Któryś konkretnie od Viakena polecasz? Trochę tego jest na stronie
Któryś konkretnie od Viakena polecasz? Trochę tego jest na stronie
https://www.viaken.pl/pl/diagnoza-fi...tyku-obd2.html
Ja mam ten i do kompletu jeszcze elma na bluetooth.
Nie wypowiadam się na temat stanu egzemplarza w stosunku do ceny![]()
Co do drzwi w takim razie musisz zdjąć boczek i zobaczyć co się tam narobiło. Nie jest to jakaś szczególnie trudna operacja,więc sam sobie poradzisz. Na pewno musisz to ogarnąć. Pianka między drzwiami a błotnikiem?? W swojej przed fl nie mam czegoś takiego a jest wszystko git. Spróbuj wyregulować drzwi na zawiasach,powinno pomóc.
Co do temperatury,podłącz komputer i zobacz jaką temperaturę pokazuje na ciepłym silniku. Jeśli będzie pokazywał -+ temp ok to albo wina licznika lub gdzieś znika sygnał z czujnika do licznika,jeśli będzie pokazywać na kompie 0 czy tam 50 to wtedy czujnik do wymiany-koniecznie musisz to zrobić,żebyś przypadkiem silnika nie przegrzał.
Jeśli słabo odpala na ciepłym i zimnym silniku to może być cofanie paliwa/zapowietrzanie lub trzeba zrobić korektę kątu wyprzedzania zapłonu.
Co do kabla koledzy już Ci podpowiedzieli.
Ułamany zaczep przycisku, możesz spróbować kupić sam przycisk(raczej ciężko) lub kupić cały przełącznik.
Ok. Dziękuję bardzo za obszerne info. Interfejs zamawiam. Sprawdzę temperaturę, którą komp pokazuje (najlepiej skorzystać z FES?).
Z tego co sprawdzałem na postoju to wentylator załącza się na postoju co jakiś czas, więc mam nadzieję, że nie przegrzeję. Tak czy inaczej na razie jeszcze tym autem nie jeżdżę, bo muszę ogarnąć te tematy.
Skoro załącza się wentylator to odczytuje prawidłową temperaturę. Czyli musisz skupić się gdzie może tracić info z czujnika do licznika-być może będziesz musiał kupić drugi licznik.
Czujnik na desce i do kompa to nie ten sam czujnik raczej.
Właśnie nie wiem jak jest w Alfie, bo to zależy od auta, ale w niektórych autach są np. dwa różne. Jeden na zegary, a drugi do ECU.
Jak przyjdzie interfejs to zobaczymy co w trawie piszczy. Dodam screeny i coś może się wyjaśni.
Ostatnio edytowane przez eRd ; 16-03-2017 o 21:05 Powód: Drobne poprawki
Dzisiaj udało mi się podpiąć alfę pod elm327 od Viakena. Niestety jedyny moduł z którym mogłem się połączyć to silnik. Był jeden błąd o braku sygnału z czujnika temperatury, ale nieaktywny (tzn. Kiedyś wystąpił, się aktualnie nie występuje). Niestety z innymi modułami nie potrafiłem się połączyć, mimo przełączania na kablu tego czarnego przełącznika. Korzystałem z MES 3.1, próbowałem zmieniać w opcjach programu typ interfejsu na elm327, ale nic to nie dawało.
Temperaturę silnika widział bez problemu, ale wskazówka na blacie jest nadal na dole, więc to chyba wina zegarów albo wiązki.