Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: [Veloce] Nagrzewanie się silnika

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

Cytat Napisał anAlfaBeta Zobacz post
    W następnej generacji temperatura (jakaś, kto wie czy to woda czy olej) silnika będzie wyrażona w emoji, buzia uśmiechnięta buzia smutna. Wtedy na forach będzie płacz że powinni dać jeszcze buzię taką trochę neutralną, szarą, polską, bo przecież nie zawsze jest radość albo smutek tylko...

Forum * Alfa Romeo * Alfetta/Castello * [Alfetta] Moja buzia się uśmiecha dopiero po 13,5km, czy dzwonić do ASO?
    Coś podobnego masz w Subaru. Jest jedna lampka. Nie pali się - przepalona dioda lub za zimny olej Pali się można naku...

Swoją drogą ja bym był nawet za dokupowaniem nowych funkcji. Coś jak DLC w grach. Zostawiałbym im worki pieniędzy żeby odblokowywać temperaturę, czas trybu B, wyłączenie składania lusterek itp.

Dla ascetów na 9 calowym ekranie wersja bieda z zegarem i logiem Alfa Romeo
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

To przenieś się do grupy VW, tam już masz DLC - musisz dokupić kod do radia żeby włączyć funkcje.
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była

Użytkownik Znawca Avatar azar
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Giulia Veloce, Giulietta 1.4

Domyślnie

W Giulii to samo Jak jeszcze nie było wiadomo co mojemu radiu dolega że nie mogłem korzystać z zestawu głośnomówiącego to fiat powiedział, że może mi dać nowe ale trzeba będzie zapłacić za kod do jego aktywacji (nie pamiętam ale chyba coś 100eur). Po ostrej gównoburzy dopiero zaczęli badać sprawę i zalecili wgrać jakieś aktualizacje. Zaczęło normalnie działać. Bez opłat. No także ten
    Własne: 147->146->156->159->159->Giulietta->Giulia Super->Giulia Veloce
    Jaram się, że jeździłem 147 GTA, 156 GTA, Brera Ti, 159 SW Ti, Mito Veloce, Giulietta Veloce, 4C
    Jaram się, że siedziałem: Prototyp 8C

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Giulietta 1.4 TB (+LPG) '12, Lancer 1.8LPG 143KM, '10, BMW 528i '16

Domyślnie

Mnie nie irytują wskaźniki, ale co może przeszkadzać, to brak możliwości sprawdzenia temperatury oleju (po wejściu w odpowiednie menu dla "pasjonatów"... i pytanie jeszcze co to znaczy temp. oleju i czy to ona jest tak naprawdę najważniejsza dla żywotności silnika.
    Nie znam się na przepływach, ale zawsze uczyli na metrologi, że pomiary temp. należą do pomiarów trudnych.
    Zawsze więc mnie zastanawia kiedy (i gdzie - w jakich punktach pomiarowych) jest tak naprawdę temperatura taka, że można powiedzmy sobie "dać po całości po garach".

PS Mamy takiego młodego w pracy, co zawsze w pełnym gazie wyjeżdża spod pracy - 2.0 diesel w Audi (coś pod 200 kuni bo czipowany) - przebieg.. ponad 200kkm
    Ostatnio edytowane przez RalfPi ; 25-06-2018 o 23:19

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał azar Zobacz post
    Jak jest ciepło to dochodzi do środka a w wersji Super nawet mi przekraczało. Paranoja z tym wskaźnikiem
    Na którymś z forów czytałem że któreś updaty zmieniły jak wskazuje wskaźnik, bo ludzie mieli wątpliwości.

Póki co ja czekam do 4 kresek zanim dam mocniej w palnik (no bo auto ma dopiero 1300km nastukane), ale myślę że za niedługo to będą 3 kreski + np 1 minuta, a po pierwszej wymianie oleju to już 3 kreski bo ileż można czekać?
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Korzystając z wątku - mam pytanie do bardziej doświadczonych użytkowników Giuli.

Przyszły chłody i zastanawiam się, czy ten typ tak ma, czy jednak coś jest nie halo z termostatem.

Samochód to 2.0T Q4 MY24. Póki było ciepło po jakimś czasie rozgrzewał się równo do połowy skali. Teraz mam wrażenie, że nie dochodzi. W załączeniu dwa zdjęcia:

1) na pierwszym (z kierunkowskazem) po ok. 300 km jazdy autostradą (raczej spokojnej - 130-140 na tempomacie, raz na kilkadziesiąt km więcej gazu),
    2) na drugim po ok. 30 kilometrach jazdy w terenie mieszanym (typowo 60-100 km/h), ostatnie 10 km w trybie D i z większą ilością gazu.

Silnik pod maską w obu wypadkach porządnie nagrzany, płyn chłodniczy (silnikowy) ciepły, ale można spokojnie ręką zbiornik złapać. W obu wypadkach temperatura ok 2-3 stopni powyżej zera.

A więc - tak to w Giulii jak jest chłodno jest, czy jednak coś szwankuje i nie nagrzewa się jak powinien?
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AR1.jpg
Wyświetleń:	132
Rozmiar:	98.1 KB
ID:	290257   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	AR2.jpg
Wyświetleń:	120
Rozmiar:	98.9 KB
ID:	290258  
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 22-11-2024 o 14:12

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Ja mam MY21, więc inne wskaźniki, ale wskazanie temp oleju podobne: w lecie norma to 4 małe kreski z 8, w zimie tylko 3 małe kreski z 8. Poniżej temperatury powietrza 10C nigdy nie zapaliły mi się 4 kreski.. A poniżej 12C 4ta kreska zapali się po bardziej intensywnej jeździe. Dodatkowo temp. wody (wyświetlana w trybie Dynamic) w zimie też rzadko dochodzi do połowy skali - ale to zupełnie normalne (kiedyś studiowałem temat z termostatem w 159 tbi )

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Też tak mam, teraz na 4 wjeżdża dopiero jak się trochę pociśnie na D po mieście, czyli nie zbyt statyczna jazda.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi, czyli tak ten włoski typ ma . Jednak dziwne to są rzeczy jak się przesiada ze skandynawskiego samochodu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Wykresy tempera tury oleju silnikowego i płynu chłodzącego nie są równoległe. Warto korzystać z aplikacji "MY Giulia" tam widać jak w pewnym zakresie temperatur zewnętrznych temperatury się "rozjeżdżają".