Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Dziwne dźwięki przy kręceniu kierownicą - ale w TBI

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

wymieniony zbiorniczek, przeplukany uklad, nowy olej, poki co ciagle pompa halasuje, moze minimalnie mniej, ale jakiejs specjalnej poprawy nie ma. pojezdze dzisiaj i zobocze, moze jeszcze sie cos musi odpowietrzyc.
    w ori zbiorniczu na dole bylo troche brudu, na sitku tez troche drobinek.
    obawiam sie jednak ze bede pompe musial wymienic.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Pozwole sobie na małą anegdote odnośnie pompy wspomagania:

W firmie mielismy 2 przypadki praktycznie jeden po drugim,jak pompy zaczeły wyc w oplach insygnia. Byl wtedy spory mróz. Aso dopiero po kilku dniach mogło sprowadzic pompy,a auta były potrzebne na juz.Mechanik serwisu polecił wypłukac układ i zalac płyn czerwony zamiast zielonego. W przypadku braku poprawy ,gwarancja i tak pozwlala na wymiane pompy. Objawy ustały i auta jezdziły jeszcze jakies kolejne pół roku bez problemów z pompa,potem zostały sprzedane.

Nie wiem ,czy jest to dobre rozwiazanie,ale podziałało.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 25-01-2017 o 14:37

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Czerwony (np. GI/E) jest na bazie syntetycznej, czyli teoretycznie lepszy olej.
    Gdzieś czytałem, że niezalecana jest zmiana z czerwonego na zielony (minerał), ale jak jest odwrotnie?
    Epsonix ma młody samochód, czerwony olej nie powinien wyrządzić niczego złego.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Pojeździj jeszcze. Dolej brak jak sie odpowietrzy. Jak to nie pomoże dolej ponad stan. A z wydaniem 1500zł na pompe jeszcze sie wstrzymaj.

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Czerwony (np. GI/E) jest na bazie syntetycznej, czyli teoretycznie lepszy olej.
    Gdzieś czytałem, że niezalecana jest zmiana z czerwonego na zielony (minerał), ale jak jest odwrotnie?
    Epsonix ma młody samochód, czerwony olej nie powinien wyrządzić niczego złego.
    Zielony nie jest mineralem.Jest na bazie syntetycznej tak podaje Petronas Tutela GI/R
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.

155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4,Byla
    164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Racja, mój błąd. Zasugerowałem się błędnymi informacjami na stronie sklepu.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Auto

Domyślnie

Pojeździłem wczoraj trochę, łącznie z 50km po mieście. Zero poprawy. Wymieniam pompę. Na szczęście znalazłem nówkę ori z wyprzedaży w ori opakowaniu na necie za 700zł i ją już zamówiłem. Okazuje się że u Litwinów za tą pompę chcą prawie 3500zł...
    Ta ktorą kupiłem to była tylko 1szt dostępna, jakby ktoś potrzebował to na necie wyskakują nowe Bosche (choc wyglądają jak ori ZFy) za 885zł, tyle że trzeba zwrócić starą pompę, I tez jakieś tam jeszcze jakieś inne firmy też coś ok tych pieniędzy (900+). Takie same Bosche ale bez zwrotu starej pompy to coś ok 2.5tys.

Dam znać jak już wymienię pompę.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar taczka464
    Mieszka w
    Ł
    Auto
    AR 159 1.9 8v + chip była , AR 159 TBI TI jest, Crosswagon + chip jest

Domyślnie

Ciężko mi uwierzyć że pompa padła po takim przebiegu. Jeden wymieniał w TBI i to pomogło. Sztuka sztuce nie równa jak widać.

Auto

Domyślnie

jak w kazdym aucie sa typowe usterki typu klapy wirowe w 1.9jtdm,a sa tez takie ktore dotykaja pojedyncze egzemplarze. w moim jtdm przy 50tys zatarla sie pompa wody, zerwala pasek itp. pompa common rail ciekla. na forum nie słychać o takich, a mi akurat sie przydazyly. z drugiej strony nawet typowe usterki nie dotykaja wszystkich, u kumpla w jtdm skrzynia nie halasuje i chodzi jak zegarek mimo ze auto ma 11 lat, 200tys przebiegu i nigdy niewymieniany olej olej w skrzyni, nigdy tez nie dolewal extra 0.5l ani żadnych dodatków jakie na forum sie zaleca.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 27-01-2017 o 13:50

Auto

Domyślnie

Jestem po wymianie pompy, nowa założona 51879792 (nowszy typ, aktualny wg epera oryginalnie była 51829970) - udało mi się ją kupić na allegro za 700zł na fakturę w pudełku ori itp - podobno leżak magazynowy odkupiony z ASO (nowa u Litwinów prawie 3500zł!).
    Ze starej pompy był drobny wyciek.

Po założeniu nowej jest prawie dobrze ale nie idealnie:
    1.Zniknął całkowicie ten najgłośniejszy hałas kiedy dokręcałem kierownicę na max - teraz jest totalna cisza.
    2.Wspomaganie pracuje wyraźnie wydajniej - teraz kierownica kręci się super płynnie i dość lekko.
    3.na jakiś ciasnych rondach nie ma uczucia jakby gumowania
    4.Niestety, na wolnych obrotach troche pompę słychać - takie brzęczenie, nie za głośne, ale jednak. Jak tylko kręcę kierownicą albo dodam choćby minimalnie gazu (powiedzmy 900obr) to cichnie.

Dopiero przejechałem autem ok 8km od wymiany, mam nadzieję że to brzęczenie może jeszcze zniknie (nie wiem czy nie jest teraz mniejsze po przejażdżce, więc albo coś się odpowietrzyło troche, albo inaczej zachowuje się jak silnik się zagrzeje).

Pytanie jeszcze, może ktoś wie. Czy w układzie gdzieś np w maglownicy albo na wężu do niej (np pod tą aluminiową osłoną) jest jakiś jeszcze zaworek ograniczający ciśnienie/regulator ciśnienia - jeśli tak to może coś z nim jeszcze jest nie tak i warto byłoby go wymienić?

I drugie pytanie. Pompa wyglądała jak nowa, ale było w niej troche oleju - wyglądał jak zielony. Zastanawiam się czy nowa tak powinna mieć, czy może np tą pompę ktoś w serwisie wymieniał (np zdjęli z nowego auta bo buczała), albo używał na podmianę? Wolałbym troche nabrać pewności że pompa jest faktycznie 100% sprawną nówką, a jednak przy zakupie z allegro za 1/5 ceny zawsze jest jakieś ryzyko.