Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13

Temat: Problem z gotująca sie wodą w zbiorniczku.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Zapowietrzony układ chłodzenia. Na 100 %. Przy napełnianiu układu trzeba odkręcić odpowietrznik chłodnicy.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar maarkuss
    Mieszka w
    Kraków - Glasgow
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.8 MPI

Domyślnie

Cytat Napisał vxam Zobacz post
    no tak ale skoro termostat jest wyjęty to woda/płyn powinien krążyć w tzw "dużym obiegu" a nie robi tego bo chłodnica jest zimna. Samochód w warsztacie czekam co powiedzą. Pompa podobno sprawdzona i działa prawidłowo. Liczę że może faktycznie jakaś duperela np. ten pasek za słabo napięty albo rozciągnięty.

Jeżeli wyjdzie, że wszystkie podzespoły są jednak ok to byście robili uszczelkę pomimo ze test na CO2 pokazał wynik negatywny?
    Przy uszczelce miał byś dodatkowo jeszcze inne objawy, sprawdż kompresje na cylindrach - to będziesz miał sprawę jasną, uszczelkę zostawił bym w spokoju, ogólnie on sam się odpowietrza (ma 2 odpowietrzniki 1- z zbiorniczka, a 2 - z termostatu) ale przy takiej operacji jak np wymieniasz termostat i dolewasz płyn, powinieneś go odpowietrzyć tak jak pisałem wyżej, trzymasz go włączonego aż się włączy wentylator, albo do skutku, jak wywali wodę z silnika do chłodnicy, ( on ma temp otwarcia 105C a więc może to długo potrwać) jak nie masz na czym sprawdzić kiedy to nastąpi, zawsze możesz odkręcić ten górny wąż co idzie od termostatu do chłodnicy, odkręć go przy chłodnicy, wąż na zewnątrz, jak termostat się otworzy to chluśnie wodą, i tak też możesz sprawdzić czy on działa, miałem to samo, wymieniłem termostat i pasek odpowietrzyłem jak pisałem wyżej, i wszystko działa. Pompę wody sprawdż - jest pod pompą wspomagania, jak nie cieknie z niej, kółko nie lata, to nie potrzeba jej ruszać.

Jest to ważne żebyś sprawdził termostat czy działa prawidłowo, mój stary, jak go odpowietrzałem a trwało to około godziny, w tym momencie kiedy temp poszła do 105C i miał się otworzyć zaczął strzelać (było to słychać - strzelanie od środka) Jeżeli chodzi o tą temp 105C to on dosyć długo się do niej nagrzewa, przy normalnej jeżdzie osiąga ją u mnie dopiero po jakiś 40 min, musisz sprawdzić czy termostat się otworzy, jak tak to pompa powinna wywalić wodę do chłodnicy.
    Ostatnio edytowane przez maarkuss ; 13-11-2016 o 23:14

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 159 SW

Domyślnie

dziękuje za odpowiedzi - trochę mi poprawiliście nastrój