Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Łącznik stabilizatora ociera o półoś

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Cytat Napisał puotek Zobacz post
    Ja też skróciłem gwint, nie chciało mi się bawić w reklamacje.

Mógłby się wypowiedzieć alces1 jak wyglądają łączniki trw, które kupił niedawno ode mnie
    Jak wyglądają, to przyjrzę się im wieczorem. Leżą jeszcze w pudełku, bo moi mechanicy byli na urlopie - dzisiaj będę umawiał się na wymianę. jak wrócę do domu, to popatrzę na te łączniki. Jeżeli mają jednakowe gwinty, to o ile trzeba skrócić jeden z nich i który skrócić?
    Zastanawia mnie ta sytuacja, bo ostatnim razem wymieniałem te łączniki rok temu i wówczas też montowałem TRW i nie było problemu, dodam, że robiłem to sam. Teraz nie mam czasu i zlecę to mechanikowi.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Zamontuj łącznik i skróć ten sworzeń który przechodzi przez stabilizator o ile się da najlepiej
    Trudno mi dokładnie powiedzieć ile potrzeba, a nie chcę, żebyś uciął za dużo, bo później nie zakręcisz, więc najlepiej chyba najpierw założyć i wizualnie zobaczyć ile nadbywa

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

No więc tak.
    Wymieniłem te łączniki, które mam od Puotka.
    Okazało się, że te poprzednie miały gwint jednakowej długości i tej samej, co nowe łączniki.
    Reasumując nic nie ucinałem i wszystko pasuje, nic nie ociera...
    Ciekawa sprawa...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Ja to zauważyłem podczas szybszego wejścia w prawy zakręt przy maksymalnie skręconej kierownicy.

Jeśli u Ciebie nie ociera, to nie wiem od czego to zależy. Masz 2002r, więc może w Twoim modelu zostały już wprowadzone poprawki, ale myślałem, że to sie tyczy tylko bezpieczeństwa, ale być może, że na to też ma jakiś wpływ

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Witam,ostatnio tez je wymieniałem,u mnie nic nie obciera ,zauważyłem pewna rzecz:na tych łącznikach występowały dwie różne metody trzymania sworznia ,w jednym trzeba było trzymać go imbusem zaś drugiego płaskim kluczem,mój wniosek ten z imbusem wchodził głębiej i trzeba by go przykręcić do Amora .

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Świekatowo
    Auto
    Alfa156 1.9jtd. 115km.

Domyślnie

Witam dzwoniłem do Pana w sprawie tych stabilizatorów TRW szt.2 ,niech Pan mi prześle nr. konta na który mam zrobić przelew cena z przesyłem 110 zł będzie OK?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Witam!
    Odświeżę ten stary wątek...Dziś zmieniałem wahacz z lewej strony + guma stabilizatora, oczywiście musiałem wypiąć łącznik, ale żeby było ciekawiej odkręciłem górne mocowanie tylko...Sam robiłem i trochę mi zeszło więc za drugą stronę wezmę się jutro Włożenie wahacza samemu z przeszkadzającym ogranicznikiem stabla a później męczarnia ze sworzniem wahacza bez odkręconej piasty- nie polecam Skręciłem wszystko do kupy i w trakcie jazdy próbnej ta sama historia co u przedmówców...Obciera gwint o odważnik. Dodam, że łączników nie wymieniałem więc do głowy przychodzi mi tylko przesunięcie całego stabilizatora- powrót na kanał, brecha w rękę , próbowałem przesunąć na poluzowanych obejmach stabla, ale niestety nic to nie dało...mam teraz zagadkę co źle zrobiłem ?! Panowie w wątku radzą skrócić gwint, a ja się zastanawiam nad podkładką od drugiej strony, ale czy znowu łącznik nie będzie miał ciasno przy widełkach?
    edit:
    Bezpośrednio pod sworzeń podkładki się nie da, bo nie ma się o co zaprzeć, ale herezje mam w głowie ...Wyjście pozostaje jedno - przyciąć gwint
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 08-04-2013 o 07:03

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Niemodlin k. Opola
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD

Domyślnie

Wczoraj wymieniony łącznik na TRW. Nadal ociera o półoś:/ Czy ktoś z tych osób u których ociera ma wymienione zawieszenie na niższe?? W sensie amory i sprężyny??

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    156 jtd - kartofel ;)

Domyślnie

trzeba poluzować stabilizator na obejmach i przesunąc do 0.5 cm w strone lewego koła. pomoże i obejdzie się bez cięcia...
    mój też nie chciał się przesunąć puknąłem młotkiem gumowym i ruszył...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie

Cytat Napisał demonobiker Zobacz post
    trzeba poluzować stabilizator na obejmach i przesunąc do 0.5 cm w strone lewego koła. pomoże i obejdzie się bez cięcia...
    mój też nie chciał się przesunąć puknąłem młotkiem gumowym i ruszył...
    I tylko to jest do zrobienia. Mam tą samą przypadłość. Łączniki nie są winne- nie ma z krótszym i dłuższym gwintem, one są takie same i pasują zamiennie góra-dół. Sądzę, że u mnie jak i u poprzedników z łącznikami lub wcześniej (być może nie wiedzą) był "ruszany" stabilizator( prawdopodobnie wymiana słynnych gum) i nie został on przymocowany w tym samym miejscu. Też mnie czeka ta poprawka- raz się już nawet zebrałem- poluzowałem śruby i mocowałem się brechą ale nie dałem rady, stwierdzając , że może jutro to zrobię....minęły już 2 miesiące Demonbiker - czy poluzowałeś śruby mocujące stabilizator czy wykręciłeś je całkowicie żeby puknąć? Nie wiem czy on tak chętnie się przesunie siedząc w gumach. A żeby je poprawić ręcznie to 2 wahacze trzeba zwalać... Wymiana tych gum to naprawde żmudna robota, i jak widać można źle złożyć, mimo ograniczników...