Dziękuję za pomoc. Każda opinia jest dla mnie cenna
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Dziękuję za pomoc. Każda opinia jest dla mnie cenna
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
"w kombi jeżdżą zombi" cytując Szczepana Twardocha.
"W kombie jeżdżą zombie.
[notranslate]Alfa[/notranslate] jest sportwagon i wozi się w niej wino albo narty, albo piękne kobiety i w ogóle wiedzie się sportowy i elegancki tryb życia, jak również wygląda stylowo, w granicach budżetu. Bo jednak bardziej stylowo wygląda się w maserati, nie przeczę. Tudzież w ferrari california z otwartym dachem".
- - - Updated - - -
Dokładnie, ze skrzyniami jest więcej zamieszania niż wynikałoby tylko z mocy. Sprzęgło/dwumasa według mojej wiedzy takie samo.
Niestety dodałbym do tego problemy z przycieraniem się dołu silnika jeśli jeździ się na rzadkie wymiany oleju co 35-40 kkm i bagatelizuje komunikat o niskim ciśnieniu oleju wynikający ze zużycia uszczelki pod pompą oleju (to jest dużo częstsze w Insigniach, bo - w skrócie – tam komunikat ma większą tolerancję i rzadziej się pojawia mimo braku ciśnienia). Silniki 2.0 cdti w Oplach konstrukcyjnie są takie same, ale pochodzą z różnych fabryk (były produkowane już po rozwodzie opla z fiatem) i różnią się osprzętem. Ale słupek o ile mi wiadomo jest ten sam.
Dodam od siebie, że jeśli dla kogoś różnica 1-2 litra w spalaniu ma znaczenie to nie powinien szukać 159.
Moje zdanie po przesiadce do automatu jest takie, że AR 159 1.9 JTDm z qtronic po lekkim chipie jest idealnym samochodem dla kogoś kto chce wyglądać stylowo, w granicach budżetu. Po usunięciu klap wirowych i EGR motor powinien być bezawaryjny, japońska skrzynia jest długo bezobsługowa, a przyjemność z jazdy automatem w dieslu bez porównania do (nie)przyjemności M32 i innych diesli manuali. Manual ma sens tylko w benzynie.
Idealny egzemplarz będzie z końca produkcji, z xenonami i z czujnikami parkowania przód + tył. Kolor nie będzie srebrny, a przebieg poniżej 150000 km. Sprawdziłem na mobile i nie wiem czy znajdzie się więcej niż 5 sztuk.
Ostatnio edytowane przez jahu ; 02-06-2017 o 11:22
faktycznie, zapomnialem o tych problemach z uszczelka smoka a przez to smarowaniem w 2.0. jesli ktos za wczasu ja wymieni a do tego jest wyczulony na kontrolke oleju a nie jezdzi dalej jakby nigdy nic, to nic sie nie stanie.
ostatnie 1.9 z 2009/10 r to juz chyba tylko szly z qtronikiem, ale malo tego na rynku. chyba nie bylo juz tez wersji po 2 lifcie z tym silnikiem, tylko 2.0 z diesli.
1.9 ma dobra opinie ale jest kilka spraw do zrobienia (klapy wirowe, m32 jesli manual, wielu ma problemy z zapalaniem - zmienic i tunera dawki startowe paliwa, egr do wywalenia), w 2.0 mam wrazenie jest znacznie lepiej, nie kojaze wpisow zeby ludzie mieli chocby problemy z rozruchem czy egrem.
Typowe usterki 2.0jtdm, uszczelka smoka i obudowa chłodnicy egr. SW jak SW, co komu pasuje. Spalanie średnio mieszane 7l. No i tyle. 5 lat użytkowania 150 tyś zrobione. Usterki powyżej plus dwumas ze sprzegłem-tu trzeba uważać bo brak zamienników. Klocki tarcze małe brembo.