Strona 2 z 13 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 126

Temat: Bubel Story

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

a co w tej chwili masz z autem?? nadal się psuje???
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Psuje się albo raczej dziwnie się zachowuje, bo dla nich jak jeździ, to "się nie psuje". Ale już nawet nic z tym nie robię.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Nie spotkałem się z autem Alfa Romeo które trzyma fabryczną podaną moc ... ZAWSZE przy pomiarze było to więcej.

Jeszcze pytanie - pomiar przyśpieszenia też był porównany ? Bo będzie też inaczej.
    A co to pomiar przyspieszenia? To się robi na hamowni?
    Był oczywiście mierzony moment, ale też wyszedł mniej niż wychodzi w tym silniku.
    Ale tak jak mówiłem, maksymalna moc to akurat najmniejszy problem w tym samochodzie, bo zwykle nie jeżdżę ponad 200 km/h, ale jest to problem mierzalny.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Sam sobie przeczysz. Moc nie potrzebna bo nie jeździsz 200km/h ale przyśpieszenia nie zmierzysz. A przecież ono określi stan zespołu napędowego.

P.S. Odepnij przepływkę i zobacz czy zbiera się lepiej
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Przecież przyspieszenie zależy od siły, czyli w uproszczeniu od momentu.
    A maksymalna prędkość od maksymalnej mocy.
    Ale nawet odczuwalne przyspieszenie jest słabsze niż w innym egzemplarzu, zwłaszcza w trybie D.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar stefdeath
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulietta 1.4 MA 170

Domyślnie

W tym aucie nie ma przepływki. A co do mocy to wyższa niż seria to zazwyczaj jest w dieslach. Akurat 1.4 MA jest wysilonym małym silnikiem z niedużą turbiną, która nie ma za bardzo zapasu bo pracuje seryjnie na b. wysokim 1,5bara w peaku. W dodatku ma restrykcyjny dolot skitrany w nadkolu i śmiechu warty wydeszek o średnicy 50mm.
    Żeby to wszystko dawało seryjną moc muszą być sprzyjające warunki, wszystkie podzespoły w perfekcyjnym stanie, dobre paliwo i wiatr w plecy . Na hamowni bez solidnego nawiewu zwłaszcza przy badaniu w letni dzień ubytek 10KM wcale by mnie nie zdziwił.
    No ale skoro autor porównywał z innym autem i jest różnica w dynamice to możę faktycznie coś jest na rzeczy -ja bym podjechał do kogoś ogarniętego diagnostykę z logami statycznymi, dynamicznymi itp.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post

P.S. Odepnij przepływkę i zobacz czy zbiera się lepiej
    Nie odepnie bo nie ma przepływki w MA

ZBANOWANY Romeo
    Auto
    Giulietta 150 KM 2016

Domyślnie

Już o tym pisałem, ale oni (FCA) sami zbadali samochód na hamowni w Bielsku (i nieopatrznie mi o tym powiedzieli) i wyszło to samo. Teraz twierdzą, że badania nie było.
    Jeśli trzy razy na różnych hamowniach wychodzi to samo z dokładnością do jednego KM, to już nie jest przypadek. Zresztą badania były wiosną i jesienią, w żaden upał, a nawet jeśli, to jest chyba w normie DIN jakaś kompensacja temperatury.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

I bardzo dobrze, że podejmujesz konkretne kroki - i prawne i marketingowe.

FCA i dealerzy muszą się troszkę ogarnąć i przestać uważać się za święte krowy. Szczególnie, że tak podchodzą do Fiatów i Alfa. Pamiętam jak ostatnio była afera o kable w Jeepach - Jeepom zrobili akcję serwisową, a Alfom kable w klapie się przecierają i trzeba rzeźbić w tym samemu.

Powinni też zrozumieć, że samochód to produkt jak każdy inny. I jak nie jest zgodny z umową (czyli coś się psuje) to jest to ich problem.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Romek- wiesz jak się skończy- przeprogramują sterownik- auto dostanie kopa i tyle. Temat przerabiany z Pandą kumpla. 1.3 MJ nie miał nominalnej mocy. po przepychankach FAP zrobiło "czip tuning" czyli zapudrowano syfa 1.3 MJ miało 103 PS. Po latach okazało się że sterownik dostawał w wilgotne dni wody i stąd jaja.
    Kwestia pozostanie co się będzie działo z autem za kilka lat.

- - - Updated - - -

a w kwestii kroków marketingowych FCA ma na to kompletny zlew!!!!

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulietta 1.4 MA TCT

Domyślnie

Roman, a próbowałeś pisać do Włoch, bezpośrednio do Alfy? Na włoskiej stronie można się zarejestrować. Wadą jest, że wszystko jest po włosku. Mnie kiedyś nie chcieli dać auta zastępczego z automatyczną skrzynią. Jeden email tam i sprawa załatwiona.