Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Temat: Napęd rwd

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał method Zobacz post
    ale w samochodach z otwartym dyfrem mieli to kolo, ktore ma mniejsza przyczepnosc, zupelnie inna zabawa bylaby ze szpera, mysle ze bardzo by pomagala przy zlapaniu trakcji na sliskim z zatrzymania, no ale to niestety znaczaca mniejszosc julek rwd ma ta opcje
    ja powiem tak, miałem mocne auto z otwartym dyfrem, i człowiekowi czasem żal aż było jak to marnuje potencjał silnika. Elektronika w jakimś stopniu jest w stanie przy w miare normalnym użytkowaniu już zastąpić, ale jak człowiek wyłączy kontrole trakcji zeby sie powygłupiać, to już to nie działa i moc idzie w gwizdek.
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Shimmy
    Mieszka w
    KR/ERA
    Auto
    Giulia B-Tech+

Domyślnie

Cytat Napisał mat09 Zobacz post
    Raczej odwrotnie, jak masz szperę to masz aktywny zawias. Zawieszenie przecież można było osobno, bez pakietu, dokupić
    Racja. Umknęło mi, że zawias był dostępny osobno.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Może ktoś ma wiedzę ile % blokowania ma ten dyfer.
    Szkoda, że Quaife nie ma w ofercie torsena.

Mieszka w
    KR/ERA
    Auto
    Giulia B-Tech+

Domyślnie

Cytat Napisał SE7 Zobacz post
    Szkoda, że Quaife nie ma w ofercie torsena.
    Nie do końca rozumiem - co ma torsen do szpery na tylnej osi?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

A wiesz jaka jest różnica pomiędzy płytkami ciernymi w LSD i jakie to może być "upierdliwe" w regulacji + specjalny olej a ATB torsenem?
    Ja mam w FWD ATB Quaifa od 12 lat, w RWD zresztą też ale to są historyki do upalania.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Czy przypadkiem Giulie nie mają udawanej szpery, tzn. jakaś funkcja kontroli trakcji? Wydaj mi się, że w 159 też tak to właśnie działa. Tzn. hamuje koło, które się ślizga i z automatu napęd idzie na koło bardziej przyczepne - elektroniczna szpera (tania i dobra bo dobra i tania. Inaczej jest w innych autach, gdzie w momencie wykrycia poślizgu moc jest redukowana.
    Niedawno Giulię chciałem sprawdzić na sporym pochyleniu (szuter, śnieg i gdzieniegdzie wyślizgane). Rzeczywiście, dopóki auto szło to szło. Po zatrzymaniu ruszyło ale bez wielkiej chęci. To samo na wstecznym. Przydałaby się możliwość odcięcia kontroli trakcji w takich chwilach. Pomijam, że denerwujące jest ciągłe pstrykanie przekaźnika spod kierownicy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Jak jechało, to mnie wystarczy. Do dzisiaj pamiętam, jak pchałem w Czechach BMW E36 ojca pod górkę .

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Świeżak Avatar rozewo
    Auto
    Giulia

Domyślnie

W necie jest coś takiego "Warto zaznaczyć, że standardowo model Giulia posiada elektroniczny mechanizm różnicowy tylnej osi Q2, za dopłatą można dokupić samoblokujący mechaniczny mechanizm różnicowy tylnej osi LSD.'"

Trzeba szukać na allegro z rozbitków dyfer z LSD i podmienić tylko pytanie jakie oznaczenia one mają ewentualnie inną budowę.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    Rzeczywiście, dopóki auto szło to szło. Po zatrzymaniu ruszyło ale bez wielkiej chęci. To samo na wstecznym.
    no tak to już jest w RWD. Trzeba zrozumieć skąd się w ogóle ta trakcja w takim napędzie bierze.

W RWD mas na start obciążenie osi napędowej te 50% masy auta. W FWD masz okolice 65%. Ta początkowa przyczepność jest więc dla FWD wyższa.

Tylko dalej jest ciekawiej. Przy przyspieszaniu następuje transfer masy na tył, a przód się podnosi. FWD traci przewagę.
    Dodatkowo oś napędowa w RWD, patrzac z innej perspektywy, nie pcha auta do przodu, tylko próbuje go wokół tej osi obrócić, jak widać w przypadku muscle carów na drag stripach, ale w mniejszym zakresie zawsze ta dodatkowa masa idzie na oś napędową.

no i wniosek z tego taki, ze o ile FWD łatwiej ruszyć, tak pozniej już RWD zawsze, nawet na śliskim będzie miało lepszą trakcję. Cała trudność w tym, żeby tej trakcji nie zerwać, bo wracamy do punktu wyjścia
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Mieszka w
    KR/ERA
    Auto
    Giulia B-Tech+

Domyślnie

Cytat Napisał rozewo Zobacz post
    W necie jest coś takiego "Warto zaznaczyć, że standardowo model Giulia posiada elektroniczny mechanizm różnicowy tylnej osi Q2, za dopłatą można dokupić samoblokujący mechaniczny mechanizm różnicowy tylnej osi LSD.'"

Trzeba szukać na allegro z rozbitków dyfer z LSD i podmienić tylko pytanie jakie oznaczenia one mają ewentualnie inną budowę.
    Lepiej podaj skąd ten cytat. Mi to śmierdzi słabym przedrukiem. Oznaczenie Q2 należy się dopiero Giuliom wyposażonym w dodatkowo płatne LSD...