Strona 2 z 17 PierwszyPierwszy 123456789101112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 161

Temat: Porównanie Alfa 159 1.75 TBi vs. 2.2 JTS

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

TBi z kolei przyspiesza poniżej 8 sekund i to już względem JTS jest odczuwalne.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał makarov Zobacz post
    2,2 JTS do 100 km/h - 9 sekund, 2,0 JTDM - 8,8 sek - "konia z rzędem" temu, kto jest w stanie, w normalnych warunkach, odczuć te różnicę.
    Odczujesz za to różnicę, gdy będziesz jechał normalnie, bo JTD przyspiesza bez ociągania od 1800 obrotów i nie trzeba wachlować biegami. Po drugie - w JTD szybko zrobisz sobie moc rzędu 190 KM i moment 400 Nm i wtedy JTS po prostu nie nadąży za tym autem. Pomijam różnice w kosztach obsługi - o ile normalnie serwisowany JTDm nie sprawia większych problemów, to w JTS są pewne przypadłości, które szybko wyczyszczą portfel.
    Tak samo porównując JTS do TBI (najsensowniejsza benzynówka do 159) trudno znaleźć jakieś plusy JTS-a.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

makarov
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Tomek_KRK Zobacz post
    Po drugie - w JTD szybko zrobisz sobie moc rzędu 190 KM i moment 400 Nm i wtedy JTS po prostu nie nadąży za tym autem.
    Mowa była, jak mi się wydawało, o osiągach fabrycznych i do nich się odniosłem.

Jeśli chodzi o "wachlowanie biegami", to wydaje mi się, że to diesle są, na decydowanie przegranej pozycji - jeździłem wieloma dieslami, (tym 2,0 JTDM, akurat nie) i to, dlaczego nigdy nie kupię sobie diesla, to właśnie "wachlowanie" biegami.

Tam gdzie benzynka rozpędza się jak elektryczny silnik, to diesel właśnie przestaje.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

2,2 JTS do 100 km/h - 9 sekund, 2,0 JTDM - 8,8 sek - "konia z rzędem" temu, kto jest w stanie, w normalnych warunkach, odczuć te różnicę.
    Ale kto używa przyspieszenia od zera do setki w praktyce?

Bardziej istotne dla normalnego użytkownika jest elastyczność, czyli sekundy w przyspieszeniu 60-100, 80-120, 80-140 bo takich zakresów się używa w codziennym życiu. I myślę, że w tej kategorii 2.0 JTDm kształtuje się o wiele lepiej.
    Demokracja jest zdobywaniem wolności dla siebie kosztem wolności innych, podstawianiem jednej normy przymusowej, na miejsce drugiej.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Jeśli się przesiądziesz do 2,2 z 2.0 JTDM, będziesz miał wrażenie holowania przyczepy
    Sedan JTS ma zdaje się też 8,8 s
    Belferowi chodziło o wrażenie jazdy dieslem - większy moment obrotowy dzięki turbo powoduje efekt wbijania w fotel od niskich obrotów. W JTS-ie też to występuje, ale dopiero powyżej 4000 rpm.
    Cytat Napisał Fawkes Zobacz post
    Przyspieszać można w JTS DOPIERO OD 3500 OBROTÓW??? W żadnym silniku czegoś takiego nie widziałem Zmiana biegów przy tych obrotach to normalka ale przyspieszanie? To przy ilu zmieniać biegi - 5500?
    Nie nie, bez przesady. JTS-em jeździsz jak normalną wolnossącą benzynówką. Gdy rozpędzam się spokojnie to dojeżdżam do 3000 rpm i zmieniam bieg. Silnik pracuje miękko i się nie męczy. Ale jeśli chcesz jechać dynamicznie to "jedziesz" do czerwonego, JTS naprawdę chętnie się wkręca do samego końca.
    Zależy jak dużo oczekujesz od auta.

Podam przykład, ostatnio jechałem w trasę z kolegami. Zapakowany bagażnik (głównie walizki z ubraniami) oraz 280 kg żywej wagi w środku. No i szału jeśli chodzi o dynamikę nie było. Jak jadę sam to jeszcze nie jest tak źle.

- - - Updated - - -

to w JTS są pewne przypadłości, które szybko wyczyszczą portfel.
    Co masz na myśli?
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

Odczujesz za to różnicę, gdy będziesz jechał normalnie, bo JTD przyspiesza bez ociągania od 1800 obrotów i nie trzeba wachlować biegami. Po drugie - w JTD szybko zrobisz sobie moc rzędu 190 KM i moment 400 Nm i wtedy JTS po prostu nie nadąży za tym autem. Pomijam różnice w kosztach obsługi - o ile normalnie serwisowany JTDm nie sprawia większych problemów, to w JTS są pewne przypadłości, które szybko wyczyszczą portfel.
    Tak samo porównując JTS do TBI (najsensowniejsza benzynówka do 159) trudno znaleźć jakieś plusy JTS-a.
    A jakie to przypadłości?
    Bo słyszałem tylko o tym że trzeba pilnować łańcucha i go wymienić co jakiś czas + elektrozawory itd.

- - - Updated - - -

Mowa była, jak mi się wydawało, o osiągach fabrycznych i do nich się odniosłem.

Jeśli chodzi o "wachlowanie biegami", to wydaje mi się, że to diesle są, na decydowanie przegranej pozycji - jeździłem wieloma dieslami, (tym 2,0 JTDM, akurat nie) i to, dlaczego nigdy nie kupię sobie diesla, to właśnie "wachlowanie" biegami.

Tam gdzie benzynka rozpędza się jak elektryczny silnik, to diesel właśnie przestaje.
    Dokładnie, mam takie same odczucia...w Dieslu bez przerwy trzeba mieszać biegami!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Ale kto używa przyspieszenia od zera do setki w praktyce?

Bardziej istotne dla normalnego użytkownika jest elastyczność, czyli sekundy w przyspieszeniu 60-100, 80-120, 80-140 bo takich zakresów się używa w codziennym życiu. I myślę, że w tej kategorii 2.0 JTDm kształtuje się o wiele lepiej.
    Przyspiesza spoko. Ale brzmi paskudnie..no i biegi sa krótkie - np. mam jade 80km/h na 4 biegu mam jakieś 2500 obrotów, wciskam gaz, mam 110 km/h w kilka sekund, ale obrotomierz mi sie kończy (pod 4000) i MUSZĘ (nie chcę) zmienić bieg!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Belferowi chodziło o wrażenie jazdy dieslem - większy moment obrotowy dzięki turbo powoduje efekt wbijania w fotel od niskich obrotów. W JTS-ie też to występuje, ale dopiero powyżej 4000 rpm.

Nie nie, bez przesady. JTS-em jeździsz jak normalną wolnossącą benzynówką. Gdy rozpędzam się spokojnie to dojeżdżam do 3000 rpm i zmieniam bieg. Silnik pracuje miękko i się nie męczy. Ale jeśli chcesz jechać dynamicznie to "jedziesz" do czerwonego, JTS naprawdę chętnie się wkręca do samego końca.
    Zależy jak dużo oczekujesz od auta.

Podam przykład, ostatnio jechałem w trasę z kolegami. Zapakowany bagażnik (głównie walizki z ubraniami) oraz 280 kg żywej wagi w środku. No i szału jeśli chodzi o dynamikę nie było. Jak jadę sam to jeszcze nie jest tak źle.
    No własnie brakuje mi w dieslu tego efektu nie męczenia się silnika. Jak jade spokojnie to muszę wachlować biegami co kilka-kilkanascie sekund w normalnym ruchu, a jak jade dynamicznie to az boli dźwiek tego silnika, bo przy 35000 brmzi jakby umierał.

Oczekuję że będzie chetny do pracy, brzmiał duzo lepiej jak diesel, Był a miarę szybki. 2.0 JTDM jest spoko pod tym względem naprawdę.
    Jak pisałem wczęsniej miałem 2.0 140 KM 192 Nm i było spoko...pomimo że auto to był tzw. mały SUV - Nissan X-trail. 12 s do setki wg producenta i pomimo ząładowania 4 osób plus bagaży po sufit w bagażniku dawała rade naprawdę...moze nie jak osobowka ale 180 km/h na Autobahnie pociagnał przez 600 km trasy.

Zastanawiam się tez poważnie nad TBI ale nie znoszę tego efektu turbinowego w dieslu i nie chce się znowu w to wpakować..poza tym wolałbym mozliwie najtrwalszy i najprostszy silnik. Bo wkurza mnie to ciagłe specjalne traktowanie diesla, który ma wymagania co do paliwa, DPf, oczekiwania na zgaszenie silnika itp.

Ogólnie auta zawsze serwisuje w ASO ( no chyba że czegoś nie umieją zrobić ;-) ) i chcę by auto możliwie jak najdłużej chodziło jak nowe. Wymieniam wszystkie filtry i wszystkie płyny 2 razy w roku i przed każda trasą. Do tego 2 razy w roku pełen duzy przegląd i na bieżąco wszelkie wymiany, naprawy. Mój 2.0 jest w super stanie..ale wkurza mnie ten diesel. No i wiem ze z czasem zacznie się sypać EGR DPF itd. a nie wywale ekologii bo jeżdże po Europie a tam tego pilnuja.

makarov
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Racja, nie zauważyłem, że to dane Sportwagena.

Cytat Napisał pushq Zobacz post
    Znalazłem tylko dla 2,2 JTS, jak ktoś ma do 2,0 JTDM, to niech wrzuci
    80-100 km/h (IV bieg): 4,1 s, 100-120 km/h (V bieg): 8,2 s

Użytkownik Rowerzysta Avatar szymonjot
    Mieszka w
    Warszawa/Opole
    Auto
    159 TBI Ti

Domyślnie

Myślę, że wszystkie Twoje zagwozdki zostaną rozwiane, jak przejedziesz się jednym i drugim i zobaczysz, jakie będą różnice .

Użytkownik Świeżak Avatar Fawkes
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    BYŁA: Alfa Romeo 2.0 JTDm 170 KM Sport Plus; JEST: Alfa Romeo 159 1750 TBi Sport Plus

Domyślnie

A co lepsze? Selespeed w JTS czy skrzynia manualna (niesławna M32) w 1.75TBi?
    Powiem szczerze ze zawsze lubiłem automaty z opcją ręcznej zmian biegów.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Znalazłem tylko dla 2,2 JTS, jak ktoś ma do 2,0 JTDM, to niech wrzuci
    80-100 km/h (IV bieg): 4,1 s, 100-120 km/h (V bieg): 8,2 s
    Proszę
    http://www.zeperfs.com/en/duel2586-3031.htm

http://www.zeperfs.com/en
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10