe życie , i mimo tylu lat pracy w tym zawodzie do dzisiaj się uczę - choćby takich pierdół jak ta lampa - a może ktoś ma podobnie i będzie mu ten temat pomocny. Na temat fikołków tego parcha już sie wypowiadałem,