Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: gaszenie silnika na biegu D

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Poczytałem dzisiaj w mądrej książce , sugerują zeby po dynamicznej jeździe silnik popracował kilka minut myślałem ze te czasy minęły już.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    Poczytałem dzisiaj w mądrej książce , sugerują zeby po dynamicznej jeździe silnik popracował kilka minut myślałem ze te czasy minęły już.
    Ale ogólnie to fizyka zmieniła się? Czy w jakiej kwestii miało się to zmienić?
    Ok jest elektryczna pompa układu chłodzenia, która pracuje po wyłączeniu silnika, ale o ile mi wiadomo obieg oleju ustaje w momencie wyłączenia silnika, zatem chłodzenie olejem, czy poprzez chociażby wymianę ładunku w silniku ustaje natychmiastowo.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bartas82
    Mieszka w
    Wlkp.
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Pytanie co to jest dynamiczna jazda? Piłujemy, ostra jazda, wjeżdżamy z piskiem na podwórko i od razu gaszę auto? To logiczne, że lepiej niech odpocznie. Wtedy wszystko dostaje po dupie, łącznie z hamulcami, które w postoju nie schłodzą się tak jak podczas jazdy. Ale już w sytuacji, że po ostrej jeździe ostatni odcinek jedziemy spokojnie, powoli wjeżdżamy do domu, to nie widzę sensu czekać jeszcze parę minut.
    Pozdro,
    Bartas

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Ale ogólnie to fizyka zmieniła się? Czy w jakiej kwestii miało się to zmienić?
    Ok jest elektryczna pompa układu chłodzenia, która pracuje po wyłączeniu silnika, ale o ile mi wiadomo obieg oleju ustaje w momencie wyłączenia silnika, zatem chłodzenie olejem, czy poprzez chociażby wymianę ładunku w silniku ustaje natychmiastowo.
    Myślałem ze to tylko zasilane ropą, benzyna sie uchowa.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Kubster Zobacz post
    Jeszcze wracając do tego co piszesz i Twojego wątku
    https://www.forum.alfaholicy.org/giu...metrow-10.html
    Zrozumiałem że należałoby sprawdzić i zmienić ustawienia ładowania na kraj Polska i najlepiej poprosić o update BCM. Dobrze wywnioskowałem? Bo moje S&S nadal martwe.
    jakbyś doczytał do końca to byś widział że to było chwilowe zachowanie - pewnie ilość zmian, odłączenie aku itp spowodowały że wszedł w jakiś tryb stałego ładowania. od roku jeżdżę, mam nawet nowsze firmwary BCM i guzik, jest jak było 75% SoC i zaczyna obniżać, 85% to już nie ma ładowania. dlatego zacząłem nowy projekt - dokładka która oszukuje odczyty z IBS żeby BCM dawał pełne ładowanie.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    BTW, w przyszłości zrobię urządzenie które oszukuje BCM trochę tak żeby porządne ładowanie było np do 90% a potem żeby trochę zaczął zmniejszać. Trzeba szanować aku, a nie przyspieszać jego starzenie się.
    Świetny pomysł :-) Jestem chętny!

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał So What! Zobacz post
    Świetny pomysł :-) Jestem chętny!
    spoko, będę informował. narazie mam dane z magistrali ściągnięte, znalazłem wszystkei wtyczki/gniazda/piny ori u dostawców (przyszły wczoraj + tranceivery), wczoraj też załatwiłem czujnik IBS żeby nie grzebać tylko w aucie ale kulturalnie na biurku sobie zrobić stanowisko do dopracowywania prototypu. teraz tylko czas znaleźć na machnięcie schematu/PCB/złozenie prototypu i development - ten tydzień odpada bo mam coś innego na głowie, ale w przyszłym się biorę przy okazji ta nowa płytka obsłuży też odjeżdżanie fotela dla starszych aut i moduł komfortu zimowego (ale jako osobne produkty - musi być inny kod firmwaru i wpięte w inne magistrale/miejsca i na innych wtyczkach).
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    moduł komfortu zimowego
    Co to jest?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał So What! Zobacz post
    Co to jest?
    jeszcze nie jest, ale będzie. automatyka na zimę żeby po wejściu do auta nie trzeba było naciskać kilku guzików, potem automatyczne wygaszanie do poziomu jaki zaprogramujesze, do tego poziomy mocy grzania kierownicy których brakuje. ale to dopiero wypuszczę na jesień, wcześniej chyba nikt nie będzie chciał, co?

Mieszka w
    Kraków
    Auto

Domyślnie

Niezły bajer :-)