Spuker1 możesz zamieścić zdjęcia sanek? Bardzo mnie ciekawi jak to wygląda w Twojej Alfie, bo zdaje się, całkiem inaczej niż w seryjnych.
Spuker1 możesz zamieścić zdjęcia sanek? Bardzo mnie ciekawi jak to wygląda w Twojej Alfie, bo zdaje się, całkiem inaczej niż w seryjnych.
No pewnie!
Jak tylko postawie samochod na koziolki, zrobie wam dobre zdjecie sytuacji.
Dobra to znowu ja. Wesolych Swiat!![]()
Nie mam zdjecia sanek od spodu ale mam inne ciekawe odkrycia. Wyjalem akumulator i jego tacke i sie okazalo, ze bolec ze slave clutch cylider'a (znowu nie wiem jak to sie nazywa po Polsku, przepraszam) wyszedl bokiem, calosc sie w tym uchwycie przesunela, zawleczka pekla i wypadla, przy pompowaniu pedalem sprzegla DOT tryskal jak z sikawki (dopoki caly nie wylecial) no i ogolnie calosc wyglada niespecjalnie przystepnie. Zamowilem nowy slave cylinder z nowa zawleczka, poskladam to, odpowietrze i zobaczymy. Zdjecia, w zalaczniku.
Ciekawsza sprawa to dzialanie lapy od sprzegla... poruszalem nia troche recznie i w tym momencie ja nie wyczuwam niczego zlego w jej dzialaniu. Nie jest zablokowana, normalnie da sie ja dopchnac i potem sama wraca dokladnie tam gdzie powinna... W tym momencie wyglada to tak ze z nowa pompka od sprzegla to bedzie normalnie dzialac... Mam tego filmik ale nie moge go tu wrzucic narazie z YouTube bo napisalem na forum za malo postow...
Jak znajde ochotnika do pomocy, podlacze akumulator i sprobuje przy wlaczonym silniku wrzucic pare biegow ruszajac recznie ta lapa od sprzegla.
Dzieki z gory!
Tomek
Ostatnio edytowane przez spuker1 ; 26-12-2016 o 12:24
Wybaczcie potrojny post, ale znalazlem ochotnika do pomocy i sie okazuje, ze sprzeglo wydaje sie dzialac tak jak powinno. Nic nie chrobocze, nic nie piszczy, przy wlaczonym silniku mozna normalnie wysprzeglic, wrzucic 1 bieg, zesprzeglic spowrotem, kola sie obracaja normalnie itp.
Wyglada zdecydowanie na to, ze jak wymienie slave cylinder i odpowietrze caly system, to moja 156 bedzie hulac...
Pytanie tylko co sie stalo ze sie zesr.... emmm.. zablokowalo na poczatku. Czy to wogole moze byc w jakiej kolwiek mierze sprawa ukladu hydraulicznego?
Na marginesie, to ze hak holowniczy byl w schowku w srodku i wychetane "okienko serwisowe" w dzwonie od sprzegla, moga byc poszlaka ze to nie pierwszy raz jak to sie stalo... W dodatku kiedy samochod mi sie wysypal na autostradzie i dzwonilem z kolesiem z pomocy drogowej do sprzedawcy, on sie upieral ze to na 100% ta pompka przy sprzegle, tak jakby wiedzial ze to to z jakiegos powodu...
Co sadzicie?
Hmm powiem tak. Na zdjęciu widać, że wysprzęglik był kombinowany (moim zdaniem ciekł) a to dlatego, że ma założony cybant (opaskę skręcaną) w miejscu gdzie normalnie nic nie ma.
Zrób tak: Wymień wysprzęglik (slave clut cylinder) a pompę (master clutch cylinder) zostaw w spokoju. Oczywiście oglądnij mocowanie wysprzęglika i zastosuj nowy seger zabezpieczajacy. Potem odpowietrzysz wysprzęglik i powinno wszystko hulać. Skrzyni nie demontuj bo z tego co opisałeś nie ma sensu.
Dokladnie mam taki plan, z tym ze zastanawiam sie dlaczego podczas jazdy nagle pedal od sprzegla zrobil sie twardy jak kamien w pozycji do gory... potem jak go wdusilem na sile (ale znowu nie az taka wielka sile, z tego co sobie przypominam) to oczywiscie pedal wszedl w podloge i tam zostal (bo wysprzeglik stwierdzil ze zrobi to co na zdjeciu).
Czy to wogole mozliwe zeby wadliwy wysprzeglik mogl spowodowac cos takiego? szczegolnie ze w srodku jak go obejzelismy to wygladal na ok, uszczelki byly cacy, sprzezynka byla cacy...
Mam przeczucie, ze to moglo byc wypadajace lozysko z docisku, ktore wdusilem spowrotem na miejsce... boje sie ze po prostu bede sobie jechal i stanie sie dokladnie to samo tylko ze teraz wysadze w powietrze nowy wysprzeglik albo inna czesc systemu hydraulicznego...
Jeszcze jedno pytanie tak aproposik: czy hydraulika hamulcow jest na tym samym obiegu/zbiorniczku co sprzeglo?
Dzieki i czekam na sugestie, bo ja jestem na to za glupi chyba![]()
Pozdrawiam!
Przyczyny Ci nie powiem bo bez demontażu skrzyni się nie dowiesz. Zbiorniczek jest wspólny dla hamulców i sprzęgła ale tam są 2 komory także awaria jednego nie powoduje awarii drugiego.
Wysłane z mojego SM-A500FU
Spoko, dzieki za pomoc.
Ogolnie jesli ktos zna jakikolwiek powod dla ktorego pedal od sprzegla mogl sie zablokowac w pozycji 'do gory' w wyniku usterki systemu hydraulicznego to niech pisze.
Jak rowniez, jezeli to jest wina wypadajacego lozyska z tarczy, jezeli ktos wie jak moge spowodowac zeby ono wypadlo na moim podjezdzie w warunkach "laboratoryjnych", tez bym byl bardzo wdzieczny. Bo nie mam zamiaru przy okazji testowania cudownie uzdrowionego sprzegla byc znowu scholowywany z autostrady![]()
No assistance masz na rok, korzystaj xD