Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Problem z bagażnikiem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 1.9 16v impresion

Domyślnie

Tak jak koledzy wyżej piszą, albo wiązka między klapą walnięta albo zamek. W moim przypadku okazała się przetarta wiązka idącą w klapie do zamka. W zasadzie to trochę przewody przetarte i styki w kostce zaśniedziałe.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR

Domyślnie

Przy okazji opiszę wam mój przypadek, bo właśnie skończyłem grzebać przy zamku.

Po 1 - Zamek z sedan pasuje do sportwagon. Nikt nie wie, sprzedający na allegro mówią że nie pasuje, ale zakupiłem zamek z sedana i... pasuje, działa, bangla jak złoto! Mam 1.9 sportwagon.

Po 2 - Nie warto rozbierać zamka. Roznitowałem, rozleciało się wszystko. Sprężynki (dwie) żyją własnym życiem, nigdy nie miałem dwóch lewych rąk ale zamek chyba składają małe żółte rączki. Rozwiercony zamek jest bardzo trudno złożyć. Ja poległem. Kupiłem inny i zamontowałem.

Po 3 - Mikrostyki. W zamku są dwa mikrostyki, jeden od oświetlenia, drugi od informacji o zamknięciu klapy. U mnie obydwa działały, ale jeden nie był "domykany" przez rygielek zamka. Nie szło tego naprawić tak czy inaczej, zamek był zbyt wyrobiony w środku. Znowu, nie ma co rozkręcać, taniej i lepiej kupić dobrą używkę i przełożyć.

Po 4 - zatrzaski w plastiku klapy. Kto to wymyślił. Ściągając czarny plastik (maskownicę klapy bagażnika) trzeba wyłamać białe zatrzaski z plastiku. U mnie tak mocno się trzymały że miałem z tym duży problem. Mocowanie bez sensu, często może się okazać jednorazowe.

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Pisałem ze nie opłaca się rozbierać zamka.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 sportwagon 1.9jtdm 8v

Domyślnie

Cytat Napisał kaamien Zobacz post
    Przy okazji opiszę wam mój przypadek, bo właśnie skończyłem grzebać przy zamku.

Po 1 - Zamek z sedan pasuje do sportwagon. Nikt nie wie, sprzedający na allegro mówią że nie pasuje, ale zakupiłem zamek z sedana i... pasuje, działa, bangla jak złoto! Mam 1.9 sportwagon.

Po 2 - Nie warto rozbierać zamka. Roznitowałem, rozleciało się wszystko. Sprężynki (dwie) żyją własnym życiem, nigdy nie miałem dwóch lewych rąk ale zamek chyba składają małe żółte rączki. Rozwiercony zamek jest bardzo trudno złożyć. Ja poległem. Kupiłem inny i zamontowałem.

Po 3 - Mikrostyki. W zamku są dwa mikrostyki, jeden od oświetlenia, drugi od informacji o zamknięciu klapy. U mnie obydwa działały, ale jeden nie był "domykany" przez rygielek zamka. Nie szło tego naprawić tak czy inaczej, zamek był zbyt wyrobiony w środku. Znowu, nie ma co rozkręcać, taniej i lepiej kupić dobrą używkę i przełożyć.

Po 4 - zatrzaski w plastiku klapy. Kto to wymyślił. Ściągając czarny plastik (maskownicę klapy bagażnika) trzeba wyłamać białe zatrzaski z plastiku. U mnie tak mocno się trzymały że miałem z tym duży problem. Mocowanie bez sensu, często może się okazać jednorazowe.
    Czy jest różnica między przed i po lifcie?
    O jakich zatrzaskach piszesz? Nie rozbierałem jeszcze tego

ZBANOWANY Znawca
    Mieszka w
    Zamość
    Auto
    A.R 159 Ti 2.0 16V 2010r

Domyślnie

Raczej bez znaczenia przed czy polift. Różnica jest tylko w sposobie podania sygnału do otwarcia.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał Darrr Zobacz post
    Czy jest różnica między przed i po lifcie?
    O jakich zatrzaskach piszesz? Nie rozbierałem jeszcze tego
    Nie wiem jaka jest różnica w przed i polifcie, ale wiem że sedan pasuje do sportwagon, mam sportwagon przedlift. Podejrzewam, że wszystkie zamki są takie same, jednie polift obsługuje jeszcze przycisk na klapie.

Co do zatrzasków, to czarny plastik "wypełniający" bagażnik od środka, trzyma się na kilku śrubach typu torx oraz na zatrzaskach, których nie widać od zewnątrz. Odkręcasz śruby a plastik i tak nie spadnie, trzeba po prostu go wyrwać, ale z czuciem. Te zatrzaski to takie grzybki a'la "choinka które fajnie się wkłada w spinkę, ale gorzej wyciąga. Moja rada, nie rób tego w zimnym garażu bo wtedy plastik będzie kruchy i prawie na pewno wszystko pourywasz.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Dzięki.
    Znalazłem na necie że do tych zatrzasków potrzebny specjalny "nóż". Ciekawe jak wygląda?

Użytkownik Świeżak Avatar Cellencer
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti

Domyślnie

U mnie winnym okazał się bodycomputer
    Też kombinowałem z zamkiem, przekaźnikiem, przeciągnąłem nowe kable i nic nie pomogło, w końcu auto oddałem do elektryka.
    Winnym okazał się bodycomputer do którego dostało się trochę wilgoci prawdopodobnie z wody, którą dostarczamy np zima na butach i paruje.
    Wyglądało to identycznie jak u ciebie, słychać było mikrostyk, światła migały ale bagażnik się nie otwierał, jedyna różnica to taka, że raz na jakiś czas bagażnik zaczynał normalnie działać, po czym nie wiadomo kiedy przestał.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Tak się zastanawiam czy kupując używkę można sprawdzić te mikrostyki przed montażem oczywiście nie rozbierając zamka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    AR

Domyślnie

Cytat Napisał Darrr Zobacz post
    Dzięki.
    Znalazłem na necie że do tych zatrzasków potrzebny specjalny "nóż". Ciekawe jak wygląda?
    Muszę cię zmartwić bo nie o te zatrzaski chodzi. To co jest na zdjęciu to "klapki" które ściągniesz czymkolwiek. A mi chodzi o klipsy które trzymają całe wypełnienie bagażnika i są niewidoczne z zewnątrz. Zaczniesz demontować to dowiesz się o co chodziło