Teraz mi zaswitalo i przypomniałem sobie ze kiedyś zdarzyło się tak ze przyszedłem do samochodu była minusowa temperatura przekrecilem stacyjke do swiatelek i nawiew chodził a jak odpaliłem przestał działać dopiero po czasie
Teraz mi zaswitalo i przypomniałem sobie ze kiedyś zdarzyło się tak ze przyszedłem do samochodu była minusowa temperatura przekrecilem stacyjke do swiatelek i nawiew chodził a jak odpaliłem przestał działać dopiero po czasie
Rozwiązanie mało przyjemne odpalenie samochodu otwarcie okien po 3 min nawiew chodzi a po 5 przerzuca na gaz:d o co chodzi?
-5 na podwórku
Witam,
podłączę się po temat , Alfa 147 JTD ale problem ten sam. Dzisiaj przy -12,5*C samochód odpalił bez problemu ale nie działał mi nawiew. Ustawiałem prędkość od 0 na max i nie było słychać wentylatora nawiewu. w czasie jazdy zaczęło powoli płynąć powietrze na szyby a po chwili ruszył normalnie. Co to mogło być , mogły zamarznąć klapy nawiewu i jest tam jakieś uzależnienie uruchomienia wentylatora. Szyby też zamarzły i nie dały się otworzyć.
Pozdrawiam ciepło
Panowie przecież nawiew nie działa póki temperatura płynu w silniku nie osiągnie 50 stopni. Tak jest w 156 i 166. Dzięki temu szybciej się nagrzewa silnik i szybciej zacznie lecieć ciepłe powierze, bo po co dmuchać mrozem na zamarzniętą szybe?
Wysłane z mojego CAM-L21 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowane przez viader ; 06-02-2018 o 13:43
Bzdura.
Wydymione samsungiem.
Pewnie ze bzdura! sprawdzalem u siebie na auto (bo na innych idzie u mnie od razu) i chodzi to jak chce, raz idzie przy 10stopniach na silniku, a raz przy 30 nie ma reguly (mierzone FES'em), jedynie moge sie zgodzic z "teoria 50st" jak ustawi sie nawiew na szyby max - do konca w prawo w tedy ustawienia auto,1,2,3 oraz pokredko temp nie reaguja i nawiew zalacza przy ok 50st. - chociaz dzis rano to sprawdzilem i wlaczyl sie po 2 minutach jazdy a 50st jeszcze nie bylo czyli BZDURA!
ja mam teorie nie wiem czy sluszna - przy wlaczniku swiatel awaryjnych po lewej jest mala kratka a pod nia czujnik temperatury wewnetrznej i on ma chyba zwiazek ze swirowaniem nawiewu, u mnie to az tak nie daje w dupe bo poprostu z rana wlacze nawiew na 3 lub 4 i idzie
moja teorie mozna latwo sprawdzic rano na mrozach wejsc do auta np. z suszarka dmuchnac w ten czujnik i zobaczyc co sie stanie...
Ostatnio edytowane przez przemo832 ; 07-02-2018 o 10:33
Ale nawiew działał mi na 100% przy mrozach. Dzisiaj - 7,5*C i ruszył mi po przejechaniu pół kilometra. Jak mam przymrożone szyby to mam czekać aż temperatura silnika osiągnie 50*C ? To może trochę potrwać , a nie mogę stać z uruchomionym silnikiem powyżej 1 minuty.
Dzieje się to przy ręcznym ustawieniu obrotów wentylatora. Później jak ruszy to wszystko działa dobrze w automacie i to przy niższej temperaturze niż 50*C.
Ostatnio edytowane przez izych ; 07-02-2018 o 05:47
W instrukcji jest wyraźnie napisane:
U mnie też jest tak iż wentylator załącza dopiero dmuchanie mocne (nie najmocniejsze) dopiero po pewnym czasie od włączenia silnika. Jak jadę powoli to trwa to dłużej a jak szybko to szybciej. Czasem załącza od razu dmuchawę lecz prawdopodobnie wynika to z tego iż na zewnątrz jest cieplej niż w środkuUWAGA Jeżeli silnik nie jest wystarczająco
rozgrzany, układ nie włącza natychmiast
zaprogramowanej prędkości
wentylatora, aby ograniczyç dopływ do
wnętrza samochodu powietrza niewystarczająco
ciepłego do odszronienia
szyb.![]()
Dubel
Ostatnio edytowane przez jaboleq ; 07-02-2018 o 10:45
Nieco odbiegając od temtu. Czy ma ktoś sprawdzone środki do czyszczenia nawiewow które nie zniszczyły jakże rozbudowanej elektroniki 156-tki ?
Bo nieprzyjemnie daje mi z nawiewow kiedy strumień powietrza jest skierowany na szybę. Daje mokrą skarpeta.
Wystarczy skierować powietrze na nogi lub twarz i już nic nie czuć.