Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Temat: Check Engine na zimnym silniku.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomkoziolek
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM

Domyślnie

DOKŁADNIE TAK

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ALFA ROMEO Giulietta 1.4 TB Distinctive - Hatchback I 120KM 2011

Domyślnie

Cytat Napisał Piotriix Zobacz post
    O ja pierdzielę co za serwis.
    Jak jeszcze body nie jest uwalone przez wiązkę to rob to jak najszybciej.
    Ale skoro kupiłeś to w serwisie to niech naprawiają albo oddają kasę.
    Ps. Oni dobrze wiedzą co jest uwalone tylko palą głupa.
    W tym wypadku, dokładnie to im napisałem, że skoro po przejechaniu 200 km check się zapala po skasowaniu to widać, musiało to być już wcześniej, tym bardziej, że odbioru auta nie mogłem dokonać rano tak jak chciałem, tylko po godzinie 13:00, przypadek? puzzle same się składają. Szczerze mówiąc, auto tak mi się podoba, że nie chciałbym się z nim żegnać, bo to nie wina auta, że było źle serwisowane, aczkolwiek tracę cierpliwość do ludzi, którzy powinni się wykazać profesjonalizmem, bo skoro to ASO Alfy, to powinni o Alfach wiedzieć wszystko, być może utopijne myślenie. Samochód był sprzedany z wadą ukrytą moim zdaniem, nie uśmiecha mi się ponosić jakichś drastycznie dużych kosztów, ze względu na mijanie się z prawdą sprzedawcy, bo starałem się jako laik uzyskać tyle informacji ile się da przed zakupem, a o samochód chcę zadbać oczywiście bo Giulietta na to zasługuje.

Da się jakoś zdiagnozować stan body?

Właśnie otrzymałem wiadomość od ASO, że auto jutro do odbioru, ale szczegóły opowiedzą na miejscu, co nie brzmi pozytywnie.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał tomkoziolek Zobacz post
    Kubikris , zleć mechanikowi to co napisałem, to jest tylko czyszczenie i sprawdzenie , nie powinno być drogo. Co do rury od turbo do inter to jest tak jak reszta połączeń dolotu ważne aby było szczelne. ECU podaje że przy pewnych obrotach ma być takie ciśnienie doładowania, jeżeli nie jest to wykrywa błąd . Dodatkowo przy Checku zawsze obcinana jest moc i wyłączane pozostałe tryby DNA dla bezpieczeństwa silnika.

Niestety terminu u polecanych speców od Alf w Kato są dosyć odległe...

Użytkownik Maniak resoraków Avatar tomkoziolek
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta QV 1,4 MA 170 kM

Domyślnie

Ale czynności czyszczenia nie muszą być koniecznie spece od alfy. Każdy średnio rozgarnięty mechanik ( najlepiej zaufany ) jest w stanie to zrobić. Fiat , alfa , lancia , jeep wszystko teraz to to samo jeżeli chodzi o silniki 1,4. Osobiście sam bym to zrobił bo to nie technologia kosmiczna ale oczywiście nie każdy może mieć smykałkę , zdolności.

Daj znać co powiedzieli Ci w ASO bo jestem bardzo ciekaw.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TB Sport + LPG Tartarini EVO 01

Domyślnie

Szok!

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Kubikris Zobacz post
    W tym wypadku, dokładnie to im napisałem, że skoro po przejechaniu 200 km check się zapala po skasowaniu to widać, musiało to być już wcześniej, tym bardziej, że odbioru auta nie mogłem dokonać rano tak jak chciałem, tylko po godzinie 13:00, przypadek? puzzle same się składają. Szczerze mówiąc, auto tak mi się podoba, że nie chciałbym się z nim żegnać, bo to nie wina auta, że było źle serwisowane, aczkolwiek tracę cierpliwość do ludzi, którzy powinni się wykazać profesjonalizmem, bo skoro to ASO Alfy, to powinni o Alfach wiedzieć wszystko, być może utopijne myślenie. Samochód był sprzedany z wadą ukrytą moim zdaniem, nie uśmiecha mi się ponosić jakichś drastycznie dużych kosztów, ze względu na mijanie się z prawdą sprzedawcy, bo starałem się jako laik uzyskać tyle informacji ile się da przed zakupem, a o samochód chcę zadbać oczywiście bo Giulietta na to zasługuje.

Da się jakoś zdiagnozować stan body?

Właśnie otrzymałem wiadomość od ASO, że auto jutro do odbioru, ale szczegóły opowiedzą na miejscu, co nie brzmi pozytywnie.

- - - Updated - - -

Niestety terminu u polecanych speców od Alf w Kato są dosyć odległe...
    No i jaki efekt naprawy?
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Użytkownik Świeżak Avatar Marcino_14
    Auto
    Alfa Romeo 147 FL 1.6

Domyślnie

Cytat Napisał Kubikris Zobacz post
    wyłączenie start/stop, Hill Holder, DNA, ASR, wskaźnik paliwa opada i nie pokazuje stanu paliwa miga kontrolka rezerwy, więcej nie pamiętam, takie komunikaty na pewno pojawiły się na desce rozdzielczej
    Do tego przepustnica, błąd sterownika silnika, zmiana akumulatora która zmieniła charakter błędów ale dalej występują - ja problemu szukałbym w sterowniku silnika lub jego zasilaniu, objawy pasują. Plus do tego mogą dochodzić gratis jakieś inne usterki typu ww rura, która była modzona.
    Jeśli to rzeczywiście problem ze sterownikiem, to być tak że jest uszkodzone np połączenie masowe (np pęknięty konektor, uszkodzony przewód), może też być sterownik uszkodzony wewnętrznie (np stabilizator napięcia - dlatego tak świruje). W każdym razie moim zdaniem powinni sprawdzić napięcie zasilania sterownika silnika.
    Co by jednak to nie było nie odpuszczaj, moim zdaniem ewidentnie wada ukryta.