Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Temat: Duże zużycie płynu do spryskiwaczy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Najlepiej zamontować światła do jazdy dziennej, wówczas spryskiwacze reflektorów nie będą działać cały czas wraz ze spryskiwaczami szyby przedniej, a do tego oszczędzimy palniki ksenonowe.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Kilka uwag ode mnie.

Trójnik moze byc uszkodzony, tak sie moze stac np gdy zamarznie plyn. W razie czego montują trójnik od jakiegoś Land Rovera za 50zł, jest o tym na forum trzeba pogooglować.

Troche bąbelków może się zdarzyć - u mnie np tak się dzieje, a płyn starcza mi na miesiące.

Wg mojej obserwacji, choc nie robiłem testów porównawczych, w poprzednim JTDM z 2005r płyn zużywał się bardzo szybko - tydzien, dwa. Miałem wymieniany trójnik (zamarzł płyn I uszkodziło go, nie lały prawe spryskiwacze), I dalej zużywał się szybko a w obecnej TBI 2010 starcza jak pisałem na miesiące.

Tak więc podejżewam, że może np wersje po face lifting (albo po prostu od jakiegoś rocznika), mają zmienione działanie spryskiwaczy w Body Computerze (bo to o steruje przekaznikiem T17), i pryska krotko i zadko.

Jest na forum tez watek w ktorym dyskutowalismy rozwiazanie - min zalozenie przekaznika ze zwloka, albo takiego z krotkim dzialaniem. Byly linki do stron internetowych, i opisywane bylo jak to mozna podlaczyc. Przekazniki nie pasowaly zamiennie, trzeba bylo je podlaczyc na przedluzce z plaskimi konektorami 6.3mm zamiast przekaznika T17 w skrzynce bezpiecznikow w komorze silnika. generalnie 15 minut prostej roboty.

Przed robota, warto sprawdzic (np zarowka czy voltomierz) jak wyglada sterowanie przekaznika T17 w danym aucie, wpinajac sie w piny sterujace przekaznikiem, tak zeby dobrac wlasciwy typ przekaznika, ktory faktycznie bedzie dobrze dzialal przy tym sterowaniu jakie daje BC(np sprawdzic czy nie jest podawane napiecie impulsowo, jak dlugo itp). Wspominam o tym dlatego, ze ktos wpial jakis tam przekaznik czasowy i nie dzialalo to dokladnie jak sie spodziewalismy, gosciowi jednak i tak wlasnie takie dzialanie pasowalo i nie wyjasnialismy jak dokladnie wyglada sterowanie w jego aucie, i czy wyslali mu wlasciwa wersje przekaznika czasowego, czy cos pomylili.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.