Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: [156] Problem z listwą zgarniającą i lejącą się wodą

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie [156] Problem z listwą zgarniającą i lejącą się wodą

Witajcie drodzy forumowicze.

Mam dość nietypowy problem. Po myciu mojej Alfy zauważyłem, że woda dostaje się do środka. Problemem okazały się lewe tylnie drzwi. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się ze listwa zgarniająca nie przylega do szyby i tędy dostaje się woda do środka. Nie zastanawiając się długo zasiadłem do komputera i zamówiłem nową listwę zgarniającą. Niestety po wymianie problem jest ten sam... Nowa listwa zgarniająca również nie dolega do szyby przez co woda dostaje się do środka...

Zupełnie nie mam pojęcia co mogło się stać... Samochód nie brał udziału w żadnym zdarzeniu drogowym... Po prostu od pewnego dnia od tak uszczelka nie dochodzi do szyby... Sądziłem ze wymiana listwy zgarniającej rozwiąże problem, lecz niestety problem jest ten sam...

Proszę o jakieś rady, sugestję, cokolwiek... Alfe już mam od trzech lat i zupełnie nie mam pomysłu o co chodzi... Dołączam zdjęcie na którym czerwonym kółkiem zaznaczyłem miejsce w którym uszczelka nie nachodzi na szybę... Przy klamce listwa ładnie nachodzi na szybę...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160806_122618.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	69.7 KB
ID:	207344

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Mam to samo w moim SW. Problem chyba jest w prowadzeniu szyby w ślizgach.

Wysłane z mojego SM-A500FU
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 16v, Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v, Alfa Romeo 159 TI 1.9 JTDm16v

Domyślnie

Cytat Napisał jaboleq Zobacz post
    Mam to samo w moim SW. Problem chyba jest w prowadzeniu szyby w ślizgach.

I jak sobie poradziłeś z tym problemem? Mówiąc szczerze myślałem ze coś może być z prowadzeniem szyb, ale czy jest tam jakaś regulacja?

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Jeszcze nie robiłem z tym nic. Brak czasu na pierdoły. Ale jak coś ogarnę to dam znać.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Ok dzięki wielkie

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Biedrusko
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.8TS

Domyślnie

Panowie gdzie znaleźliście te listwy. Poszukuje tylnych do 156 SW lift

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

w ASO nowe po ok 120 zł / szt.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Biedrusko
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.8TS

Domyślnie

Masz może gdzieś ori numery katalogowe do SW po lifcie ??

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Mati_17 Zobacz post
    Witajcie drodzy forumowicze.

Mam dość nietypowy problem. Po myciu mojej Alfy zauważyłem, że woda dostaje się do środka. Problemem okazały się lewe tylnie drzwi. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się ze listwa zgarniająca nie przylega do szyby i tędy dostaje się woda do środka. Nie zastanawiając się długo zasiadłem do komputera i zamówiłem nową listwę zgarniającą. Niestety po wymianie problem jest ten sam... Nowa listwa zgarniająca również nie dolega do szyby przez co woda dostaje się do środka...

Zupełnie nie mam pojęcia co mogło się stać... Samochód nie brał udziału w żadnym zdarzeniu drogowym... Po prostu od pewnego dnia od tak uszczelka nie dochodzi do szyby... Sądziłem ze wymiana listwy zgarniającej rozwiąże problem, lecz niestety problem jest ten sam...

Proszę o jakieś rady, sugestję, cokolwiek... Alfe już mam od trzech lat i zupełnie nie mam pomysłu o co chodzi... Dołączam zdjęcie na którym czerwonym kółkiem zaznaczyłem miejsce w którym uszczelka nie nachodzi na szybę... Przy klamce listwa ładnie nachodzi na szybę...

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20160806_122618.jpg
Wyświetleń:	105
Rozmiar:	69.7 KB
ID:	207344

Tutaj nie listwa jest problemem. Ona nie ma za zadanie całkiem szczelnie przylegać. Woda zawsze się dostaje do środka drzwi i producent to przewidział. Wewnątrz jest przyklejona pianka mająca na celu zatrzymywać wodę w profilu drzwi. Jeśli jest uszkodzona lub odklejona to woda spływa na dolną część tapicerki a potem do wnętrza auta. Należy zdjąć tapicerkę i sprawdzić szczelność tego elementu. Poza tym w drzwiach masz jeszcze odpływy, które możesz mieć zatkane. Ale one nie powodują raczej wlewania się wody do auta. Kupiłeś listwę całkiem niepotrzebnie a na forum już jest jeden temat, w którym dokładnie ten sam problem występuje w 145/146.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Mlody1982 Zobacz post
    Masz może gdzieś ori numery katalogowe do SW po lifcie ??
    Po FL są te same listwy co przed FL. Wszystko masz w internecie w EPER http://eper.fiatklubpolska.pl/navi?FORCED=TRUE

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Mlody1982 Zobacz post
    Panowie gdzie znaleźliście te listwy. Poszukuje tylnych do 156 SW lift

Mi się udało zakupić na allegro. Dość długo trwały poszukiwania ale w końcu udało mi się coś znależć. Koszt jeśli dobrze pamietam coś około 50 zł. Oczywiście nowa, nieużywana.

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Tutaj nie listwa jest problemem. Ona nie ma za zadanie całkiem szczelnie przylegać. Woda zawsze się dostaje do środka drzwi i producent to przewidział. Wewnątrz jest przyklejona pianka mająca na celu zatrzymywać wodę w profilu drzwi. Jeśli jest uszkodzona lub odklejona to woda spływa na dolną część tapicerki a potem do wnętrza auta. Należy zdjąć tapicerkę i sprawdzić szczelność tego elementu. Poza tym w drzwiach masz jeszcze odpływy, które możesz mieć zatkane. Ale one nie powodują raczej wlewania się wody do auta. Kupiłeś listwę całkiem niepotrzebnie a na forum już jest jeden temat, w którym dokładnie ten sam problem występuje w 145/146.
    Masz absolutną racje. Niestety mój problem był bardziej skomplikowany. Listwa w ogóle nie dolegała do szyby (była dość spora szpara pomiędzy listwą a szybą) bliżej słupka B. Od środka szyby idąc w stronę klamki było wszystko ok (na zdjęciu zaznaczyłem obszar na którym listwa nie dolega do szyby). Do dziś nie mam pojęcia co się tam stało, że była taka przerwa pomiędzy listwą a szybą. Tak jak wcześniej pisałem samochód nie brał udziału w żadnym zdarzeniu drogowym a gdy kupiłem samochód wszystko było ok.
    Po wymianie listwy było tak samo. Problem rozwiązałem regulując szynę szyby... tak by listwa bardziej dolegała do szyby... Oczywiście tak jak pisał kolega Belfer woda do środka się dostaje tylko kwestia tego by odpływała, oraz nie dostawała się do środka.

http://www.forum.alfaholicy.org/zala...806_122618.jpg