Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Alfa 166 spadek temperatury w trasie

Super Moderator Quadrifoglio Verde Avatar marek230482
    Mieszka w
    Strzelin
    Auto
    166 3.0V6, gtv 2,0TS, brera V6

Domyślnie

Cytat Napisał hak64 Zobacz post
    Natomiast diesla trudno zagrzać na postoju, bo ma bardzo wydajny układ chodzenia
    Nie wiem skąd Ty tą teorię bierzesz bo układ chłodzenia w wielu dieslach jest identyczny jak w benzyniakach (np w moim bravo). Słaba wydajność cieplna diesli wywodzi się wprost z wykresu termodynamicznego diesla. Po prostu ma wysoką sprawność co powoduje małą emisję cieplną a dużą sprawność (stąd wysokie momenty). Uszkodzony termostat kazdy silnik za szybko wychłodzi i to wynika z wydajności termicznej chłodnic. A jest ona tak dobrana aby przewyższać wydajnością silnik.
    Rzecz w tym że diesel ma taką małą stratę cieplną że przy małym obciążeniu i niskich temp zew. to mocno przedmuchiwana nagrzewnica jest w stanie ostudzić diesla. W benzyniaku jest to niemożliwe.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Cytat Napisał marek230482 Zobacz post
    Nie wiem skąd Ty tą teorię
    Poniekąd sam sobie odpowiedziałeś. Wydajność cieplna diesla zasadniczo różni się od benzyniaka, stąd
    mocno przedmuchiwana nagrzewnica jest w stanie ostudzić diesla.
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

To nie pisz że różnice wynikają z budowy układu chłodzenia bo ten jest taki sam tylko z charakterystyki cieplnej silnika (układu termodynamicznego).

- - - Updated - - -

Wczoraj i dzisiaj zrobiłem sobie porównanie. Przy -10 odpaliłem benzyniaka i diesla. Oba z kliamtronikiem Po jakiś 20-30minutach (nie liczyłem) przychodzę do aut i w dieslu wentylator średnio chodzi, wskazówka temp nie ruszona. W benzynie wentylator na maksa, silnik 90 stopni, w aucie cieplutko
    Dzisiaj rano też miałem -10 więc odpaliłem pół godziny wcześniej przed wyjazdem diesla ale wyłaczyłem nawiewy w ogóle. Po tym czasie auto nagrzało się do jakiś 70 stopni. Wsiadłem, włączyłem nawiew na max., miją 3-4min i wskazówka spadła o kreskę Wyłączyłem nawiew na 0 i pojechałem. Po paru km temperatura zaczęła się podnosić. Włączyłem wentylator - zaczęła spadać jechałem delikatnie bo ślisko.
    Tak to jest niestety z dieslami.
    Niesprawny termostat nie utrzymałby w ogóle temperatury bez względu na wetylator i rodzaj silnika

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

To nie pisz że różnice wynikają z budowy układu chłodzenia bo ten jest taki sam tylko z charakterystyki cieplnej silnika
    Mareczku ale ja w pierwszym poście tego tematu napisałem "Ty masz diesla. Te silniki wolniej się nagrzewają, a na wolnych obrotach (postój) przy włączonym ogrzewaniu temperatura może nawet spadać (zwłaszcza w takie mrozy)". Po czym masz kolejny post "Owszem, jeśli chodzi o termostat. Natomiast jeśli w tym dieslu po odpaleniu silnika włączysz ogrzewanie na max i do tego na max nadmuch, to przy tych temperaturach możesz nie doczekać osiągnięcia normalnej dla silnika temperatury pracy. Dopiero pod obciążeniem, kiedy silnik dostaje większą dawkę paliwa temperatura będzie wzrastać. Dlatego u Ciebie w trakcie jazdy temperatura rośnie, a w benzyniaku spada". Na co Ty odpowiadasz "Chyba na odwrót...".
    Nie ma za co
    Ostatnio edytowane przez hak64 ; 09-01-2017 o 09:44
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Ok, dobra

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Nie wiem czy tylko ja widzą tu nieścisłość. Chcecie mi powiedzieć, że w dieslu rośnie temp podczas jazdy ze względu na zwiększoną dawkę paliwa a w benzynie nie. Tzn. co w benzynie podczas jazdy dawka paliwa nie jest zwiększona ? Ktoś tu chyba jeszcze po sylwestrze nie doszedł do siebie
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    Ktoś tu chyba jeszcze po sylwestrze nie doszedł do siebie
    Być może właśnie Ty. Jeździłem zarówno dieslami, jak i benzyniakami i zwykle jest tak jak napisałem: "w trakcie jazdy dieslem temperatura rośnie, a w benzyniaku spada" Powodem tego jest właśnie znacznie większa wydajność cieplna diesla podczas pracy pod obciążeniem. Benzyniak także bardziej "grzeje" pod obciążeniem, ale nieporównywalnie słabiej od diesla. Jeśli zatem masz w benzyniaku uszkodzony termostat (a o tym właśnie jest ten wątek), to podczas jazdy będziesz obserwował spadki temperatury, na postoju zaś temperatura będzie rosnąć.

Mieszka w
    Strzelin
    Auto

Domyślnie

Nie danus. W obu silnika dawka się zwiększa w jakiejś tam zależności. Ale chodzi o tą wydajność cieplną (a w zasadzie straty) że w benzynie nie ma znaczenia czy wolne czy nie, czy dmucha czy nie. Po prostu benzyniak tyle emituje ciepła że jak tylko ma sprawny termostat to momentalnie się zagrzewa i nic nie zbije mu temperatury. W dieslu straty cieplne są tak małe że przy mrozach na jałowym długo się nagrzewa a włączenie nawiewu potrafi w ogóle uniemożliwić nagrzanie. Tak samo w drodze. Przy spokojnej jeździe straty cieplne diesla są tak małe że włączenie ogrzewania potrafi zbić temperaturę silnika. Dopiero agresywniejsza jazda w miarę równoważy to,

- - - Updated - - -

Być może właśnie Ty. Jeździłem zarówno dieslami, jak i benzyniakami i zwykle jest tak jak napisałem: "w trakcie jazdy dieslem temperatura rośnie, a w benzyniaku spada" Powodem tego jest właśnie znacznie większa wydajność cieplna diesla podczas pracy pod obciążeniem. Benzyniak także bardziej "grzeje" pod obciążeniem, ale nieporównywalnie słabiej od diesla. Jeśli zatem masz w benzyniaku uszkodzony termostat (a o tym właśnie jest ten wątek), to podczas jazdy będziesz obserwował spadki temperatury, na postoju zaś temperatura będzie rosnąć.
    Nie no.... już myślałem że się w dyskusji zamotaliśmy ale jednak jesteśmy zgodni. Ale po tym co teraz piszesz to jednak się nie zgadzamy nie jest tak jak piszesz.

- - - Updated - - -

Benzyniak także bardziej "grzeje" pod obciążeniem, ale nieporównywalnie słabiej od diesla
    Nie prawda. Benzyniak w każdym stanie z tej samej dawki paliwa emituje więc ciepła do obiegu chłodzenia.

- - - Updated - - -

Jeśli zatem masz w benzyniaku uszkodzony termostat (a o tym właśnie jest ten wątek), to podczas jazdy będziesz obserwował spadki temperatury, na postoju zaś temperatura będzie rosnąć.
    W dieslu będzie dokładnie tak samo. Tyle tylko że wolniej będzie się nagrzewał od benzyny.

- - - Updated - - -

W przypadku autora nie ma to znaczenia czy ma diesla czy benzynę. Ma uszkodzony termostat.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto

Domyślnie

Napisał hak64
    Benzyniak także bardziej "grzeje" pod obciążeniem, ale nieporównywalnie słabiej od diesla
    Nie prawda. Benzyniak w każdym stanie z tej samej dawki paliwa emituje więc ciepła do obiegu chłodzenia.
    Tu raczej miałem na mysli przyrost temperatury. W dieslu jest on prawie niezauważalny na wolnych obrotach, dopiero pod obciązeniem wyraźnie szybciej się nagrzewa.
    Napisał hak64
    Jeśli zatem masz w benzyniaku uszkodzony termostat (a o tym właśnie jest ten wątek), to podczas jazdy będziesz obserwował spadki temperatury, na postoju zaś temperatura będzie rosnąć.
    W dieslu będzie dokładnie tak samo. Tyle tylko że wolniej będzie się nagrzewał od benzyny.
    To znowu Ty coś pokręcieś. Zgodziliśmy się w którymś tam momencie, że
    diesel ma taką małą stratę cieplną że przy małym obciążeniu i niskich temp zew. to mocno przedmuchiwana nagrzewnica jest w stanie ostudzić diesla.
    Dlatego w dieslu, w trakcie jazdy temperatura może rosnąć - jeśli wciśniesz gaz w podłogę i spadać jeśli jedziesz w tempie spacerowym.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 1999

Domyślnie

Przed alfą miałem BMW E39 525TDS i tam przy uszkodzonym termostacie temperatura podczas wolnej jazdy rosła a w trasie malała. To tak jak w benzyniaku a przecież to diesel. Po wymianie termostatu temperatura po przejechaniu kilku km wychodziła na 90 stopni i tak się cały czas utrzymywała. Mróz, ogrzewanie na całego wraz z dmuchawą na max nie powodowało nawet ciut spadku czy to na postoju czy podczas jazdy. No ale to też inna konstrukcja.