Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Temat: Zatrzęsło przy zapalaniu? Dwumas ?

przemo27
    Gość

Domyślnie

W jakim stanie są poduszki silnika? Ja wymieniłem poduchy silnika i skrzyni + drążek reakcyjny ( ten wymieniony został wcześniej i po jego wymianie na nowy dalej trzepało po rozruchu na zimnym) Obecnie silnik startuje bez problemu ( przy 3 spalonych świecach również startował ) trzęsienie i telepanie silnikiem było podczas ruszania z miejsca . Przez moment dostawał dziwnych wibracji a obroty mocno spadały , coś jak zbyt wczesny zapłon na którymś cylindrze. Po zagrzaniu silnika efekt już nie występował , dopiero po ostygnięciu (3h-5h) i ponownym rozruchu.

rycerz82
    Gość

Domyślnie

U mnie bywa podobnie, jeśli się to zdarza to tylko rano. Patrząc na obrotomierz widzę że chyba pali na 3 tłoki bo obroty nie równe, dzieje się tak przez mx 5sek, później drgania ustają. Na mój rozum jakby coś było z dwumasem to obroty byłyby OK ponieważ silnik pracowałby OK, tylko z tłumieniem drgań przed 2mas byłoby coś nie tak. Ostrzegam przed taką przygodą z odpalaniem przy otwartych drzwiach, jejku jejku mało mi drzwi nie urwało

sciesill
    Gość

Domyślnie

Rownie dobrze moze to byc walnieta ktoras z poduszek silnika .

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Ostatnio wymieniałem 3 poduszki w tym samochodzie, tak więc wydaje mi się, że więcej chyba nie ma Coś mi się wydaje, że będę musiał sprawdzić te świece...:/ No chyba, że ma ktoś jakiś inny pomysł...

Reason
    Gość

Domyślnie

I jak tam walka na froncie? coś sprawdzałeś wiecej? Moze ktos inny ma jakies pomysly jeszcze od czego to moze byc?

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Reason w poniedziałek podskoczę do mechanika i porozmawiam. Na pewno nie poduszki, bo wymieniałem wszystkie pół roku temu. Gdybyś coś wiedział to pisz w temacie lub na pw, bo widzę, że będzie to ciężki orzech do zgryzienia:/

Dzisiaj w innym temacie Maciek 156 napisał:

"Ale główną przyczyną szarpania jest niepalenie któregoś cylindra, czyli
    -brak sprężania (zawory nieszczelne)
    -lejący wtryskiwacz"

Zasugeruję to mechanikowi, może to będzie to.

Gdyby ktoś miał podobny problem i go rozwiązał bardzo proszę o podanie przyczyny.

Reason
    Gość

Domyślnie

No mi dzis jeszcce cos zaczela bela sie buntowac powyzej 3 tys obrotow;/ wyraznie jakby oslabla. moze to przeplywowka? slyszzalem ze problemy przy odpalaniu zwlascza na cieplym moze powodowac czujnik polozenia walu..

Paweł24
    Gość

Domyślnie

Witam. Odświeżam temat, bo poradziłem sobie z problemem. Nie wiem czy chwilowo czy nie, ale ostre trzęsienie silnikiem przy zapalaniu ustało.

Na początek w warsztacie polecili mi wymienić akumulator i czujnik wału korbowego. Zacząłem od akumulatora. Pożyczyłem nówkę, wsadziłem, rozgrzałem samochód do 90 stopni i... odpaliłem. Problemu nie ma O dziwo nic nie trzęsie, nie rzuca, wszystko jest tak jak być powinno. Przeprowadziłem taką próbę kilka razy, bo sam nie mogłem uwierzyć, że rozwiązanie może być tak błahe.

Jeśli się coś zmieni, a mam ogromną nadzieję, że nie, to dam znać.

Na koniec moje pytanie, bo nadal nie mogę uwierzyć Jest to możliwe żeby wskutek padającego akumulatora przy zapalaniu rozgrzanego samochodu rzucało silnikiem ????

ideally
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Paweł24 Zobacz post
    Witam. Odświeżam temat, bo poradziłem sobie z problemem. Nie wiem czy chwilowo czy nie, ale ostre trzęsienie silnikiem przy zapalaniu ustało.

Na początek w warsztacie polecili mi wymienić akumulator i czujnik wału korbowego. Zacząłem od akumulatora. Pożyczyłem nówkę, wsadziłem, rozgrzałem samochód do 90 stopni i... odpaliłem. Problemu nie ma O dziwo nic nie trzęsie, nie rzuca, wszystko jest tak jak być powinno. Przeprowadziłem taką próbę kilka razy, bo sam nie mogłem uwierzyć, że rozwiązanie może być tak błahe.

Jeśli się coś zmieni, a mam ogromną nadzieję, że nie, to dam znać.

Na koniec moje pytanie, bo nadal nie mogę uwierzyć Jest to możliwe żeby wskutek padającego akumulatora przy zapalaniu rozgrzanego samochodu rzucało silnikiem ????
    Witam, mi przydarzyło się to samo dokładnie raz. Trzęsienie przez parę sekund i koniec, auto normalnie jeździ. Akumulator mam nowy. Obstawiacie na czujnik wału k.?

Vosch
    Gość

Domyślnie

kupilem autko od " Paweł24 "... problem jest dalej ...dodam tylko ze w Italauto wymienili mi ( po kupnie auta ) czujnik walu korbowego ...a w postach wczesniej wyraznie pisze ze czujnik zostal wymieniony za kadencji Pawla.....nie wiem co mam o tym myslec..
    Nie wiem tez co mam zorbic, zalozylem temat
    http://www.forum.alfaholicy.org/147_...na_dworze.html

i napisaliscie co mzoe byc przyczyna....ale po odswiezeniu starych postow Pawla na forum zglupialem....faktycznie to pompa wtryskowa??? , pomozcie