Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Temat: troszke dymi

g.fu
    Gość

Domyślnie

Prawdopodobnie jakaś forma układu rezonansowego+tłumik szmerów. Z tym usunięciem to raczej głupi pomysł, raczej posklejać/pospawać trzeba. Prawie oczywiste jest, że gdyby nie była do niczego potrzebna to by jej tam nie było. Jej nieszczelność nie tylko, że może odpowiadać za dymienie w pewnym zakresie obciążeń, ale też za spadek osiągów silnika. Wszelkie nieszczelności pomiędzy przepływomierzem, a silnikiem powodują błędny pomiar ilości wtłaczanego powietrza, a w konsekwencji niewłaściwą dawkę paliwa. Zbyt mało powietrza w stosunku do ilości dostarczonego paliwa to przyczyna dymienia na czarno.

jesse_w
    Gość

Domyślnie

no u mnie puszcza czarną chmurke szczególnie kiedy np. wyjeżdzam z parkingu powoli na 2 biegu i ok. 1000-1200obr. i wlacze sie do ruchu i musze mocno depnać prawie w podłoge to w momoncie kiedy z tych niskich obrotów chce sie wkrecić to czuje mocną "turbo dziure" i właśnie wtedy zadymia mocno własnie podczas tego turbodziurowego momentu ;(

Irokez
    Gość

Domyślnie

No jak wdepne ostro zmieniając z 2 na 3 tez zadymi, ale jeszcze mam przepływke niewymienioną.
    Ale za to jak miałem EGR nie domykający się to oprócz tego że momentami słaba była, to jak raz chciałem "uciec" dresowi, co się na zderzaku za mna trzymał, pod górkę (dość mocno), to jak depłem w podłoge to się tak czarno z tyłu zrobiło że znikł mi jego bolid z pola widzenia a po chwili zobaczyłem jak wyprzedza gość tą czarną chmurę lewym pasem.
    "ucieczka" się udała.

Potem zaślepiłem EGR i przeszło.

grzes 84
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał jesse_w Zobacz post
    no u mnie puszcza czarną chmurke szczególnie kiedy np. wyjeżdzam z parkingu powoli na 2 biegu i ok. 1000-1200obr. i wlacze sie do ruchu i musze mocno depnać prawie w podłoge to w momoncie kiedy z tych niskich obrotów chce sie wkrecić to czuje mocną "turbo dziure" i właśnie wtedy zadymia mocno własnie podczas tego turbodziurowego momentu ;(
    mam tak samo

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    wspomnienia po AR GT

Domyślnie

co 2 lata lub 40kkm należałoby przeprowadzić kontrolę dymienia przy pomocy dymomierza, koszt takiej operacji wynosi 80 zł netto

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

A w przypadku silników uturbionych trzeba skorzystać z "TurboDymoMierza", hehehe. Sorry - nie mogłem się powstrzymać :>

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    BMW

Domyślnie

Moja też zadymi jak na luzie dam w gaz, albo gdy jestem w zakresie 1300 obr II bieg i depnę ostro - ale tylko pierwsza chwila dym. Byłem na diagnostyce przy okazji wymiany przepływki (starą czyściłem z 4 razy) i dowiedziałem się że turbina już zaczyna tracić swoje parametry, trochę jej brakuje do ideału .

sorry ale muszę "TurboDymoMierz" zawstydził "Dymomierza" i skasował 120zł netto.